Blair: 'Uiteenvallen euro is catastrofaal'
Het uiteenvallen van de eurozone zou catastrofaal zijn. Europa moet daarom alles op alles zetten om de eenheidsmunt te beschermen. Dat heeft de voormalige Britse premier Tony Blair zondag gezegd tegen de BBC.
Volgens Blair staan de Europese regeringsleiders voor "zeer moeilijke en pijnlijke" keuzes. Om de euro te redden, moeten ze een "geloofwaardig langetermijnstelsel" opzetten, met daarin sterke fiscale coördinatie, aldus Blair. Het gehele gewicht van de Europese instellingen, inclusief de Europese Centrale Bank, moet zich volgens de oud-premier achter de euro scharen. "De maatregelen die nodig zijn om de euro te stabiliseren zijn pijnlijk, maar als de eurozone uiteenvalt zou dat catastrofaal zijn."
Volgens Blair is het door de schuldencrisis "nog nooit zo moeilijk geweest om een leider te zijn als nu". Zaterdag maakte de Italiaanse premier Silvio Berlusconi bekend af te treden. Eerder trad ook al de Griekse premier George Papandreou af.
Tony Blair: uiteenvallen euro is catastrofaal (Foto: ANP)
Het referendum destijds is genegeerd, men heeft gesjoemeld om zwakke landen als Griekenland toch toe te kunnen laten, de rente is destijds van 2 naar 3 % verhoogf door Duitsland en Frankrijk toen landen de afspraken niet nakwamen, etc etc...
... en nu betaalt de belastingbetaler die hier alles niets van wilde, de rekening.
Onacceptabel.
Dit is een kwestie van tijd, de euro is gebouwd op los zand, dat valt nu uit elkaar. Ik hoop alleen dat er niet te veel kapot gaat...
(Sorry als ik taalfouten maakte, maar ik ben geen Nederlander)
Je zou ook de euro als geheel kunnen devalueren, maar ook dat lost weinig op, want de meeste schuldproblemen situeren zich binnen de eurozone zelf (bv. Griekenland dat schuld heeft aan Duitsland of Frankrijk).
Men zou beter een geloofwaardige en alomvattende manier moeten vinden om de onderlinge schulden binnen Europa tegen elkaar af te strepen.
Zoals Yi-Long al zei: Wie mogen we verantwoordelijk houden voor deze puinhoop? Het is namelijk nooit de wil van het volk geweest.
Korte antwoord: Jan-Peter Balkenende, maar die heeft nu een hobbie baantje aan een universiteit.
Zalm en Duisenberg hebben de huidige Europroblemen mede veroorzaakt. Ze hebben Griekenland niet verder doorgelicht...
Hoogervorst bijv.!
[ Bericht gewijzigd door Massahysterie op maandag 14 november 2011 @ 07:55 ]
Ranja: "mijn bukgeit begrijpt mj niet. "
Vooral als ze er zelf eigenlijk al aan mee hadden moeten doen maar dat steeds voor zich uit geschoven hebben.
Nog niet 1 is er gekomen met een inhoudelijk advies of een tip, nee ze benadrukken alleen maar steeds dat het belangrijk is dat we het oplossen...
*denk overigens dat het niet veel verschil zal maken. Als wij de enige zijn die het doen.. denk ik dat het slecht uitpakt.. maar als Duitsland en andere economisch sterke landen het ook doen.. dat het dan een kans van slagen heeft.. Maar niet wanneer Europa de euro wil redden en alleen Nederland uit de euro stapt..
Puur eigen belang als je het mij vraagt. Destabilisering van de euro (uiteenvallen) heeft nadelig effect op koers van de britse pond. Dus ja
of ben ik echt zo jong dat ik me alleen een referendum over de grondwet kan herinneren
Ik ben het overigens wel met hem eens.
Natuurlijk zit er een enorm risico aan als je inflatielanden bij een 700 jaar oude stabiele munt mengt! Een van de vele redenen dat de gulden nooit zonder volksraadpleging had mogen worden verkwanseld.
Ja, dan zou die veel minder hard in waarde dalen als de Euro. Gevolg: Nederland wordt te duur en handel gaat niet meer via Rotterdam, maar via Antwerpen en Hamburg.
Gevolg 1: Wij moeten uit Duitsland en België importeren, dus hogere kosten.
Gevolg 2: Minder handel in Rotterdam, dus veel ontslagen, en een crash van de economie. Nederland draait vooral op de Rotterdamse haven.
Je kan het vergelijken met wat er nu in Zwitserland aan de hand is. Dat is een gruwelijk duur land, doordat hun munt erg sterk is. Echter, zij hebben er minder last van, omdat ze geen handelsland zijn.
Nederland kan dus niet uit de euro stappen en het was destijds ook geen optie om eruit te blijven.
