'15 miljard aan bezuinigingen in kaart gebracht'

Het kabinet heeft voor vijftien miljard aan bezuinigingen in kaart gebracht. Structurele hervormingen in de zorg, de sociale zekerheid en de woningmarkt zijn onvermijdelijk geworden, staat volgens De Telegraaf in een vertrouwelijke ambtelijke notitie.

Onder de opties die ambtenaren hebben geïnventariseerd is het beperken van de hypotheekrenteaftrek. Ook het verhogen van de pensioenleeftijd in 2025 naar 68 jaar wordt als een mogelijkheid gezien. Het gaat om een 'keuzemenu'. Begin volgende maand gaan VVD, CDA en gedoogpartner PVV onderhandelen over welke opties uit de lijst moeten worden gekozen.

Het ontkoppelen van uitkeringen van de lonen zou over een langere periode 16,3 miljard euro in het laatje brengen. Verder worden ingrepen in de huurtoeslagen overwogen. Het inkorten van de ww-duur van 38 maanden naar een jaar en het versoepelen van het ontslagrecht moet 2,85 miljard euro opbrengen. Een spitsheffing zou 3,3 miljard euro moeten opbrengen.

Een ander voorstel is de werkgevers op te laten draaien voor het eerste halfjaar van de ww-uitkering. Ze zouden mensen die ze ontslaan dan actiever helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Ook het verlagen van de ww-uitkering van 75 naar 70 procent van het laatstverdiende loon wordt genoemd.

Het verlagen van de belastingvrije reiskostenvergoeding naar twaalf cent is al eerder genoemd, maar ook het volledig afschaffen van die vergoeding zou een optie zijn. Door de bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking te verlagen is volgens de ambtenaren 3,7 miljard euro te besparen.

De budgetten voor ouderenparticipatie en scholing worden ook op de korrel genomen. Bij de zorg wordt onder meer het verhogen van het eigen risico en een eigen bijdrage van 2,50 euro voor medicijnen overwogen.

NRC Handelsblad becijferde vorige maand dat volgend jaar zeker zeven miljard euro extra moet worden bezuinigd. Nederland moet dan volgens Europese afspraken het begrotingstekort hebben teruggebracht tot drie procent. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei toen dat het afhangt van de cijfers waar het Centraal Planbureau (CPB) binnenkort mee komt. Zodra die er zijn, gaan VVD, CDA en PVV onderhandelen.