Brein: Spotnet geen prioriteit
Tim Kuik, de welbetaalde directeur van zelfbenoemd auteursrechtenwaakhond Stichting Brein, oordeelt dat Spotnet 'absoluut illegaal bezig is'. Dat meldt VPRO's 3voor12. Volgens Kuik zal Spotnet dan ook worden gestopt.
Toch heeft het offline halen van Spotnet voor Kuik geen prioriteit. "We beschouwen Spotnet als één van de vele usenet-platforms en behandelen het als zodanig", vertelt Kuik tegen 3voor12. Kuik is zich wel bewust van de enorme groei van Spotnet, maar ziet geen reden om meer aandacht te besteden aan het nieuwe platform.
"Wij zien geen verschil tussen diensten als FTD en Spotnet. Wat Spotnet doet is net zo illegaal als wat FTD deed. Ze bieden links aan naar auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals films, muziek en games."
Kuik gaat hierbij op nogal opzichtige wijze voorbij aan het feit dat FTD werd veroordeeld vanwege het feit dat FTD commercieel van aard was, er moderators actief waren en uploaden zou worden gestimuleerd. De rechter vermeldde in de uitspraak expliciet dat downloaden in Nederland niet is verboden, en stelde dat het faciliteren van downloaden dat dus evenmin kan zijn. Hiermee lijkt Spotnet derhalve binnen de wet te opereren.
Ook de ontwikkelaar van Spotnet, Drazix, zegt dat Spotnet juridisch niet is aan te pakken. Kuik reageert hierop door te stellen dat er dan 'een wetswijziging moet komen waardoor ook Spotnet aangepakt kan worden'.
Decentraal en open-source
Spotnet werkt zonder centrale database. Alle spots, waarin mensen melden waar op usenet een bepaald bestand te downloaden is, worden geplaatst op usenet zelf, evenals de reacties erop. Dat maakt het voor Brein feitelijk onmogelijk de informatie te laten verwijderen zonder een wereldwijd afsluiten van usenet. Daarnaast is Spotnet, in tegenstelling tot FTD, een open-sourceprogramma waarop al vele varianten zijn zoals Spotlite (dat er ook is voor Mac en Linux) en Spotweb. Met de laatste zet je op zeer eenvoudige wijze een eigen FTD-achtige site op voor eigen gebruik of gewoon voor iedereen toegankelijk.
Enorme groei
Spotnet heeft sinds de sluiting van FTD een enorme groei meegemaakt. Dagelijks maken meer dan tweehonderdduizend mensen gebruik van de dienst en worden in totaal meer dan 2,5 miljoen spots doorzocht. In werkelijkheid zullen deze cijfers nog veel hoger liggen, vanwege programma's als Spotlite en Spotweb. Die zijn niet meegeteld in de statistieken van Spotnet.
Een volledige handleiding Spotnet vind je op http://www.snelrennen.nl/spotnet/ of http://www.duken.nl/spotnet. Ook is er een Spotnetforum.
"Ja, wat je doet mag heul niet!"
"Eeh, er is geen wet tegen?"
"Dan moet die wet er maar komen!"
Lekker makkelijk, zo kan ik het ook wel verzinnen
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
Gisteren weer een topfilm van hem gekeken
Nieuws en reactie in één, scheelt weer lezen..
Mijn eerste indruk is zeker goed. Goede vervanger van FTD.
Timmy Boyyyyyy je missie is kansloos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Violets are blue
Wololo Wololo
Now violets are red too
En dus wil Brein Spotnet gaan sluiten
Always look at the bright side of death
Als spots niet ondertekend meer worden, en iedereen zet de optie aan om ook niet ondertekende spots op te halen, wordt het 1 grote spambak eigenlijk.
De maker van Spotnet geeft dit zelf ook aan, dat dat eigenlijk het zwakke punt van Spotnet is.
Grootheidswaanzin en arrogantie ten top.
Op donderdag 8 december 2011 10:27 schreef MaleDuck het volgende: Ja, je bent een steunpilaar van GRTD :Y
Ik word altijd dronken van 1 biertje...meestal het 16e
Ik luister NL-Talig
Straks even proberen
Spotnet is echter gewoon niet aan te pakken, hoe graag meneertje Kuik dat ook zou willen.
Spotnet is niets meer of minder dan een "gestandaardiseerde manier om berichten in een tekst-only nieuwsgroep op usenet te formatteren".
Als je dat wil aanpakken, dan kan je inderdaad alleen maar het wereldwijde usenet zelf aanpakken.
Of je moet het voor elkaar krijgen om een wetswijziging te bewerkstelligen waarin wordt gedefinieerd dat "elkaar wijzen op de aanwezigheid van een download ergens in een nieuwsgroep" nu ook strafbaar wordt
nu wil ik niemand aanzetten tot het afvuren van een kanon op het kantoor van brein, maar ik wil toch graag weten of er iemand een kanon heeft.
Op donderdag 22 november 2007 @ 12:42 schreef Neelis het volgende: Rabbelneuteaantwaark ?
Op donderdag 22 november 2007 @ 12:42 schreef Neelis het volgende: Rabbelneuteaantwaark ?
Ik zeg, aanpakken die zoekmachines Tim, heb nou eens lef....
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken