Wiskundeprobleem toch niet gekraakt

Het eeuwenoude wiskundeprobleem dat gekraakt was door de Zeeuwse student Geert-Jan Uytdewilligen blijkt toch niet opgelost te zijn. Verschillende wiskundigen zijn van mening dat Uytdewilligen te kort door de bocht is gegaan.

Wiskundedocent J. van de Wiel van de Fontys Hogeschool laat weten dat hij het merkwaardig vindt dat de pr-afdeling van de school zomaar een persbericht heeft doen uitgaan nadat Uydewilligen zijn vondst had gemeld. De student claimde een methode te hebben gevonden om de nulpunten te berekenen van een zogenaamd n-de graads polynoom. "Iedere wiskundige weet namelijk allang dat zo'n oplossing niet bestaat", aldus Van de Wiel. Ook wiskundedocent dr. H. Sterk van de TU Eindhoven geeft aan dat het door de student op zijn website gepubliceerde artikel niet aan de wetenschappelijke normen voldoet.

Uytdewilligen heeft inmiddels erkend dat hij wat voorbarig is geweest. "Bij nader inzien heb ik inderdaad niet precies een oplossing gegeven voor ieder polynoom", zegt hij nu. Hij is van plan de zaak verder te laten rusten en zich te concentreren op zijn afstuderen en zijn carrière als natuurkundige.