'Laat slachtoffer verdachte niet ontmoeten'
Slachtoffers moeten bij rechtszaken niet langer ongewenst met de verdachte van het misdrijf worden geconfronteerd. Ook moeten de slachtoffers een vaste plek in de zittingszaal krijgen. Daarvoor pleitte voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Erik van den Emster woensdag tijdens een symposium van Slachtofferhulp Nederland.
In de regeling die Van den Emster presenteerde staat onder meer hoe bodes bij rechtbanken en gerechtshoven slachtoffers een professionele en goede opvang kunnen bieden. Zo moet vermeden worden dat het slachtoffer ongewenst tegen de verdachten aanloopt. Dit kan namelijk een traumatische ervaring zijn.
De roep om meer aandacht voor de positie van het slachtoffer in het strafproces klinkt al langer. Woensdag is het de Europese Dag van het Slachtoffer. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zei tegen De Telegraaf dat misdadigers binnenkort vaker hun gevangenisstraf helemaal moeten uitzitten. Het belang van de slachtoffers moet wat hem betreft zwaarder meewegen bij de beslissing of gevangenen al eerder aan hun re-integratieprogramma mogen beginnen.
Teeven reageerde hiermee onder meer op de verontwaardiging van de ouders van de omgekomen cabaretière Floor van der Wal. De man die haar doodreed kwam anderhalve week geleden vervroegd vrij, tegen het advies van het Openbaar Ministerie in.
Voorzitter van het college van procureurs-generaal Herman Bolhaar vindt dat er onvoldoende aandacht is geweest voor de nabestaanden van Van der Wal. Op het symposium waar ook Van den Emster sprak, zei Bolhaar dat de kwestie hem zeer heeft bezig gehouden. "De vader van het slachtoffer toonde zich zeer verontwaardigd. Ik begrijp zijn emotie", zei Bolhaar. "Zoiets valt bijna niet uit te leggen, zeker niet aan de familieleden. Maar het had beter geprobeerd moeten worden. Dat trek ik mij zeer aan."
Volgens Bolhaar hoeven de rechten van de slachtoffers in het strafproces niet te worden aangepast. De huidige regels bieden genoeg mogelijkheden om meer aandacht te geven aan slachtoffers, alleen wordt er onvoldoende gebruik van gemaakt. "Het is bijvoorbeeld helemaal niet verboden om even te bellen met slachtoffers, zeker van zware delicten", zei hij. "Toch gebeurt dat niet altijd."