Olieprijs doorbreekt 55-dollargrens

Icoon economisch nieuws De olieprijs blijft maar stijgen en stijgen. In New York steeg de prijs voor een vat ruwe olie tot boven de 55 dollar. Twee weken geleden was deze nog vijftig dollar en er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de prijsstijgingen. Binnen een maand tijd werd een vat olie tien dollar duurder.

De prijsstijgingen van olie komen door een aantal factoren. Er is een blijvend hoge vraag uit vooral China. Het aanbod wordt daarentegen steeds beperkt door diverse sabotage-acties in Irak en door de orkanen in de Golf van Mexico. Daarnaast bestaan er in de markt zorgen over de onrust in Nigeria en Saoedi-Arabië en over het Russische olieconcern Yukos dat kampt met miljardenvorderingen door de Russische belastingdienst.

Hoewel de olieprijs het afgelopen jaar zeventig procent is gestegen, is er nog geen 'all-time-high'. Historisch gezien is de olieprijs nog niet op recordhoogte. In oktober van 1981 deed een vat Arabische olie - omgerekend naar hedendaagse dollars en gecorrigeerd voor inflatie - 77,86 dollar per vat.