FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 maart 2011

Japan: Opnieuw brand bij kernreactor

Het gebouw rond de 4e reactor van kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan staat in brand, zo meldt eigenaar TEPCO. Er wordt gepoogd het vuur onder controle te krijgen.

De kerncentrale Fukushima Daiichi wordt al dagen geplaagd door problemen: Explosies, branden, radioactieve lekken, koelsystemen die niet werken en gedeeltelijke meltdowns.

Onbereikbaar
De nieuwe brand bij reactor 4 is slecht bereikbaar omdat personeel nauwelijks in de buurt kan komen vanwege de hoge straling. Momenteel zijn er ook nog grote problemen om de 5e en 6e reactoren van de kerncentrale te koelen; deze warmen langzaam maar zeker op. TEPCO probeert de reactoren te koelen met zeewater, maar de reactorvaten bevatten steeds minder koelwater.

A capella cover Super Mario Bros. theme

Op YouTube is er een filmpje verschenen van een a capella-versie van de Super Mario Bros.-soundtrack. Jimmy Wong maakt er een beetje zijn eigen versie van, want zo kwam het liedje in ieder geval niet voor in de game. Jimmy Wong is de broer van Freddie Wong, die de meesten al kennen van zijn aan games gerelateerde filmpjes, zoals real-life Mario Kart.

Aan het einde van het filmpje vraagt Jimmy ook nog aandacht voor de ramp in Japan.

Auteurs openen Boekenweek schrijvend

De 76e Boekenweek is dinsdagavond in de Stadsschouwburg Amsterdam geopend met het traditionele Boekenbal. Honderden auteurs konden bij aankomst hun gedachten achterlaten in een groot gastenboek, waarmee de memoires van het zestigste boekenbal werden opgetekend. Dit gebeurde in het kader van het thema van de Boekenweek: Curriculum vitae - geschreven portretten.

De avond werd gepresenteerd door Jörgen Raymann. Op het bal werd vooruitgeblikt op een literatuur zonder 'de Grote Drie'. Harry Mulisch overleed in oktober op 83-jarige leeftijd als laatste van de Grote Drie. Ook Willem Frederik Hermans en Gerard Reve behoorden tot deze groep naar verluidt grootste naoorlogse schrijvers van Nederland.

Het Boekenweekgeschenk, De kraai, werd dit jaar geschreven door Kader Abdolah. Kader Abdolah, een pseudoniem van de in 1985 uit Iran gevluchte Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, debuteerde in 1993 met De adelaars. Zijn grootste succes was de roman Het huis van de moskee, die in 2005 verscheen en in Nederland driehonderdduizend keer werd verkocht.

Wie zondag het Boekenweekgeschenk kan tonen, mag gratis mee met de trein. Ook rijdt er die dag een speciale verhalentrein met vertellers uit verschillende culturen als ode aan Kader Abdolah.

Verder is in het Nationaal Archief in Den Haag tot en met 29 mei de expositie Geschreven portretten - vijftig onvergetelijke Nederlanders te zien. De expositie bestaat uit documenten die voort zijn gevloeid uit persoonlijke ervaringen van bekende Nederlanders.

De 76e editie van de Boekenweek vindt plaats van woensdag tot en met volgende week zaterdag.

Producent op non-actief om verdedigen 'blank' programma

Brian True-May, producent van de Britse politieserie Midsomer Murders, is door zendmaatschappij ITV op non-actief gezet omdat hij heeft gezegd dat het programma niet zou werken met 'raciale diversiteit'.

Volgens True-May is de reeds langlopende serie 'het laatste bolwerk van Englishness', en moet dat zo blijven. Het programma speelt in een typisch Engels dorpje, en met etnische minderheden zou dat niet meer zo zijn, stelt hij. ITV heeft geschokt gereageerd op de in de BBC-gids Radio Times gedane uitspraken. De producent is hangende een onderzoek naar de kwestie op non-actief gezet.

Midsomer MurdersIn de serie, die al veertien seizoenen draait, is nog nooit een niet-blanke acteur te zien geweest. Andere diversiteitskwesties, zoals homoseksualiteit, zijn wel aangesneden. Jason Hughes, een van de acteurs in Midsomer Murders, zegt dat hij zich wel eens heeft afgevraagd waarom er geen verschillende etnische groepen in de serie voorkomen. Hij denkt niet dat het doorgaans oudere kijkpubliek zou schrikken van bijvoorbeeld een donkere tuinman.

Guardian-columnist Simon Jenkins snapt het probleem niet. Het programma speelt in een ouderwets Engels dorpje, zegt Jenkins, en die staan nou eenmaal niet bekend om hun multiculturele bevolkingssamenstelling. Collega-producent Ash Atalla wijst erop dat niemand ooit een punt van het gebrek aan etnische diversiteit heeft gemaakt totdat True-May er zelf mee kwam.

Heulen met de vijand

In het kader van de Boekenweek besprak Sanne Vogel afgelopen donderdag in DWDD het boek ’Als  slachtoffers daders worden’ van Koos Groen. Ze vertelde veel compassie te voelen voor slachtoffers. Maar ze erkende ook een  fascinatie voor het ‘waarom’ van de daders. Ze heeft medelijden met hen: ‘Je zou tenslotte maar zo zijn, dat je empathie zo gering is dat je anderen ‘dat’ aan kunt doen. Met als gevolg dat je door iedereen wordt verguisd en gehaat.’

Abidal heeft levertumor

FC Barcelona meldt dat hun speler Eric Abidal een levertumor heeft. De Fransman wordt komende vrijdag in het Hospital Clinic geopereerd.

Pas na deze operatie kan worden vastgesteld wat de aard van de tumor is. Het is vrijwel zeker dat de verdediger dit seizoen niet meer in actie zal komen voor Barcelona.

Abidal kwam in de zomer van 2007 over van Olympique Lyon en is sinds zijn komst een vaste waarde op de linkerkant van de Spaanse grootmacht.

Torchlight op XBLA een succes voor Runic Games

Runic Games, de ontwikkelaar van Torchlight, heeft aangegeven dat de launchdag van Torchlight op XBLA de beste verkoopdag uit de game zijn geschiedenis is. De game is namelijk vorige week 9 maart op XBLA uitgekomen en Runic Games is er erg blij mee dat het een succes is.

Het vervolg op de game, Torchlight II , komt in juli voor de PC uit. De ontwikkelaar heeft al aangegeven dat ze graag een Xbox 360-versie willen zien, mocht het eerste deel een succes zijn. Blijkbaar is de game een succes en wachten we nu alleen nog af wanneer de game naar de Xbox 360 zal komen.

[CL] Uitslagen achtste finales (15/03/2011)

Vanavond werden er twee returns uit de achtste finales van de Champions League afgewerkt. In de Allianz Arena trad Bayern München aan tegen Internazionale. Manchester United nam het in het eigen Old Trafford op tegen Olympique Marseille. Hieronder de uitslagen en karakteristieken.

Bayern München - Internazionale
De finalisten van de Champions League van 2010 zorgden voor een open en spectaculair duel. Bayern was de gehele partij de betere ploeg, maar Inter bleek dodelijk voor het vijandelijke doel. Al na drie minuten bracht Eto'o de Italiaanse ploeg op voorsprong. Pandev bediende de Kameroener, die randje buitenspel stond, en hij schoot vervolgens de bal door de benen van Bayern-goalie Kraft in het doel.

Bayern kwam echter sterk terug en leidde bij rust met 2-1. De gelijkmaker kwam van de voet van Mario Gómez. Hij wist de rebound binnen te schieten, nadat Júlio César op knullige wijze een schot pareerde van Arjen Robben. Kort daarna nam de ploeg van trainer Louis van Gaal de leiding. Na opnieuw goed voorbereidend werk van Robben belandde de bal bij Müller. Hij rondde knap af. Voor rust kregen Ribéry, Gómez, Müller en Robben nog enorme kansen om de score op te voeren, maar allen faalden.

Na rust drong Inter meer aan en kreeg Bayern daardoor meer ruimte. Het spel golfde daardoor op en neer. Nadat beide ploegen kansen hadden gemist, was het Sneijder die Inter weer op gelijke hoogte bracht. Na een pass van Pandev wist onze landgenoot van buiten de zestien met een bekeken schot Kraft te passeren. Door dit doelpunt had Inter aan één doelpunt genoeg om zich alsnog te plaatsen voor de laatste acht. Bayern leek stand te houden, maar Inter scoorde toch. Eto'o bediende op mooie wijze Pandev, die op nog mooiere wijze afrondde. Hij knalde de bal in de kruising.

Bayern München

2 - 3
(1-0)

Internazionale*

 21' Gómez
 31' Müller
   3' Eto'o
63' Sneijder
88' Pandev
 
 Gele kaart: Luiz Gustavo, Breno (Bayern München), Lúcio, Pandev, Kharja, Motta (Internazionale)
 
Stadion: Allianz Arena, München
Toeschouwers: 66.000
Arbiter: Proenca (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kraft
Lahm
v. Buyten (Badstuber/70)
Breno (Kroos/90)
Pranjic
Robben
Schweinsteiger
Müller
Luiz Gustavo
Ribéry (Altintop/68)
Gómez
  Júlio César
Maicon
Ranocchia
Lúcio
Chivu (Nagatomo/87)
Stankovic (Coutinho/51)
Motta
Sneijder
Cambiasso
Eto'o
Pandev (Kharja/90)

Manchester United - Olympique Marseille
De thuisploeg begon overtuigend aan de return. Waar de ploeg van trainer Ferguson in Frankrijk negentig minuten lang niet wist te scoren, was het op Old Trafford na vijf minuten al raak. Javier Hernández tikte de bal simpel achter Marseille-goalie Mandanda, die voor deze wedstrijd zes Champions League-wedstrijden niet gepasseerd werd. Ook Marseille kreeg een aantal kansen. Diawara was met een kopkans het dichtst bij de gelijkmaker, maar de bal belandde van dichtbij naast.

Na rust zocht Marseille nog meer de aanval en Manchester richtte zich vooral op countervoetbal. Uit één van de counters wist Hernández zijn tweede doelpunt van de avond te scoren. Opnieuw scoorde Chicarito van dichtbij. Kort voor tijd bracht Brown de spanning terug door zijn eigen doelman Van der Sar te passeren. Toch kon Marseille niet doordrukken en daardoor plaatste ManU zich voor de laatste acht van de Champions League.

Manchester United*

2 - 1
(0-0)

Olympique Marseille

 5' Hernández
75' Hernández
  82' Brown e.d.
 
 Gele kaart: Hernández, (Manchester United), Valbuena, Remy (Olympique Marseille)
 
Stadion: Old Trafford, Manchester
Toeschouwers: 74.000
Arbiter: Velasco Carballo (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d. Sar
O'Shea (Rafael/37, Fábio/70)
Smalling
Brown
Evra
Nani (Valencia/62)
Carrick
Scholes
Giggs
Hernández
Rooney
  Mandanda
Fanni
Diawara
Heinze
Taiwo
González
M'Bia (Ayew/80)
Cheyrou
Remy
Gignac (Valbuena/69)
A.Ayew

[Video] Sexy studente met dood bedreigd

Een rondborstige studente van de University of California in Los Angeles (UCLA) moet vrezen voor haar leven. De blondine wordt met de dood bedreigd sinds er een filmpje van haar op internet is verschenen. Hierin spreekt ze haar zorgen uit over de hoeveelheid Aziaten op de universiteit.

In het bijna drie minuten durende filmpje klaagt Alexandra Wallace over de 'hordes Aziaten die UCLA toelaat op deze school'. De sexy studente beweert vervolgens dat ze niet praat over haar 'coole' Aziatische vrienden, maar andere Aziaten op de universiteit die als verwend, onbeschoft en onbegrijpelijk worden beschreven.

Het filmpje wordt Wallace niet in dank afgenomen. Het meisje is per e-mail en telefoon al meerdere malen bedreigd door lieden die zeggen wraak te zullen nemen wegens de uitspraak. De studente wordt inmiddels bewaakt door de campuspolitie. Haar is geadviseerd haar eindexamen uit te stellen tot de gemoederen zijn bedaard.


Het bewuste filmpje met de sexy studente

Alonso schrijft McLaren niet af

Ferrari-coureur Fernando Alonso vindt het veel te vroeg om McLaren nu al voor dit Formule 1-seizoen af te schrijven. Het Britse team lijkt ten opzichte van Ferrari en Red Bull achter te liggen, zowel qua snelheid als betrouwbaarheid, maar dat zegt Alonso allemaal niets.

"Ze zijn veel beter dan het nu lijkt. De wintertesten geven geen duidelijk beeld weer. Misschien hadden ze iets meer verwacht, afgaande op wat ze gezegd hebben," zei Alonso tegen El Pais. "Misschien zitten ze nu op het niveau van de besten, terwijl ze verwacht hadden ver vooraan te staan. We zullen het in Australië zien. McLaren gaat niet voor plaats tien vechten, maar voor een plek dicht bij het podium."

Alonso ging ook in op zijn commentaar over Michael Schumacher eerder deze winter. Het leek er op dat de Ferrari-rijder zei dat hij Schumacher vreesde, maar nu legt hij uit dat hij zeer veel respect voor de Duitser heeft. Hij weet namelijk dat de 42-jarige Schumi een situatie in zijn voordeel om kan draaien. "De twee Red Bulls zijn in theorie de favoriet, maar met de verbeteringen die Mercedes doorgevoerd heeft zal Michael zeer competitief zijn."

Man voert 2-jarig meisje dronken

Raymond Jackson uit Kentucky verdwijnt voor jaren achter tralies. De Amerikaan heeft zijn 2-jarige dochtertje dronken gevoerd.

"Ik realiseer me nu dat een vader zijn niet mijn recht is", vertelde de alcoholist. "Het is een privilege." Zijn advocaten voerden aan dat Jackson lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. De rechter bleek echter onverbiddellijk en legde Jackson een celstraf van zevenenhalf jaar op.

Het meisje bleek maar liefst driemaal het toegestane alcoholpromillage voor volwassenen te hebben. Hoewel dit genoeg had kunnen zijn om haar te doden, houdt de peuter er geen blijvende schade aan over.

Paris Hilton had borstvergroting op 14-jarige leeftijd

Paris Hilton heeft te kennen gegeven dat ze op 14-jarige leeftijd een borstvergroting heeft gehad. Haar moeder heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ze die implantaten weer weg zou laten halen.

Deze bekentenis heeft Paris gedaan tegenover journalist Neil Strauss, die dit verhaal voor een boek heeft gebruikt. Paris had volgens Strauss ook grote ambities in de modellenwereld toen ze 18 jaar was: "Ik denk erover om te poseren voor Playboy. Ze houden van kinderen van bekende mensen. De enige reden waarom ik het zou willen doen, is als mijn vader erachter komt, dat hij mij het dubbele zal betalen om het niet te doen."

Verhagen belooft actie bij zakken kerncentraletest

Mocht blijken dat in Nederland maatregelen nodig zijn rondom kerncentrales, dan worden die direct genomen. Dat zegt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag in een reactie op het besluit van de Europese Unie stresstests uit te gaan voeren op de 143 kerncentrales in de EU.

Het besluit om stresstests te houden werd ingegeven door de atoomcrisis in Japan. In het land zijn ernstige problemen ontstaan met een aantal kernreactoren als gevolg van de zware aardbeving en daaropvolgende tsunami van vorige week.

"Als de bevindingen uit Japan en de uitkomsten van de test dat in het geval van Nederland nodig mochten maken, zullen er direct maatregelen worden genomen", zegt Verhagen. Volgens Economische Zaken zijn er geen aanwijzingen dat kerncentrales in Europa onveilig zijn.

In het Zeeuwse Borssele staat de enige kerncentrale van Nederland die wordt ingezet voor het opwekken van elektriciteit. Die wordt volgens het ministerie van Verhagen elke tien jaar 'aan de laatste stand van de techniek aangepast'.

Uit de stresstest moet blijken of een kerncentrale bestand is tegen zeer extreme situaties. Deskundigen voeren de komende tijd overleg over de standaarden en procedures die bij de test worden gehanteerd.


Maxime Verhagen (Foto: Novum)

Aanklager: Berlusconi had 13 keer seks met Ruby

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft dertien keer seks gehad met het Marokkaanse meisje Ruby Rubacuori (Ruby de Hartendief), die toen minderjarig was. Dat hebben aanklagers gezegd in een document dat dinsdag in handen is gekomen van persbureau AP. Het document is het eindverslag van een onderzoek naar drie vertrouwelingen van Berlusconi die ervan worden beschuldigd prostituees voor de premier te hebben geregeld.

In het document wordt beschreven hoe het er op feesten bij de premier aan toe ging. Eerst werd er gegeten, vervolgens werden er erotische dansen opgevoerd, waarna Berlusconi een of meerdere sekspartners uitkoos.

De zaak tegen Berlusconi dient op 6 april. De premier is aangeklaagd voor seks met een minderjarige en machtsmisbruik. Zowel Berlusconi als Ruby ontkent seksuele omgang met elkaar te hebben gehad.

Olympique Lyon tot mei zonder Bastos

Michel Bastos kan de komende tijd niet in actie komen voor Olympique Lyon. De Braziliaan reist naar zijn vaderland om een operatie te ondergaan aan zijn linkerknie. Bastos kreeg te horen dat zijn meniscus is beschadigd.

De voormalig speler van Feyenoord en Excelsior zou de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid sowieso al moeten missen wegens een schorsing. Komend weekend zal Bastos geopereerd worden en de verwachting is dat de aanvaller pas in mei weer in actie kan komen voor Lyon.

"We hopen dat hij de beslissende fase van het seizoen kan meemaken”
, aldus Claude Puel, trainer van Lyon.

Krijg DLC bij aanschaf van scheerschuim

Als je in Amerika woont, je hebt scheerschuim of scheermesjes nodig, let dan nu op. Wanneer je namelijk Edge scheerschuim koopt, of Schick scheermesjes dan krijg je een DLC-code voor op het PSN. De code kan je inwisselen voor DLC van GT5, inFAMOUS 2 of Killzone 3.

Wat de DLC inhoudt kan je hieronder lezen:

  • Gran Turismo 5: Chevy Camaro SS “Edge Special” 
  • Killzone 3: Retro Map Pack met twee populaire maps van Killzone 2 of drie unlock points die je mag gebruiken op wat je wil
  • inFAMOUS 2: Een speciale Sniper Blast (Beschikbaar vanaf juni als het spel er is)

schuim

Olsen bezorgd: "Eriksen speelt teveel"

Morten Olsen bekijkt de ontwikkeling van Christian Eriksen bij Ajax met argusogen. De Deense bondscoach vreest voor overbelasting.

Olsen besloot Eriksen recentelijk opnieuw op te roepen voor het Deense nationale elftal. Eind maart spelen de Scandinaviërs de belangrijke kwalificatie-interland tegen Noorwegen. Eriksen is bij de Denen inmiddels een vaste waarde, wat hij ook is bij Ajax. Olsen vraagt zich af of de vele wedstrijden die de aanvallende middenvelder momenteel speelt een positief effect zal hebben.

"Hij speelt teveel. Het is goed dat onze spelers zoveel speeltijd krijgen, maar de laatste maand heeft hij continu om de paar dagen gereisd en gespeeld", stelt Olsen op een persconferentie. "Dat is vooral voor jonge spelers erg belastend. Het moet niet teveel worden."

Waar Eriksen het onder Martin Jol vaak moest doen met een plaats op de bank, schenkt Frank de Boer wél het volledige vertrouwen aan de jongeling. Eriksen betaalt dat vertrouwen ondanks zijn jonge leeftijd wekelijks terug, zo ook afgelopen zondag tegen Willem II. Hij speelde niet eens groots, maar scoorde wel een prima doelpunt in de slotfase.

Djokovic en Berdych simpel door in Indian Wells

Novan Djokovic en Tomas Berdych hebben met speels gemak de achtste finale gehaald in Indian Wells. In de Californische woestijn gunde Djokovic, de nummer drie van de wereld, Ernests Gulbis maar een game: 6-0, 6-1. De Let (31) kwam pas in de tiende game van de wedstrijd op het scorebord.

Berdych, zevende op de wereldranglijst, had evenmin problemen in zijn derderondepartij. De Tsjech klopte Thomaz Bellucci (26) uit Brazilië met 6-3, 6-2. Berdych neemt het bij de laatste zestien op tegen de winnaar van de partij tussen Marin Cilic en Stanislas Wawrinka.


Djokovic en Berdych simpel door in Indian Wells (Foto: Novum)

Pirelli: "Extra spanning door pitstrategieën"

Bandenfabrikant Pirelli denkt dat de huidige banden in de Formule 1 er weer voor zullen zorgen dat de pitstops voor extra spanning gaan zorgen in de races. Door de hogere slijtage zal iedere rijder volgens de Italiaanse rubbermaker twee tot vier keer naar binnen moeten om te wisselen.

"We gingen er eigenlijk van uit dat er twee stops nodig zouden zijn, maar we gaan nu uit van gemiddeld drie pitstops per coureur per race," zei Motorsportbaas van Pirelli Paul Hembery. "Het verschilt ook nog wel per team. De een zal aan twee pitstops genoeg hebben, terwijl de ander er vier nodig heeft. Het zal voor de fans dan ook heel spannend worden om te zien hoe de teams het qua strategie gaan aanpakken."

"Wat dat betreft gaan we min of meer terug in de tijd, want er zijn jaren geweest waarin de verschillende pitstopstrategieën voor geweldige races zorgden en het er echt om ging wie het slimste was. Denk bijvoorbeeld maar eens terug aan de manier waarop Michael Schumacher samen met Ross Brawn races wist te winnen door de juiste strategie te kiezen. Het zou mooi zijn als we dat spanningselement terug kunnen brengen," zegt Hembery die hierbij onder meer doelt op de Grand Prix van Franrijk in 2004 waar Schumacher won door vier stops te maken.

Hij herhaalt nog maar eens dat Pirelli bewust heeft gekozen voor de hogere slijtage. "We leveren waar ons om gevraagd is, en dat is een band die er voor zorgt dat de coureurs vaker een bezoek aan de pits moeten brengen."

Voetballer bedreigd door eigen club

Een Montenegrijnse voetballer is in Rusland bedreigd en gedwongen een ontbinding van zijn contract te ondertekenen. Dat schrijft Nikola Nikezic in een brief aan FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Technisch directeur Sergei Doronchenko van Kuban Krasnodar, de betrokken club, doet de beschuldiging af als 'pure idioterie'.

De 29-jarige Nikezic stelt in zijn brief, die ook werd gepubliceerd op de website van de bond van Russische voetballers en coaches, dat hij op het kantoor van Kuban door twee man werd bedreigd met een pistool. "Toen ik zei dat mijn contract nog een jaar doorliep, kreeg ik een harde klap tegen mijn lever."

Nikezic werd twintig minuten in elkaar geslagen en tekende vervolgens de ontbinding uit angst voor zijn leven. Voordat zijn belagers hem achterlieten waarschuwden ze hem 'dat er veel Russen in Montenegro wonen die jou of iemand uit je familie altijd kunnen vinden'.

Doronchenko noemt de beschuldigingen van Nikezic op de Russische voetbalwebsite Championat.ru 'wilde fantasieën' en kondigde aan de spits voor de rechter te slepen. "Het is duidelijk dat deze voetballer en zijn kennissen geld willen zien van Kuban. We zijn geschokt door deze berichten."

Kuban werd vorig seizoen kampioen op het tweede Russische niveau en debuteert dit jaar in de Russische Premier League. De club is eigendom van Alexander Tkachyov, die ook gouverneur van de regio Krasnodar is. Tkachyov is een politieke vriend van de Russische premier Vladimir Poetin.

Nieuw seksboek gaat als warme broodjes

Op zoek naar een leuk cadeautje voor je vrouw? Koop dan het boek 'What Every Man Thinks About Apart From Sex'. Dit unieke seksboek is volgens boekenverkoopsite Amazon niet aan te slepen.

Wie de 200 pagina's tellende pil van de Britse schrijver Sheridan Simove wil lezen, hoeft zich niet dagenlang terug te trekken. De bladzijden zijn namelijk allemaal blanco.

De eerste druk, goed voor 5 euro per stuk, is nu al uitverkocht. Het gros is gekocht door studenten. Voor hen is het een ideaal notitieboek. Uitgevers in zes verschillende landen vechten nu om de rechten van het boek.

Olympische aftelklok Londen nu al kapot

Het schaamrood staat op de kaken van de organisatoren van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De reusachtige digitale klok die op Trafalgar Square aftelt naar het begin van de Spelen is er vandaag alweer mee opgehouden.

De 6,5 meter hoge klok stopte ermee met nog 500 dagen, 7 uren, 6 minuten en 56 seconden te gaan tot Londen 2012. "We zijn uiteraard zeer teleurgesteld dat de klok een technisch mankement vertoont", zei een woordvoerder van de Zwitserse fabrikant Omega. "We verwachten het euvel snel te verhelpen."

De klok werd gisteren feestelijk in gebruik genomen door het organisatiecomité (LOCOG) onder leiding van Sebastian Coe en vier Britse olympisch kampioenen. Op hetzelfde moment begon de voorverkoop van 6,5 miljoen kaarten.

Dief gedragen lingerie na 2 jaar gepakt

De vrouwelijke inwoners van het Duitse Gröditz kunnen eindelijk rustig slapen. Na twee jaar is een man die het op hun gedragen ondergoed had voorzien opgepakt.

De afgelopen jaren was geen gang, droogmolen, wasdroger of balkon veilig voor de slipjesdief. Getooid met pruik wist hij een enorme voorraad lingerie te jatten. Tot onlangs een bewoonster de man snapte en diens kenteken noteerde.

Bij een huiszoeking trof de politie vele kilo's gedragen damesondergoed aan. Ook stuitte men er op een gestolen jas en een videocamera. De gestolen waar vertegenwoordigt een waarde van enkele duizenden euro's. Volgens de politie zit er ook lingerie tussen die begin 2009 al als vermist werd opgegeven.

Een goed gesprek in F.3.A.R.

Vandaag heeft Warner een nieuwe trailer van F.3.A.R uitgebracht. In de trailer zien we een goed gesprek tussen de twee broers, Paxton Fettel en Point Man, terugkijken op hun gewelddadige en vijandige verleden. De twee worden achtervolgd door verraad en familiebanden, naarmate de game vordert.

In het spel kunnen we beide broers spelen. Co-op wordt ondersteund, zodat je samen de wereld kan gaan redden van hun eigen moeder, Alma. Haar krachten nemen toe en haar eigen bedachte wereld begint zich te mengen met de realiteit.

F.3.A.R. zal ergens in mei uitkomen voor de pc, PS3 en Xbox 360. Bekijk hieronder de trailer.

Dance Central-demo en DLC beschikbaar

Dance Central voor de Xbox 360 heeft eindelijk een demo gekregen. De demo is vanaf vandaag te downloaden via XBLA. De game zelf is vorig jaar met de release van de Kinect uitgekomen op 4 november. Vanaf vandaag is er ook nieuwe DLC beschikbaar voor het spel.

In de nieuwe DLC zitten de volgende vier nummers;

  • Fatboy Slim - Weapon of Choice
  • Gwen Stefani - Hollaback Girl
  • Keri Hilson - Turnin Me On
  • Paula Abdul - Straight Up

Kinect is een vereiste voor Dance Central en de demo ervan.

Sla je slag in Top Spin 4

Top Spin 4, het tennisspel van 2K Sports, komt binnenkort uit. In de onderstaande video legt men de besturing uit en de vele mogelijkheden die er zijn om je tegenstander gravel te laten eten. Veel effecten uit het tennisspel zijn uit te voeren, dus genoeg variatie mogelijk in je tennisspel.

Je zult naast een normale slag ook een topspin- of een slice-effect mee kunnen geven. Ook een lob over een tegenstander bij het net of juist een dropshot behoren tot de mogelijkheden. De kracht en precisie worden bepaald door hoe je de knoppen indrukt. Toets je het kort in, dan zul je een nauwkeurige, maar minder krachtige slag uit je racket toveren, houd je de knop ingedrukt, dan zul je een hardere, maar minder accurate slag maken. Time je verkeerd, dan zul je kunnen missen of een bal ver uit slaan.

Het serveren van de bal kan ook op allerlei verschillende manieren. Voor de gevorderde speler zijn er mogelijkheden genoeg om je tegenstander te verrassen met een slice-service of een top spin-effect tijdens je service.

Bekende actuele spelers, zoals Roger Federer en Serena Williams, maar ook legendes als Boris Becker en Björn Borg zijn in het tennisspel te vinden. Top Spin 4 komt 18 maart uit op Wii, Xbox 360 en PlayStation 3.

Schouder baart Clijsters zorgen voor gravelseizoen

Kim Clijsters raakte eerder dit seizoen licht geblesseerd aan haar schouder. De winnares van de laatste twee grandslamtoernooien, lijkt nu weer fit te zijn getuige haar goede resultaten tijdens het toernooi van Indian Wells. Volgens de Belgische is de blessure echter nog niet weg.

"In Australië nam ik al medicatie tegen de pijn," zei Clijsters. "Als ik niet tennis, voelt alles goed aan. Maar als ik op het veld sta, voel ik wel wat hinder naarmate ik intensiever tegen de bal sla. Op hardcourt weet ik dat ik het onder controle kan houden, maar ik ben bezorgd over wat er komt en dat is het gravelseizoen."

Crytek komt met een CryEngine SDK

Mede-oprichter van Crytek, Anvi Yerli, heeft aangegeven dat ze een Software Development Kit uit gaan geven van de CryEngine 3. Met zo'n SDK kunnen geïnteresseerden games maken, zoals je nu ook al ziet met de Unreal Engine. Crytek wil de SDK zeer gebruiksvriendelijk gaan maken.

Hierdoor zou de SDK ook bereikbaar worden voor Indie-ontwikkelaars. Yerli ging verder niet op het ondernemingsmodel omtrent de SDK in. Ze willen wel een lage prijs voor deze SDK houden en misschien wel volledig gratis aan gaan bieden. Als laatste gaf de man ook aan dat Crytek zeker wat in de Mobiele- en Web-markt ziet en zich hier in de toekomst ook meer op ging richten.

Crytek komt binnenkort met Crysis 2 voor de PS3, Xbox 360 en de PC. De game komt 25 maart uit.

Experiment: Effect 1 maand Justin Bieber op 37-jarige

Tarol Hunt zal zichzelf opofferen voor de wetenschap. De 37-jarige Canadees zal zichzelf dertig dagen achtereen martelen met de klanken van Justin Bieber.

Hunt luistert normaal naar rockbands als Radiohead en Pink Floyd en heeft nog nooit eerder een nummer van het tieneridool gedraaid. Zelfs een parodie van Justin Bieber heeft hij nog nooit gehoord. Daarom wil hij dertig dagen non-stop naar het kereltje luisteren om te kijken wat voor desastreus effect dit kan hebben op een volwassen man.

Voor zijn experiment heeft Hunt voor zichzelf enkele regels opgesteld. Zo koopt hij alle vier de albums van Justin Bieber en zal hij van 1 tot en met 30 april opstaan en naar bed gaan met zijn muziek. Slechts tijdens het douchen gaan de liedjes op pauze. Om zijn familie te sparen, luistert hij telkens met een koptelefoon op zijn hoofd.

Alle nummers speelt hij achter elkaar, zonder te skippen of random af te spelen. Om zichzelf nog erger te kwellen, blijft hij de hele maand nuchter. Om de buitenwereld op de hoogte te houden van zijn experiment, is hij te volgen via Twitter. Hunt wil benadrukken dat hij serieus is en het hier geen 1-aprilgrap betreft.

Groot protest tegen Hongaarse mediawet

Tienduizenden mensen hebben in Hongarije gedemonstreerd tegen de nieuwe mediawet in dat land. Critici vrezen dat de persvrijheid in het gedrang komt, ook al heeft de Hongaarse regering onder druk van de Europese Unie wijzigingen in de wet aangebracht.

De organisatoren van de demonstratie zeiden dinsdag dat sinds het einde van het communisme in Hongarije niet meer zo veel mensen op de been zijn gebracht.

Er is geen plaats voor censuur in een democratie en het aantasten van de persvrijheid leidt tot dictatuur, zei de redacteur van een Poolse krant en voormalige dissident Adam Michnik tegen de menigte.

De nieuwe mediawet geeft de staat veel meer controle over media en centraliseert de productie van nieuws door staatsmedia.

The Witcher 2 krijgt bij GOG geen DRM

CD Projekt, de ontwikkelaar van The Witcher 2, heeft aangegeven dat Good Old Games de enige plek zal zijn waar de 'Digital Premium Edition' van The Witcher 2: Assassins of Kings DRM-vrij zal zijn. Daarnaast zal iedereen die in euro's betaalt een winkelcrediet krijgen om het verschil met de Amerikaanse dollar goed te maken.

Volgens CD Projekt is DRM een negatieve ervaring voor gamers en daarom een slechte keuze om in een spel te doen. Daarnaast is DRM een slechte manier om piraterij aan te pakken. De website Good Old Games zal binnenkort een Q&A-chat houden met één van de ontwikkelaars van het spel. Pre-order nu en je kan bij deze chat aanwezig zijn en krijgt de mogelijkheid tot het stellen van een vraag. Wordt deze beantwoord dan krijg je van GOG een waardebon voor één van hun reguliere spellen.

Benieuwd wat je verder bij je eventuele pre-order krijgt naast een DRM-vrij spel? Kijk dan hier.

Gesink: "Windtunnel betaalt zich uit"

Robert Gesink lijkt eindelijk zijn draai in de tijdritten gevonden te hebben. Na winst in de tijdrit van de Ronde van Oman, kwam vandaag een knappe negende plaats in de sterk bezette tijdrit tijdens de Tirreno - Adriatico. De Rabobankrenner denk dat zijn windtunneltests afgelopen winter hiervoor aan de basis lagen.

"Die betaalt zich nu uit," zei Gesink, die op 27 seconden finishte van winnaar Fabian Cancellara, tegen Rabosport. "Mijn aerodynamische positie is sterk verbeterd. Vandaag kon ik dat de hele rit goed volhouden. Daar zit heel veel winst in. We moeten natuurlijk nog wel afwachten hoe dit gaat in een langere tijdrit, maar de winst is er in elk geval en het gevoel erover is natuurlijk ook prima. Wat wil je, na de overwinning in de tijdrit Oman en nu de beste klassementsrenner in de tijdrit van deze ronde."

"Ik heb in deze ronde heel veel te danken gehad aan de ploeg. Zonder het goede werk en het goede rijden in de ploegentijdrit was deze topklassering er echt niet uitgekomen. Ik ben in de lastige etappes ook heel goed gebracht door de jongens. Daarvoor niets dan hulde. Zij hebben de basis gelegd voor deze mooie eindklassering."

Wielaert volgt Van Geel op bij Roda JC

Gerard Wielaert wordt volgend seizoen technisch directeur bij Roda JC. De vader van Roda-verdediger Rob Wielaert is nu nog als scout werkzaam bij FC Twente. Wielaert volgt in Kerkrade Martin van Geel op. Die vertrekt aan het einde van het seizoen naar Feyenoord om daar als technisch directeur aan de slag te gaan.

Van Geel combineert bij Roda momenteel het algemeen met het technisch directeurschap. Marcel van den Bunder, nu nog commercieel directeur bij de Limburgers, neemt vanaf komend seizoen de dagelijke leiding op zich.

Zonder ID Software was er geen Valve

In zijn meest recente Steamcast heeft Gabe Newell, baas van Valve, aangegeven dat zonder id Software er nooit een Valve had kunnen zijn. Newell geeft aan dat hij via een vriend, Michael Abrash van id Software, zijn Quake Engine-licentie gekregen heeft zodat hij Half-Life kon maken.

Newell geeft aan dat de gemeenschapsgedachte van id Software toentertijd ook erg geholpen heeft en bedankt John Carmack, Michael Abrash en Jay Wilber daarvoor. Newell zei ook dat Carmack graag wilde zien wat Gabe en zijn team met de Quake Engine Tools zou kunnen maken.

Volgens Newell is de gemeenschap erg belangrijk en is het belangrijk om slimme en talentvolle mensen te stimuleren in deze industrie. Daar pluk je later de vruchten van namelijk. Benieuwd naar de gehele Steamcast? Beluister hem dan hier.

Belgische filmhit met Frank Lammers naar Nederland

De Belgische film Rundskop van Michaël Roskam met de Nederlandse acteur Frank Lammers in een van de hoofdrollen komt naar Nederland. De film is vanaf 5 mei in de Nederlandse bioscopen te zien, laat distributeur Just Bridge Entertainment dinsdag weten.

De film heeft in België meer dan 360.000 bezoekers getrokken en draait in dertig Belgische steden. De film was geselecteerd door het filmfestival in Berlijn.

Rundskop is een misdaaddrama over boeren en gangsters tegen de achtergrond van de Belgische hormonenmaffia. "Rundskop is een groteske tragedie over hoe het lot ons leven soms meer bepaalt dan ons lief is", zegt Roskam over zijn langspeelfilmdebuut.

In Nederland haalt een film de gouden status als er honderdduizend bezoekers zijn geweest. Bij vierhonderdduizend bezoekers krijgt een fim de platina status.


Frank Lammers (Foto: Novum)

[Video] Gepeste jongen held op internet

Een 16-jarige Australische jongen is in één klap wereldberoemd geworden nadat hij zijn belager, door wie hij al maanden werd getreiterd en geslagen, oppakte en op de grond kwakte alsof hij een touchdown scoorde. Zijn belager liep hierbij een hersenschudding en een ontzette knie op.

In de video is te zien hoe het slachtoffer, Casey Heynes, zonder directe aanleiding wordt aangevallen door de iele pestkop. Heynes doet in eerste instantie niets terug. Pas na diverse klappen te hebben geïncasseerd besluit Heynes dat het genoeg is geweest.

De video werd een directe hit op YouTube en andere videosites. Toen later bleek dat Heynes voor vier dagen geschorst was, werden tientallen brieven naar de school gestuurd door mensen die de actie van Heynes steunden.

De pestkop werd overigens voor 22 dagen geschorst. Zijn ouders klagen de school en Heynes aan, maar een advocaat heeft al gemeld dat Heynes handelde uit zelfverdediging.

Hieronder de video in kwestie.

Charlie Sheen-pornoster wil zelfmoord plegen

Een van de pornosterren die op het snuiffestijn van Charlie Sheen was geweest, heeft geprobeerd zelfmoord te plegen. De pornoster, Kacey Jordan, had op Twitter geschreven dat ze wat pillen en een hoop alcohol had ingenomen en zat te wachten om dood te gaan.

De politie van Chicago was direct naar het hotel gereden waar Kacey verbleef en heeft haar tegengehouden. Volgens de politie zat ze bij binnenkomst op haar bed met de verpakkingen van de pillen en alcohol verspreid door de kamer.

Ze had ook wonden op haar armen. Kacey hield steevast vol dat het slechts een publiciteitsstunt op Twitter was. Maar toen de politie met haar aan het praten was in de kamer pakte Kacey een flesopener en rende de kamer uit en wilde in zichzelf gaan snijden. Ze hebben haar tegen kunnen houden en haar in een ziekenhuis op laten nemen.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 11

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.


Patrick Zwaanswijk
heeft met zijn ploeg Central Coast Mariners net naast het Australisch landskampioenschap gegrepen. In een enorm spannende finale verloor de ploeg na strafschoppen van Brisbane Roar. In de reguliere speeltijd werden geen doelpunten gescoord, maar in de verlenging ging bij beide ploegen alle remmen los. Central Coast Mariners pakte een 0-2 voorsprong, maar deze werd door Brisbane Roar in de tweede helft van de verlenging ongedaan gemaakt. In de afsluitende strafschoppenserie was Brisbane net iets beter. Zwaanswijk speelde de gehele wedstrijd mee.



sv Zulte Waregem verloor afgelopen weekend met 1-2 thuis van Sint-Truiden. Jeremy Bokila kwam bij de verliezende ploeg als invaller op het veld. Zulte bezet de elfde plaats en heeft 32 punten uit 29 wedstrijden.

 


In de 2. Bundesliga won Energie Cottbus, met Jules Reimerink in de basis, met 2-0 thuis van VfL Osnabrück. Energie steeg door de overwinning een plek en staat nu zesde en heeft 45 punten uit 26 wedstrijden. FC Augsburg speelde doelpuntloos gelijk bij Union Berlin. Paul Verhaegh en Gibril Sankoh speelde bij Augsburg de gehele wedstrijd mee. Bij Union startte Santi Kolk in de basis.

Hertha BSC blijft in de 2. Bundesliga aan kop. Maandagavond werd, met Maikel Aerts onder de lat,de uitwedstrijd tegen Greuther Fürth met 0-2 gewonnen. Hertha heeft 55 punten uit 26 wedstrijden, vier meer dan de nummer twee FC Augsburg.

 


Anorthosis Famagusta heeft het 'Nederlandse' onderonsje van AEK Larnaca in winst weten om te zetten. Door de overwinning nam de ploeg de derde plaats over van AEK Larnaca. Er kwamen in totaal zeven landgenoten in actie.

Bij de winnende ploeg vormden Jeffrey Leiwakabessy, Jurgen Colin en Civard Sprockel de verdediging. Leiwakabessy werd kort na rust gewisseld. Bij de bezoekers begonnen Kevin Hofland, Edwin Linssen, Gregoor van Dijk en Danny Schenkel allen in de basis. Hofland was kort voor tijd verantwoordelijk voor de 2-1. De verdediger scoorde uit een strafschop. Linssen pakte kort voor rust een gele kaart en zowel Schenkel als Van Dijk haalden het eind van de wedstrijd niet. Beide spelers werden in de tweede helft gewisseld.


Qäbälä heeft in de competitie van Azerbeidzjan de eerste wedstrijd in de Degradatiegroep gelijkgespeeld. Op bezoek bij MOIK werd het 1-1. Steve Olfers stond de gehele wedstrijd in de verdediging van Qäbälä. De ploeg staat op de eerste plaats van de Degradatiegroep. De voorsprong op nummer twee Muğan bedraagt twee punten.



Esbjerg fB blijft matig presteren in de Deense competitie. Ditmaal werd in eigen huis met 1-3 van Randers verloren. Tim Janssen begon in de spits bij Esbjerg, maar maakte de wedstrijd niet vol. Hij werd kort voor tijd gewisseld voor oud-SC Heerenveenspeler Arnór Smárason. Door de nederlaag blijft Esbjerg op de voorlaatste plaats staan. FC Kopenhagen heeft met 0-1 van hekkensluiter Aalborg BK weten te winnen. Bij de winnende ploeg stond Jos Hooiveld de gehele wedstrijd in de verdediging. Hooiveld neemt met zijn ploeg riant de koppositie in van de Deense competitie. De voorsprong op runner-up Brøndby IF bedraagt inmiddels maar liefst twintig punten.


In de Engelse Championship won Middlesbrough  midweeks met 2-1 van Derby County. Merouane Zemmama maakte vlak voor tijd de winnende treffer. Marvin Emnes kwam bij Middlesbrough als invaller op het veld. Met Dorus de Vries onder de lat speelde de nummer twee Swansea City met 1-1 gelijk thuis tegen Watford. Cedric van der Gun bleef bij Swansea op de bank.

Afgelopen weekend speelde Middlesbrough doelpuntloos gelijk bij Portsmouth. Marvin Emnes kwam als invaller op het veld. Middlesbrough bezet de 20e plaats en heeft 41 punten uit 36 duels. Swansea City, met Dorus de Vries in het doel verloor verrassend bij laagvlieger Derby County. Het werd 2-1. Swansea staat nog steeds tweede maar heeft nu tien punten achterstand op koploper Queens Park Rangers.


Austria Wien zakte in Oostenrijk naar de tweede plek door een 0-1 verlies thuis tegen Rapid Wien. Hamdi Salihi scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Nacer Barazite begon bij Austria in de basis en werd een kwartier voor tijd gewisseld, terwijl Jan Vennegoor of Hesselink bij Rapid Wien de partij vanaf de reservebank bekeek. Austria verloor door de nederlaag de koppositie aan Sturm Graz. Rapid Wien steeg naar de vijfde plek.


Ook afgelopen weekend heeft AC Monza, waar Sander Westerveld de gehele wedstrijd het doel verdedigde, geen overwinning weten te boeken. In eigen huis werd met 3-3 gelijkgespeeld tegen nummer vier Salernitana. Stefano Seedorf verbleef de gehele partij op de reservebank. Monza blijft door de puntendeling voorlaatste staan in de Serie C1/A.


In de Spaanse Primera División heeft Real Mallorca de punten gedeeld met Levante. De wedstrijd eindigde in 1-1. Jonathan de Guzmán speelde de volledige wedstrijd mee in het shirt van Mallorca. De ploeg neemt na dit weekeinde de tiende plek in beslag. Een plaats daarboven bevindt zich nog altijd Real Sociedad. Zij leden afgelopen weekend in eigen huis een 0-2 nederlaag tegen hekkensluiter Málaga. Jeffrey Sarpong viel in de 66e minuut in, maar kon ook niet voor de doelpunten zorgen.


In Zwitserland ging de nummer vijf FC Sion afgelopen weekend met 2-0 onderuit bij de nummer twee FC Zürich. Michael Dingsdag speelde bij de verliezers, dat de wedstrijd met tien man eindigde na een rode kaart van Vilmos Vanczak, de gehele wedstrijd mee. Xamax Neuchâtel, met Sander Keller in de basis, verloor met 1-0 bij Thun. De enige treffer van de wedstrijd werd in de 66e minuut gemaakt door Nick Proschwitz.  Xamax staat in Zwitserland eennlaatste met 22 punten uit 24 wedstrijden.


In de Schotse competitie speelde Dundee United twee inhaalwedstrijden. Vorige week maandag werd met 3-1 gewonnen van Aberdeen. Timothy van der Meulen speelde bij Dundee de gehele wedstrijd mee. Een paar dagen later stond Van der Meulen wederom in de basis toen met 2-1 werd gewonnen van de nummer laatste Hamilton. Jon Daly maakte vlak voor tijd de winnende treffer. Bij Hamilton bleef Nigel Hasselbaink de gehele wedstrijd op de bank. Dundee staat inmiddels vijfde en heeft 40 punten uit 27 duels.


Levski Sofia heeft in eigen huis met 2-0 weten te winnen van Chernomorets Bourgas. De ploeg zag echter koploper Litex Lovech ook winnen en daardoor blijft het gat tussen Litex en nummer twee Levski acht punten. Dustley Mulder deed bij Levski de hele wedstrijd mee. Serginho Greene zat wegens een schorsing niet bij de selectie.

Discussieer hier verder over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

Vitesse ontkent benaderen Van Gaal

Vitesse ontkent dat het Louis van Gaal heeft benaderd om de nieuwe trainer te worden. "Het is niet aan de orde. Wij zijn tevreden over Albert Ferrer en ik ben van mening dat hij op dit moment de juiste man is om Vitesse naar succes te leiden", zegt eigenaar Merab Jordania op de clubsite.

Nadat duidelijk werd dat Van Gaal volgend seizoen geen trainer meer is van Bayern München, heeft hij naar eigen zeggen over interesse niet te klagen. Voetbal International meldde maandagavond dat onder anderen Vitesse bij de voormalig bondscoach zou hebben aangeklopt.

Net als Jordania verwijst ook Marcell Hamm de geruchten naar het rijk der fabelen. "Vanuit Qatar heb ik vernomen dat ik met Van Gaal zou hebben gepraat", zegt het lid van de Raad van Commissarissen. "Dat is absolute onzin. De laatste keer dat ik hem sprak is zo'n zes, zeven jaar geleden."

Vrouw (20) zag trein over het hoofd

De automobilist die maandagmiddag verongelukte op een onbewaakte spoorwegovergang in Woudenberg zag de trein te laat aankomen. Het slachtoffer, een 20-jarige vrouw uit Leersum, had eerder op een andere trein uit de tegenovergestelde richting gewacht. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Het ongeluk gebeurde omstreeks 17.00 uur. De vrouw, de enige inzittende, werd bij de aanrijding uit haar auto geslingerd en overleed ter plekke. De auto vloog na de botsing in brand. Vanwege het ongeval moesten treinreizigers rekening houden met een vertraging van ruim een uur.

Schud je borsten voor Japan

Na al het leed in hun land krijgen de Japanners steun uit onverwachte hoek. Niemand minder dan de dames van Femen steken de slachtoffers een hart onder de riem.

Onder het motto 'Let's Shake Boobs and Not Earth' zijn de vrouwen halfnaakt de straat opgegaan. Of het steengoede initiatief, dat door FOK! uiteraard van harte wordt toegejuicht, ook elders navolging krijgt, is helaas niet bekend.

Voor de foto's van de dames met blote tieten, check het bronartikel

Grote heidebrand bij Apeldoorn

Op de hei bij Apeldoorn is dinsdagmiddag een grote brand uitgebroken. Vanwege de brand wordt een schuur ontruimd waarin ongeveer honderd mensen een theatervoorstelling bijwoonden. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand, die rond 17.00 uur uitbrak, woedt op ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Apeldoorn, in de buurt van de A1. Het vuur heeft vooralsnog geen gevolgen voor de snelweg. "Gezien de windrichting gaat dat vermoedelijk ook niet gebeuren", aldus de woordvoerder. De hei maakt onderdeel uit van de Veluwe.

Meer informatie is op dit moment niet beschikbaar.

Adviesraad wil digitale waakhond

De overheid moet een nieuwe toezichthouder oprichten die waakt over de manier waarop wordt omgegaan met digitale informatie over mensen. Dat zegt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een dinsdag verschenen rapport.

De WRR constateert dat de overheid steeds digitaler is gaan werken, zonder dat de politiek nadenkt over de consequenties. De raad wijst bijvoorbeeld op het elektronisch kinddossier, de uitwisseling van passagiersgegevens met andere landen, het biometrische paspoort en de automatische herkenning van kentekens.

De politiek moet structureler nadenken over de vragen op welke manier digitale informatie over mensen wordt gebruikt, in hoeverre informatie uit verschillende bestanden mag worden gekoppeld en hoelang gegevens mogen worden bewaard. Ook moet er meer aandacht komen voor de archivering van digitale bestanden.

Volgens de WRR moet er een iAutoriteit komen die het gebruik van digitale informatie door de overheid gaat controleren. Deze instelling moet mensen helpen 'die verstrikt zijn geraakt in de digitale informatiehuishouding van de overheid'. Daarnaast wil de WRR dat een commissie wordt ingesteld die de Tweede Kamer van advies dient over digitale zaken.

Hof: Spanje schond vrijheid van meningsuiting

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ECHR) heeft geoordeeld dat Spanje de vrijheid van meningsuiting van een pro-Baskische politicus heeft geschonden. De man, Arnaldo Otegi, was door het Spaanse hooggerechtshof tot een jaar celstraf veroordeeld voor het beledigen van koning Juan Carlos. Hij noemde de koning 'de baas der folteraars'.

Het ECHR heeft Spanje ook opgedragen Otegi 20.000 euro schadevergoeding te betalen. Otegi zei in 2003 tegen journalisten dat 'de Spaanse koning als baas van het Spaanse leger, verantwoordelijk is voor alle folteraars'.

Het ECHR oordeelde dat de opmerking niet persoonlijk bedoeld was, maar refereerde aan de institutionele verantwoordelijkheid van de koning. Otegi, voormalig hoofd van de aan de ETA gelieerde politieke partij Batasuna, zit op het moment vast voor een veroordeling wegens terrorisme.

Hennis (VVD) krijgt haar hoofddoekjesdebat

Het VVD-Kamerlid Jeanine Hennis stelde dinsdag dat ze een 'meer beschouwend debat over de scheiding van kerk en staat' wil voeren, onder meer over het wel of niet dragen van hoofddoekjes door ambtenaren. Ze krijgt haar zin.

Naar aanleiding van haar uitlatingen deed GroenLinks-parlementariër Tofik Dibi dinsdag een verzoek om een dergelijk debat, dat door voldoende andere partijen in de Kamer werd gesteund. Wanneer het zal plaatshebben, is nog niet vastgesteld.

De PVV in de Kamer had er geen behoefte aan.

Hennis (VVD) krijgt haar hoofddoekjesdebat
Hennis (VVD) krijgt haar hoofddoekjesdebat (Foto: ANP)

OM eist 3,5 jaar cel tegen'spil' pedonet

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank in Haarlem 3,5 jaar cel, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk geëist tegen de 37-jarige Amir I. uit Krommenie voor het bezit van kinderporno en het misbruiken van een 14-jarige straatjongen in Brazilië. Ook moet hij een gedwongen psychiatrische behandeling ondergaan na het uitzitten van zijn straf, vindt het OM. De man heeft bekend.

Amir I. beheerde een server en de website Boylover. Daar stond geen kinderporno of andere strafbare zaken op. Omdat de verdachte de site had opgericht, beheerder en eigenaar was, bood hij wel een contactplek voor pedofielen en de mogelijkheid voor mensen contact te leggen voor het verspreiden van kinderporno. Uit politieonderzoek blijkt dat de site 70.000 contacten herbergde. De politie Zaanstreek-Waterland ziet hem als hoofdverdachte in de zaak rond een internationaal pedofielennetwerk.

'Waxinehoudergooier lijdt aan waanstoornis'

De man die op Prinsjesdag een glazen waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, lijdt aan een waanstoornis. Dat heeft een deskundige van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) dinsdag gezegd tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen verdachte Erwin L. bij de rechtbank in Den Haag.

Volgens de psychiater van het NIFP zou de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar moeten worden verklaard. De arts zei tegen de rechtbank dat de verdachte het verschil tussen waan en realiteit niet goed kan onderscheiden. Hij raadt opname in een psychiatrisch ziekenhuis of een tbs-kliniek aan en acht het gevaar van herhaling 'zeer groot'. De psychiater heeft zijn rapport opgesteld na een lang gesprek met de verdachte. Aan een volledig psychisch onderzoek weigerde L. mee te werken.

'Waxinehoudergooier lijdt aan waanstoornis'
'Waxinehoudergooier lijdt aan waanstoornis' (Foto: ANP)

Olympische klok stopt met aftellen

Schaamrood op de kaken dinsdag bij de organisatie van de Olympische Spelen in Londen 2012. De reusachtige digitale klok op Trafalgar Square die sinds maandag aftelt naar de opening van het sportspektakel, is er dinsdag mee opgehouden.

De 6,5 meter hoge stalen constructie 'bevroor' met nog 500 dagen, 7 uren, 6 minuten en 56 seconden te gaan tot Londen 2012. "We zijn uiteraard zeer teleurgesteld dat de klok een technisch mankement vertoont", zei een woordvoerder van de Zwitserse fabrikant Omega. "We verwachten het euvel snel te verhelpen."

De klok begon met aftellen op maandag tijdens een feestelijke ceremonie onder leiding van voorzitter Sebastian Coe van het organisatiecomité (LOCOG) en vier Britse olympisch kampioenen. Tegelijkertijd begon de verkoop van 6,6 miljoen toegangskaarten.

Olympische klok stopt met aftellen
Olympische klok stopt met aftellen (Foto: ANP)

Nepsmeris in de boeien na innen 60 euro

Een 39-jarige Tilburger deed zich maandagavond voor als politieagent en slingerde daarbij een automobilist op de bon. Via zijn kenteken wist de politie hem op te sporen en in de boeien te slaan.

De nepagent bekeurde de 20-jarige automobilist in de wijk Besterd voor een kapotte koplamp en wist daarbij 60 euro op te strijken. Eenmaal thuis kreeg het slachtoffer argwaan en informeerde de politie.

De politie vond in de woning van de oplichter een vals identiteitsbewijs en een kleine hoeveelheid drugs. De nepsmeris is voor nader onderzoek achter slot en grendel gezet.


Nepsmeris in de boeien na innen 60 euro (Foto: Novum)

OV-chipkaart ingevoerd in Groningen en Drenthe

Reizigers in Groningen en Drenthe kunnen vanaf woensdag in bussen van Qbuzz en Arriva Touring hun OV-chipkaart gebruiken. De overige bussen in het noorden volgen binnen een maand. Dat meldt het OV-bureau Groningen Drenthe. Vanaf dan moeten alleen reizigers in sommige regionale treinlijnen nog verplicht een papieren kaartje kopen.

In de bussen van de kleinere busvervoerders in de Groningen en Drenthe komt een speciale lezer waar reizigers kunnen in- en uitchecken. In de treinen van Arriva in het noorden kon al langer gereisd worden met de OV-chipkaart.

Als de invoering eenmaal is voltooid, kan de chipkaart gebruikt worden in alle bussen, trams en metro's in Nederland. Er is dan nog wel een aantal regionale treinlijnen waar reizigers met een OV-chipkaart nul op het rekest krijgen. Het gaat om de treinen van Syntus, de treinen van Arriva op het traject Dordrecht-Geldermalsen, en op de treinen van Connexxion tussen Amersfoort en Ede-Wageningen.

Kamer eist aanpak antisemitische Marokkanen

De Kamer wil dat het kabinet antisemitisch gedrag van Marokkaanse jongeren harder aanpakt. Binnen twee jaar moet het aantal antisemitische incidenten met de helft zijn teruggebracht. Een Kamermeerderheid verzocht het kabinet dinsdag om voor 1 juni een plan van aanpak op te stellen om dit te bereiken.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam, die de motie indiende, stelt dat verschillende instrumenten kunnen worden ingezet om het aantal incidenten, vooral door Marokkaanse jongens, omlaag te brengen. Hij denkt hierbij aan straatcoaches, de inzet van lokagenten of opnameapparatuur.

Een ander belangrijk aspect om antisemitisme tegen te gaan is onderwijs. De Kamer stemde ook in met een voorstel om de Holocaust bijzondere aandacht te geven in het onderwijs. Deze 'zwarte bladzijde in de wereldgeschiedenis vergt bijzondere aandacht in onderwijs en herdenking', meent de Kamer.

KLPD pakt koperdieven in Swifterbant

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft in de nacht van maandag op dinsdag in Swifterbant twee verdachten aangehouden voor koperdiefstal. De mannen vervoerden in hun bestelbus 450 meter aan krachtstroomgrondkabel, ter waarde van 10.000 euro.

Na een achtervolging hield de spoorwegpolitie de 20-jarige verdachten rond 02.00 uur aan. De bestelbus van de Almeerse verdachten viel op, omdat deze zwaarbeladen naar één kant helde en voorzien was van groene nummerplaten. Bovendien brandde slechts een van de koplampen.

De verdachten, van wie de kleding nog onder het zand zat, hadden de vracht na een achtervolging bij een grondbedrijf in Swifterbant gestolen. De politie Flevoland en de spoorwegpolitie onderzoeken de zaak.


KLPD pakt koperdieven in Swifterbant (Foto: Novum)

Gitaar meegeleverd met nieuw muziekspel

Het muziekspel Rocksmith van Ubisoft moet de leegte opvullen die het weggevallen Guitar Hero heeft achtergelaten. Rocksmith laat gamers hun elektrische gitaar aansluiten op een spelcomputer om vervolgens muziek te leren spelen. Volgens entertainmentwebsite The Hollywood Reporter is de uitgever in gesprek met gitaarmaker Gibson voor de productie van een elektrische gitaar voor de game.

Rocksmith moet volgens de site samen met de gitaar zo'n tweehonderd dollar kosten. Het spel verschijnt in oktober op de markt. Gitaristen in spe kunnen 45 nummers meespelen in de game, van onder meer de Rolling Stones, David Bowie en Nirvana.

De stap van Ubisoft is opvallend omdat concurrerend uitgever Activision vorige maand de stekker trok uit de ooit zo succesvolle Guitar Hero-serie. "Guitar Hero is een gezelschapsspel. Rocksmith is een muziekervaring", stelt een woordvoerder van Ubisoft. Het bijzondere is volgens de uitgever dat gamers echt gitaar leren spelen.

Rocksmith komt uit op PlayStation 3 en Xbox 360.


Berouwvolle autokraker bekent tientallen inbraken

Een 41-jarige man uit Koog aan de Zaan heeft zich vrijdag bij de politie aangegeven voor tientallen auto-inbraken. De man wilde schoon schip maken en heeft tussen de dertig en honderd inbraken op zijn kerfstok staan, meldt de politie dinsdag

Hij stal vooral autoradio's, navigatiesystemen en telefoons uit auto's die niet op slot waren, in de omgeving van Koog aan de Zaan en Zaandam. Hierbij liep hij tussen 23.00 uur en 02.00 uur vanuit Koog aan de Zaan via de Westzijde of Parallelweg naar Zaandam. De man bekende ook in een snackbar te hebben ingebroken.

De politie kon slechts een aantal aangiften van de door de man bekende auto-kraken terugvinden. Slachtoffers in de bewuste gebieden wordt gevraagd zich bij de politie te melden.

De verdachte is verhoord en in een cel gezet. Hij wordt deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Staatsveiligheidsdienst Egypte ontmanteld

De minister van Binnenlandse Zaken van Egypte heeft dinsdag de gehate staatsveiligheidsdienst ontbonden. De dienst wordt beschuldigd van marteling en andere schendingen van de mensenrechten tijdens het repressieve regime van de verdreven president Hosni Mubarak.

Voormalig chef veiligheid in Caïro en huidig minister van Binnenlandse Zaken generaal-majoor Mansour el-Essawy zegt in een verklaring dat er een nieuw agentschap zal worden opgericht om de binnenlandse veiligheid in Egypte te beschermen en terrorisme te bestrijden.

De ontmanteling van de staatsveiligheidsdienst was een van de belangrijkste eisen van de protestbeweging die na achttien dagen van protesten Mubarak wist te verdrijven. Sinds de val van Mubarak hebben mensen de kantoren van de veiligheidsdienst bestormd. Ze willen voorkomen dat documenten vernietigd worden om mensenrechtenschendingen te verhullen.

