Hirsi Ali-rappers nog 10 dagen vast

De rechter-commissaris in Den Haag heeft gisteravond besloten dat twee rappers van de groep DHC (Den Haag Connection) nog tien dagen in de cel moeten blijven, wegens het uiten van ernstige bedreigingen richting Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Eén rapper werd vrijgelaten, omdat hij nog niet zo lang bij de groep zit.

Het Openbaar Ministerie wilde de rappers vervolgen wegens belemmering; artikel 121 van het Wetboek van Strafrecht. Dat stelt dat op het belemmeren van een parlementariër een straf van maximaal levenslang staat. De onderzoeksrechter vond echter dat van belemmering geen sprake is, wel van 'gewonde bedreiging'.

De bedreiging hebben de rappers volgens justitie geuit in het nummer 'Hirsi Ali Diss'. Daarin rappen ze onder meer dat ze haar nek willen breken, dood willen schoppen, en dat een liquidatie bomba aktie op het Kamerlid in voorbereiding is. Verder bestaat de tekst uit een kannonade scheldwoorden en zware beledigingen.

DHC heeft het nummer vorig jaar al gemaakt. Het wordt verspreid via internet. VVD-Kamerlid Hirsi Ali deed aangifte nadat NOVA haar met het nummer confronteerde. Met die aangifte is voor haar de zaak klaar en houdt ze zich verder afzijdig van deze zaak, meldde de VVD gisteren.