'Tikkende tijdbom op huizenmarkt'
Op de Nederlandse huizenmarkt dreigt een tijdbom af te gaan in de vorm van een golf van huisuitzettingen en gedwongen verkopen. Dit meldt Het Parool zaterdag. Banken zitten momenteel met 20.000 woningen in hun maag waarvan de eigenaren hun hypotheekverplichtingen al maanden niet zijn nagekomen.
Huizenprijzen en banken verder in gevaar
Deze huizen worden nog niet executoriaal geveild, omdat de banken vrezen voor hun imago en niet bereid zijn 50.000 euro per geval af te schrijven, het gemiddelde verlies bij een gedwongen verkoop ter veiling. Hierdoor kunnen huizenprijzen, die toch al onder druk staan, nog verder gaan dalen. Ook kunnen de toch al magere bankbalansen verder in gevaar komen.
De komende maanden zullen veel banken op grond van Europese regels moeten kiezen: de hypothecaire leningen waarvoor deze huizen als onderpand dienen, geheel of gedeeltelijk afschrijven of de woningen laten veilen.
Tikkende tijdbom
De Rotterdamse notaris Vic van Heeswijk is één van degenen die de cijfers bevestigen; hij is betrokken bij 30 procent van alle executieveilingen. Volgens hem kunnen banken hun probleemgevallen niet langer verborgen houden: "Dit probleem treedt vandaag of morgen in volle omvang naar buiten."
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt 'dit beeld niet te herkennen'. Maar Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH) signaleert het probleem wel: "Op executieveilingen worden probleemgevallen verkocht. De eigenaren zijn onvindbaar of willen vanwege problemen niet meewerken. De rest wordt via reguliere kanalen tegen lagere prijzen verkocht. Dat verklaart ten dele de daling van de huizenprijzen. Op 4,3 miljoen huizen zijn die 20.000 nog niet alarmerend."
1 miljard euro schade
Als de 20.000 woningen geveild moeten worden, bedraagt de schade voor banken 1 miljard euro. De voorraad woningen van wanbetalers stijgt bovendien met 5.000 per jaar. In totaal zijn er bij 200.000 woningen in Nederland betalingsproblemen, waarvan er dus 10 procent ernstige problemen zijn.
Banken hebben tientallen specialisten ingehuurd om de schade te beperken. Dat gaat zo ver dat ze bij huizen die ze onderhands hopen te verkopen, het gras maaien of de gevel schilderen om de objecten toonbaar te houden. Daarmee houden banken het aantal executieveilingen kunstmatig laag.
Huizenprijzen zijn te hoog, het is een luchtbel.
Of die bel nu barst of over 10 jaar, hij zal barsten.
Maar de maandlasten zijn laag en ik zit droog.
dat kan al sinds jaar en dag met electronische uurwerkjes die je niet hoort
Banken zijn immers 'too big to fail'...
Iedereen heeft woonruimte nodig, waarom het zo kunstmatig duurmaken.
Hou je alleen maar minder geld over voor leuke dingen.
Dit is natuurlijk ook een logisch gevolg van de onverantwoordelijke wijze waarop hypotheken aan de man gebracht zijn. Want, beleggen leverden in het verleden altijd enorme winsten op, dus afsluiten die hap. Natuurlijk komt er nooit een einde aan de zogenaamd oneindige economische groei. En, als je dan geen belegging wilt, waarom zou je in hemelsnaam aflossen. De oneindige economische groei heeft natuurlijk ook tot gevolg dat de waarde van je huis altijd blijft stijgen. Nee joh, nergens voor nodig.
Ik denk trouwens dat het effect op de gemiddelde huizenprijs tijdelijk zal zijn. Huisjesmelkers en vastgoedbeleggers zijn de enigen die voordeel hebben bij executieverkopen omdat dit nogal altijd veel te onderhands plaats vind. Het tekort op de koopwoningmarkt zal hierdoor alleen maar groter worden, terwijl er weer meer huurders kaalgeplukt kunnen worden.
Gaat het een keertje mis, dan worden de leveraged assets door 3e partijen bij deze banken verhaald, maar de banken hebben dit geld niet door de zogenaamde leverage. Dan zegt de bank, goh belastingbetaler, doe eens geld geven anders kunnen jullie naar je spaarcentjes fluiten.
Komt vadertje staat even de bank van liquiditeit voorzien van de vrijgevige belastingbetaler. Paar weken later, de elite laat zich een paar nieuwe villa's aanmeten en wat andere prullaria. Ondertussen heeft het volk een belastingverhoging gehad, want ja het geld moet toch ergens vandaan komen.
En wij, wij blijven dit dus pikken. Onder het mom van bezuinigingen worden wij helemaal kaalgeplukt door de elite.
De crisis forceert het knappen van een kunstmatig hoog gehouden huizenmarkt. so be it.
De zaak zit nu helemaal op slot. Mooi momentje om daarna iets te kopen
Huisie kopuh?
Ook lekker die onderhands verkochte woningen. Afgelopen jaar de hypotheek verlengd. Bleek de taxatiewaarde lager uit te vallen wegens onderhands verkochte woningen in de buurt. Gemiddelde woningprijs in de buurt €230.000. En twee woningen onderhands voor €80.000. Dat drukt lekker in een klein buurtje.
Ik hoop trouwens wel dat door de lagere taxatiewaarde de W.O.Z mee omlaag gaat. Maar dat zal wel niet.
of bral je maar wat ?
(als een gem. huis zo'n 200-250K kost is 50K al snel 20-25%)
Huizenprijs daalt, bank blijft (ietsje lagere) inkomsten houden uit de rentebetalingen.
Liever vandaag dan morgen
Desondanks blijft het een vermakelijk idee dat je om een lening te krijgen eerst in alle toonaarden duidelijk moet kunnen maken dat je hem eigenlijk helemaal niet nodig hebt
Komt door die babyboomers die alles hebben opgevreten.
Ik denk dat jij niet goed op de hoogte bent van wat de huizen in Spanje kosten.
Hier in Barcelona kost een slecht gebouwd appartement van 70 m2 al
300.000 ¤
De laatste jaren zijn ze hier knettergek geworden.
Ook buiten de steden vragen ze prijzen, waar je stijl van achterover slaat.
Je kunt ergens in wijken, waar alles leeg staat en geen afgemaakte infrastructuur is, direct van de banken tegen gereduceerde prijzen iets kopen. Maar daar wil niemand wonen. Er staan meer dan een miljoen van die dingen leeg in Spanje.
Er zijn hier nog steeds mensen, die geloven, dat het wel voorbij zal gaan.
Dat ze de crisis uit kunnen zitten. Maar experts zeggen, dat het minstens 15 jaar zal duren, voordat Spanje uit die crisis is.
Wachten is alleen nog op een enorme inflatie in Europa, waardoor de rente flink zal moeten stijgen. Dan zullen de banken op miljoenen woningen minstens 50.000 ¤ moeten afschrijven.
Dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Er moet een manier zijn om dit af te wentelen op de belastingbetaler.
Vrijheid
als ze de euro invoeren en je salaris wordt gehalveerd maar de prijzen van producten blijven gewoon het zelfde als in de gulden tijden,dan zijn we mooi kei hard genaaid
als je partner er tussen uit gaat en je moet ook nog de kinderen betalen en je kunt het niet meer ophoesten dan ben je mooi genaaid
als je een mooi huisje heb gezien en je gaat naar de bank en je trap mooi in hun leuke verhalen zodat zij er beter van worden dan ben je mooi genaaid
nee ben blij dat ik in een huurhuisje woon,en als het te duur wordt dan pak ik mijn biezen en des nood moet ik dan in een boomhut wonen maar
iemand geld schuldig zijn dat nooit
ja best grappig je wilt de droom huis van je leven kopen en als het tegen zit je voor de rest van je leven in een schuld waar je niet meer uit kan komen hey dan word je toch bedankt je hele leven je kapot werken en dan eindigen in een schuld crisis
en dat voor een paar stenen en tuintje
Zoveel wordt er toch niet ingeleverd
Orthodox dreams and symbolic myths
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase
zo simpel zit het in mekaar.
Straks wordt op last van Europa de HRA ook nog eens afgeschaft en dan is het jammer voor die vastgoedsjonnies, maar dan zullen de huizenprijzen weer eens reëel worden.
woningmarktcijfers
Leen je nu dus 106 procent voor een woning van 230 K gemiddeld, zou ik er rekening mee houden dat je over een paar jaar 10 procent van 190K op tafel moet kunnen leggen voor dezelfde woning. Je leent dan dus max 90%.
woningmarktcijfers
woningmarktcijfers
Hoe dan ook, de eigenaren die nu in de problemen komen gaan nu weer boos wijzen naar de banken terwijl ze toch echt naar zichzelf moeten kijken.
Helaas koopt het gros van de mensen niet op 1 inkomen, maar zet in op het maximum wat ze op 2 inkomens kunnen krijgen. Het prijspeil van de woningmarkt heeft zich ook daarop aangepast.
Hadden we het over huurders?
De tijd van glashard ontkennen dat er een probleem is ligt echt achter ons. De NVM begint al stukje bij beetje terug te krabbelen, zelfs de VEH geeft in bovenstaand bericht toe dat er stront aan de knikker is. De banken zullen binnenkort wel moeten en blijkens de almaar toenemende eisen die ze stellen hadden ze al lang erkend dat het zo niet verder kan. Nu jij nog.
woningmarktcijfers
overigens kun je in landen zonder NHG echt niet méér lenen dan de executiewaarde hoor
[..]
Doe ik ook niet.
Bij wanbetaling van huurders loop je hooguit een paar maanden huur mis. Bij wanbetaling + executie van woningen loop je per woning tienduizenden euro's mis. Bovendien kan het tot paniek op de woningmarkt leiden waarmee de bank haar hele portefeuille fors zal moeten afwaarderen.
Daarnaast staat NHG garant voor zo'n 70% van de hypotheken en heeft zij maar 700 miljoen buffer. Daarna moet de belastingbetaler voor de volle mep opdraaien voor de schade.
[ Bericht gewijzigd door j_du_pee op zaterdag 15 oktober 2011 @ 18:58 ]
woningmarktcijfers
De banken maakten immers misbruik van de HRA regeling waardoor de prijzen door het dak gingen.
Wie nu koopt is gek. Laat de idioten die veel te veel betaalden voor hun rijtjeshuis in een vinexwijk hun verlies maar nemen.
There's only one way of life, and that's your own!
'Snelwegen verbreden om files op te lossen? Dat is zoals de broeksriem losser maken tegen obesitas'
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken