Donner: Aantal ID-boetes valt mee

Minister Piet Hein Donner van Justitie vindt niet dat er overmatig veel mensen worden beboet omdat ze geen identiteitskaart bij zich hebben. Hij reageerde daarmee op kritische Kamervragen van GroenLinks-Kamerlid Marijke Vos. Zij had de CDA-bewindsman om opheldering gevraagd over het aantal boetes en het percentage mensen dat in beroep gaat tegen deze bekeuring.

Sinds de identificatieplicht van kracht is (1 januari 2005) zijn circa 50.000 personen op de bon geslingerd wegens het niet bij zich dragen van een ID-kaart. Onder hen zijn zo'n 4.000 kinderen. Vos vindt dat erg veel en vroeg aan Donner of dit niet te veel menskracht kost bij de politie en justitie. Dat valt volgens Donner echter wel mee, gezien de tien miljoen verkeersboetes die jaarlijks worden afgehandeld, én gezien de tien miljoen Nederlanders vanaf 14 jaar die onder deze wet vallen.

GroenLinks, de PvdA en de SP lieten Donner weten dat hen veel signalen van burgers bereiken over klachten en onheuse bejegening door de politie als zij beboet worden. Ook zouden veel mensen de boetes aanvechten. Donner had daar echter nog weinig specifieke cijfers over. Wel blijkt dat tot nu toe jongeren meer bereid zijn tot het betalen van de boete dan ouderen.