We zaten destijds allang in de Euro, dus wat dat betreft hadden we nu gewoon dezelfde problemen gehad....
We must never let the weight of this combination endanger our liberties or democratic processes.
Eisenhower1961.
Wie is de eerste die een rechtszaak wegens oplichting en diefstal aanspant tegen bv Gerrit Zalm?
Grootste voordeel voor Griekenland ja, niet voor de landen die dat betalen natuurlijk.
Da's grappig dat is ook weer een nadeel voor de rijkste landen. Sounds like a bad deal to me.
NEE HARTELIJK BEDANKT DAARVOOR, mij niet gezien! Laat maar mooi uiteen vallen die Eurolanden en laat die eurobanken maar mooi het zelf op ruimen wat zij hebben fout gedaan, maar laat de bevolking daarvoor niet bloeden of beperken.
BEKIJK HET MAAR!
[ Bericht gewijzigd door suizebol op maandag 14 november 2011 @ 10:53 ]
Voor de euro hebben we nooit een referendum gehad, die is gewoon ingevoerd, en Gerrit Zalm heeft ook nog eens de gulden te laag in waarde doorgegeven. Hij heeft ook niets gedaan aan de gigantische inflatie die we in de eerst volgende maanden hadden.
Ik weet het nog goed, die tijd.
Probleem is inderdaad dat we zwakke landen die de boel belazeren bij de euro hebben laten komen. Nu is er geen keus meer dan die zwake landen geld te blijven sturen.
De economie werkt namelijk zo:
Een zwak land dat veel leent, moet dat steeds tegen een hogere rente doen. Als een land dat op een gegeven moment tegen meer dan 7% rente moet doen, kunnen ze het niet meer bijbenen (economische groei + bezuinigingen zullen nooit meer dan 7% opbrengen).
Vervolgens gaat de munt eenheid van een land dat veel leent ook nog omlaag met als gevolg dat er meer uitgegeven moet worden om openstaande schulden terug te betalen. (Als je 100 Pond moet terug betalen, dan is het 100 pond, ongeacht 100 pond 100 euro of 120 euro is)
In het geval van de euro landen, als 1 land de waarde van de euro omlaag haalt krijgen andere landen ook problemen met het terugbetalen van hun leningen, met als gevolg dat het ene na het andere land in de problemen komt. Het is om die reden dat er steeds meer geld naar Griekenland gestuurt moet worden.
Dit houd ook in dat de landen die er een zooi van maken in principe de landen die netjes hun best gedaan hebben bij de ballen hebben.
M.a.w. die euro was een heel slecht idee.
Natuurlijk is het een symbolische maatregel, maar het stelt wel een voorbeeld.
2002: "Ah gossie, je kan niet voldoen aan onze afspraken over de normen van begrotingstekorten? Wat jammer nou. Nou, ok, we zien het voor deze keer door de vingers, maar zorg je wel dat je het volgend jaar goed doet?"
2003,2004,2005,2006,2007,2008,2009: "Ah gossie, je kan al weer niet voldoen aan onze afspraken over normen van begrotingstekorten? Wat jammer nou. Nou, ok, we zien het voor deze keer door de vingers, maar zorg je wel dat je het volgend jaar goed doet?"
2010: "Ah gossie, je kan al weer niet voldoen aan onze afspraken over normen van begrotingstekorten? Wat jammer nou. Nou, ok, we zien het voor deze keer door de vingers, maar zorg je wel dat je het volgend jaar goed doet? Eens kijken... oh... maar... hmmm... goh, dit is erger dan we gedacht hebben. Hier, heb je een klein beetje uit ons hulppotje. En nu lief zijn en zorgen dat het volgend jaar goed gaat"
2011: "Ah gossie, je kan nog steeds niet voldoen aan onze afspraken over normen van begrotingstekorten? Eens kijken... oh... maar... hmmm... goh, dit is erger dan we gedacht hebben. Nou ja, dan moeten we nog maar meer bij lappen want de Euro is heilig. Oh, wil je niet meewerken? Wat zeg je, een referendum? Och hemeltje, wat moeten we nu? Tja, de afgelopen 10 jaar zagen we ook al alles door de vingers he, zonder actie te ondernemen omdat we zelf als "grote" landen ook niet aan de normen konden voldoen. Nee, het ligt echt niet aan slecht Europees beleid dat we zo ver gekomen zijn. het is echt de schuld van de liegende en bedriegende zuid-europeanen"
Bovendien heb je volkomen gelijk !!!
Mocht de euro weer stabiel worden dan durf ik met redelijke zekerheid te voorspellen dat het dan niet lang meer duurt eer de engelse pond verdwijnt. Omslagpunt zal vermoedelijk liggen als de pond onder 1 euro zakt.
Als ik die Blair goed begrijp kan ik dus zometeen een Landrover gaan uitzoeken en de rekening naar hem sturen ?
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken