Hoevens medium fotografeert entiteiten

Icoon opmerkelijk nieuwsEen medium uit Hoeven, Noord-Brabant zegt paranormale gaven te hebben en bovennatuurlijke entiteiten op foto vast gelegd te hebben. De man heeft inmiddels al tientallen foto's gemaakt. De TV-zender RTL4 heeft bevestigd dat er inderdaad vreemde dingen op de foto's verschijnen. Ook de Telegraaf heeft in de zaterdageditie een artikel er aan gewijd.

De 24-jarige man, Robbert van den Broeke weet naar eigen zeggen met ieder soort camera de entiteiten vast te leggen. Vreemd genoeg lijken deze wezens sprekend op de zogenaamde "greys", grijze wezens met grote amandelvormige ogen. Producenten van RTL4, die in de eerste instantie sceptisch waren, hebben hem een wegwerpcamera gegeven, en onder toeziend oog gekeken wat er op de camera verscheen. De camera had echter geen flits, en het fenomeen werkt niet zonder flits, daarom gaven ze hem een camera met flits. Er bleek bij het bekijken van de beelden inderdaad een vreemde entiteit op de foto's te staan, die niet met het blote oog te zien waren.

Een parapsychologisch expert geeft een verklaring. De foto's geven een immaterieel beeld van de entiteiten. Bij immateriele beelden vindt er een registratie van ectoplasma plaats, een levend wezen dat door het medium waargenomen kan worden. De afbeelding is een medium-getriggerde immateriele verschijning, en geen fysieke entiteit, aldus Nancy Talbott van BLT Research die van den Broeke bezocht heeft.

De verschijning begint vaak met een krekelachtig geluid, en daarna verschijnt er een entiteit en neemt een gedaante aan. Door snel foto's te maken, is de manier waarop dit gebeurt te zien. De entiteiten die gefotografeerd worden zijn niet fysiek, dit verklaart waarom er geen zichtbare schaduw is, aldus parapsycholoog Hans Holzer die een boek over dergelijke fenomenen heeft geschreven.

Talbott noemt de zaak uniek. Van den Broeke wil geen geld slaan uit zijn naar eigen zeggen speciale gaven. Dit is de reden waarom hij zich uit de publiciteit houdt. Zijn familie staat achter hem, en verklaren dat hij altijd al paranormale ervaringen heeft gehad in het verleden. De Hoevense medium heeft reeds een fotoalbum vol met entiteiten die hij gefotografeerd heeft. Van den Broeke zegt dat hij de aanwezigheden niet als angstaanjagend of bedreigend ervaart.

De internetbode meldt dat ook andere persfotografen, zoals recent van het Brabants Dagblad, met hun camera de proef op de som hebben genomen, en kwamen tot de ontstellende ontdekking, dat er inderdaad vreemde schimmige maar ook vaak erg duidelijke wezens op de foto's stonden, die zij met het blote oog niet hadden waargenomen. Zij waren daar erg van onder de indruk en konden hun ogen niet geloven. Ook met de eigen camera van Remco de Ruijter verschenen de schimmen.

Van Den Broeke is eerder op TV geweest bij een aflevering van KRO's Wonderen Bestaan, waarin hij en zijn familie zijn paranormale ervaringen vertellen. Op maandag 6 september zal Omroep Brabant TV aandacht besteden aan de verschijnselen waarmee Robbert van den Broeke uit Hoeven te maken heeft. Dat gebeurt in het programma "Vergezichten."