'Vlaams Belang gevaar voor democratie België'

Logo Blokwatch In België heeft het Vlaams Burgerinitiatief een handtekeningenactie gestart tegen het Vlaams Belang, voorheen bekend als het Vlaams Blok. Met de actie hoopt men politici te doen inzien dat "de democratische rechtstaat in gevaar komt dankzij de extreemrechtse populistische antimigrantenpartij", aldus de initiatiefnemers. Op de site van het Vlaams Burgerinitiatief kan eenieder de petitie tekenen. Ruim 33.000 mensen hebben dit inmiddels gedaan.

"Een ongekend succes", aldus de verheugde journalist Marc Spruyt. Hij legt uit wat er gaat gebeuren met de handtekeningen: "We willen die handtekeningen aanbieden aan het Federaal Parlement. Wanneer we dat doen, is nog niet bekend. Voorlopig kan er nog getekend worden op de website. We hebben een open brief geschreven aan alle democratische politici. We vinden onder andere dat een partij die veroordeeld is wegens racisme, niet langer gesubsidieerd mag worden door de overheid."

Al vele jaren volgt Spruyt de gedragingen van de politieke partij en schreef er als journalist de nodige boeken over. Omdat jongeren zijn publicaties niet lazen, lanceerde hij in juni van dit jaar de website Blokwatch. Doel van de site: een tegenwicht te bieden aan de vele extreemrechtse sites, aldus Spruyt.

Spruyt heeft niet de illusie dat Blokwatch in staat is de gestage groei van het Vlaams Belang te stoppen. "Zo naïef ben ik niet. We zijn wel zo naïef te denken dat we munitie kunnen aandragen om op het Vlaams Belang te kunnen schieten. Laat me uitkijken, figuurlijk dan."


Links en in het midden: twee affiches van het Vlaams Blok in vroegere tijden, wat mede ertoe leidde dat ze veroordeeld werd voor racisme. Rechts: een affiche afkomstig van het Vlaams Burgerinitiatief.