Ex-vriendin Mohammed B. legt belastende verklaring af

Uit vertrouwelijke stukken in het strafdossier rond de Hofstadgroep blijkt dat een ex-vriendin van Mohammed B. een belastende verklaring heeft afgelegd. Ze is daarmee een belangrijke nieuwe getuige van het Openbaar Ministerie in de zaak tegen de Hofstadgroep.

Zo heeft ex-vriendin S. verklaard dat de huiskamerbijeenkomsten in Den Haag, kort voor de moord op Theo van Gogh, zijn bezocht door meerdere verdachten. Met de verklaring van S. en die van anderen wil het OM aantonen dat de verdachten deel uitmaken van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk.

Volgens justitie waren de huiskamerbijeenkomsten de kiem voor het gebruik van geweld tegen ongelovigen. S. nam eerder al afstand van het radicale takfir-gedachtegoed dat Mohammed B. aanhangt, waarin andersdenkenden tot ongelovigen worden verklaard die bestreden moeten worden.

Tijdens het onderzoek zijn naast S., een autochtone bekeerling, nog een tiental vrouwen verhoord die in meer of mindere mate contact hadden met de verdachten van de Hofstadgroep. Een aantal van hen bevestigen de beweringen van S., anderen spreken over de onschuld van de verdachten.

In haar verklaring spreekt S. over een tweetal bijeenkomsten die ze bijwoonde. Daarbij werd er les gegeven door de Syriër Abu Khaled, de verondersteld geestelijk inspirator van de Hofstadgroep. Aanwezigen waren onder meer Mohammed B., en Nouredine el F., die in juni werd opgepakt met een machinepistool bij zich. Ook waren er vrouwen aanwezig, die vanwege de beperkte ruimte bij de mannen in één kamer zaten. Volgens het geloof mag dat niet, maar 'nood breekt wet', zo heeft S. verklaard.

Ingewijden verklaren dat Mohammed B. S. ruim een jaar geleden ten huwelijk gevraagd heeft. S. zag daar uiteindelijk van af, omdat ze B. te streng in de leer vond. In april dit jaar heeft zij zich gedistantieerd van de radicale takfir-ideologie.