'Treinreis Randstad duurder dan elders'

static en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Als het aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) zou liggen, gaat de prijs van de treinkaartjes in de Randstad omhoog. In de rest van Nederland verandert er niks. Gemiddeld gaat de prijs 1,8 procent omhoog.

Mocht het plan van de NS niet goedgekeurd worden, gaat in heel Nederland vanaf 1 januari 2006 de prijs met 2,8 procent omhoog. Een enkeltje op negen drukke trajecten zal zo'n tien cent meer gaan kosten dan in bijvoorbeeld Groningen of Brabant.

De reden van de verhoging is het grotere treinaanbod en omdat er meer passagiers vervoerd worden. Ook worden de meeste kosten gemaakt in de Randstad. "De gebruiker betaalt", aldus NS-marketing- en verkoopdirecteur Smit.

De routes Amsterdam-Den Haag en Utrecht-Amsterdam zullen in ieder geval in prijs omhoog gaan. Smit: "We hebben het wel zo geregeld dat de gemiddelde reiziger maar één keer meer hoeft te betalen. De afgelopen jaren hebben de NS flink in de kosten gesneden, waardoor de treinkaartjes minder hard in prijs stijgen." Ook noemt Smit de verhoging 'gematigd'.