Taakstraf geëist tegen Erik O.

Icoon Binnenlands nieuws Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het hoger beroep tegen de marinier Erik O. voor het gerechtshof in Arnhem zes maanden voorwaardelijke militaire detentie en een taakstraf van 240 uur geëist. Volgens de aanklager heeft de militair "volstrekt onnodig en voorbarig" op 27 december 2003 waarschuwingschoten gelost op een groep Irakezen.

De 44-jarige marinier gebruikte tijdens het incident zijn wapen tweemaal om waarschuwingsschoten af te vuren, waarvan eenmaal in de grond. In de uiterst hectische situatie met tussen de 75 en 100 steeds verder opdringende Irakezen struikelde een man. De Irakezen lieten niet toe dat Nederlandse ziekenverplegers deze gewonde mochten behandelen en hij werd in een pick-up afgevoerd door de andere plunderaars.

Op oudjaarsdag werd O. gearresteerd in Irak en overgebracht naar een cel op de marechausseekazerne in Soesterberg. In eerste instantie wilde het OM de marinier moord, doodslag, dan wel dood door schuld ten laste leggen. Later trok ze deze verdenking in. Uiteindelijk zat O. vijf dagen in de cel.

De arrestatie van Erik O. zorgde voor veel beroering onder het personeel bij de militairen in Irak en bij vakbonden voor defensiepersoneel. Het leidde tot een conflict tussen Defensie en het OM. Tot tweemaal toe moesten de ministers Donner van Justitie en Kamp van Defensie in de Tweede Kamer uitleg geven over de geweldsinstructies voor militairen in Irak en over het lekken van geheime informatie over het verleden van O. als militair bij de speciale eenheid BBE.

O. zelf is altijd van mening geweest dat er is geknoeid met het eindrapport over het schietincident. Het rapport staat volgens O. en zijn advocaten bol van insinuaties en tegenstrijdigheden.
_
Zie ook deze berichtgeving:
Kamer kraakt OM inzake Irak-militair.
Vrijgelaten marinier: Ik deed niets fout.
Donner verbood opgraving lijk Irakees.
Erik O. vrijgesproken.