Hoe Kim Holland het voor iedereen verpest

Op dezelfde dag dat Van Hartskamp het vergaan van de aarde predikt, doet Kim Holland een onthullende uitspraak in de krant, namelijk: ze schreeuwde het uit toen zij voor de eerste keer een orgasme beleefde. En niet een beetje, nee, ze krijste werkelijk de hele wereld bij elkaar van plezier, toen er eindelijk iemand was die Neerlands enige echte pornodiva naar een hoogtepunt toe beukte. Dit heuglijke feit beleefde de nu 41-jarige Kim op het moment dat ze reeds 20 jaar was. Ik heb altijd gedacht dat zij hét al deed voordat ze haar veters kon strikken, maar nee. 

Ramp Japan geen probleem voor Nintendo

Ondanks de ramp in Japan voorziet Nintendo geen problemen met de lancering van de Nintendo 3DS in Europa. Dat heeft een woordvoerster van de Japanse gamegigant aangegeven. De Nintendo 3DS moet gewoon vanaf 25 maart in Nederlandse winkels liggen.

"Alle betrokken partijen hebben aangegeven dat ze geen productieproblemen hebben", laat de woordvoerster aantekenen. Hierdoor kunnen alle onderdelen die gebruikt worden om de Nintendo 3DS in elkaar te zetten gewoon geleverd worden. De fabrieken van de gamegigant staan ergens anders in Azië. Hierdoor ondervindt de productie van de 3D-spelcomputer geen problemen.

Maandag werd bekend dat diverse Japanse gamebedrijven hun games hebben uitgesteld of zelfs volledig geannuleerd als gevolg van de rampspoed in het land.


Wees een ninja in Batman: Arkham City trailer

Sinds de releasedatum van Batman: Arkham City bekend is gemaakt, horen we steeds meer over de game van Rocksteady. Maar wat misten we nu? We hebben screenshots, informatie en algemene details gezien. Maar we missen één ding: een goede in-game trailer. Welnu, laat ik je niet langer ophouden.

We hebben nog meer informatie. In een gesprek met CVG heeft Dax Ginn gezegd dat de campagne van B:AC maar liefst acht uur in beslag zou nemen. Voordat je moord en brand gaat roepen (dat hoogstwaarschijnlijk wel degelijk vertegenwoordigd is in Batman: Arkham City) heeft meneer Ginn gezegd dat je dan de game van buiten moet kennen en als een ninja erdoorheen moet knallen. Dit op basis van de ervaringen van playtesters, waarbij ze ook alle zijmissies hebben genegeerd. Rocksteady heeft hoe dan ook beloofd dat de herspeelbaarheid hoog is, dus dat zit wel snor.

 

Achtste-groepers huilen niet nog dit jaar in bios

Het boek Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens wordt verfilmd door Dennis Bots. De regisseur van Anubis start de opnames van de jeugdfilm deze zomer, laat de distributeur Benelux Film Distributors dinsdag weten. De film komt in december in de bioscoop.

Het boek gaat over het stoere meisje Akkie. Ze is dol op voetbal, tot ongenoegen van de jongens uit haar klas. Als blijkt dat ze aan leukemie lijdt, leeft heel groep acht van de basisschool echter met haar mee. De film wordt gemaakt in samenwerking met de Evangelische Omroep.

Vriens vindt het geweldig dat zijn boek wordt verfilmd, omdat hij het schreef voor 'al die dappere kinderen die de strijd tegen hun ziekte hebben verloren'. Van Achtste-groepers huilen niet zijn ruim honderdduizend exemplaren verkocht.

Bots regisseerde eerder de kinderfilms Anubis: het Pad der 7 Zonden uit 2008 en Anubis en de Wraak van Arghus uit 2009. Ook regisseerde hij afleveringen van de kinderserie Spangas.

 


Achtste-groepers huilen niet nog dit jaar in bios (Foto: Novum)

Huta Galung onderuit in Rabat

Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde van de Challenger in Rabat niet weten te behalen. In de openingsronde bleek Evgeny Korolev in twee sets te sterk; 6-4 en 6-1.

Korolev is ver weggezakt op de wereldranglijst. Hij bezit op dit moment de 231e plek, terwijl hij vorig jaar nog de 46e plaats stond. De 23-jarige Kazach had weinig moeite met onze landgenoot en won redelijk eenvoudig in twee sets.

De nederlaag betekende voor Huta Galung de tweede nederlaag in een eerste ronde dit jaar. In de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi wist Jurgen Melzer van onze landgenoot te winnen.

UEFA stelt scheidsrechters aan voor PSV, Twente en Ajax

De Europese voetbalbond heeft dinsdagmiddag de scheidsrechters bekendgemaakt voor de beslissende wedstrijden in de achtste finales van de Europa League.

Het duel tussen PSV en de Glasgow Rangers, dat in Eindhoven in 0-0 eindigde, staat onder leiding van de Oostenrijker Robert Schörgenhofer. Hij floot vorige maand ook het duel tussen Rubin Kazan en FC Twente. Destijds baarde hij opzien door bij een temperatuur van -17 de wedstrijd te leiden in een korte broek.

De Zweedse scheidsrechter Jonas Eriksson heeft de leiding over de return tussen FC Twente en Zenit Sint-Petersburg. De regerend landskampioen van Nederland moet een 3-0 voorsprong uit de heenwedstrjid zien te verdedigen.

Ajax begint met een achterstand aan de uitwedstrijd in Rusland. Bij Spartak Moskou moeten de Amsterdammers de 0-1 thuisnederlaag goed zien te maken. De Brit Martin Atkinson fluit aanstaande donderdag vanaf 19:00 dit duel.

Koeman wil weer aan de slag als clubtrainer

Ronald Koeman wil volgend seizoen weer een club gaan trainen. Dit liet de  oud-trainer van Vitesse, Ajax, PSV, Valencia en AZ weten aan Helden Magazine.

Sinds december 2009 zit Koeman zonder club, nadat hij bij AZ werd ontslagen. "Ik wil bewijzen dat het ontslag bij Valencia en AZ echt niet alleen aan Ronald Koeman lag”, aldus Koeman in het magazine.

Afgelopen seizoen gingen de geruchten dat Celtic en Aston Villa in zee wilden gaan met Koeman, maar in beide gevallen werd de interesse niet concreet.

Koeman sprak de ambities om trainer te worden bij FC Barcelona, waar hij in 1992 als speler de Champions League mee win, tegen: "Op dit moment is het niet realistisch om aan Barcelona te denken.”

El Hamdaoui niet mee naar Moskou

Ajax-trainer Frank de Boer heeft Mounir El Hamdaoui opnieuw buiten de selectie gelaten. De oefenmeester maakte vandaag zijn selectie bekend voor de Europa League-return tegen Spartak Moskou. In Rusland proberen de Amsterdammers de 0-1 nederlaag van vorige week weg te poetsen.

Begin maart botste El Hamdaoui met zijn trainer. In de rust van het bekerduel met RKC Waalwijk werd de Marokkaan gewisseld wegens zijn negatieve houding tegenover De Boer. Sindsdien zit de aanvaller niet meer bij de A-selectie.

De selectie van Ajax bestaat verder uit dezelfde namen als de voorgaande weken. Keeper Jeroen Verhoeven zal komende donderdag opnieuw het doel verdedigen van de Amsterdammers. Hij vervangt de geblesseerde Maarten Stekelenburg.

Weinstein snapt niets van statement Israël

Filmdistributeur Harvey Weinstein vindt de film Miral niet anti-Israëlisch of pro-Palestijns, zoals de Israëlische overheid vindt. De joodse Amerikaan, die de film distribueert, zegt tegen de Amerikaanse filmsite The Hollywood Reporter dat de film juist gaat over vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Miral, geregisseerd door de eveneens Amerikaans-joodse kunstenaar Julian Schnabel, is maandag in première gegaan in het hoofdkantoor van de VN in New York. Israël zag de filmpremière in het VN-gebouw als een politiek statement. Het land had aan de VN gevraagd de anti-Israëlische film elders in première te laten gaan. De VN vindt dat er met de première helemaal geen politiek standpunt wordt ingenomen. "Er worden hier wel vaker films vertoond", aldus een woordvoerder.

De producent vindt dat Israël overdrijft. Miral gaat over het gelijknamige Palestijnse meisje dat als wees opgroeit en op latere leeftijd steeds dieper betrokken raakt bij het conflict met Israël. De film gaat eind maart in Nederland in première op het Internationaal Filmfestival Breda en rouleert daarna nog langs enkele Nederlandse bioscopen.


Harvey Weinstein (Foto: Novum)

'UCI in beroep tegen vrijspraak Contador'

De internationale wielerunie UCI gaat in beroep tegen de vrijspraak van Tourwinnaar Alberto Contador. Dat is de overtuiging van de Spaanse wielerbond RFEC, die besloot de renner geen straf op te leggen voor het gebruik van het verboden middel clenbuterol. "We zijn absoluut zeker dat de UCI onze beslissing aan zal vechten", zegt de advocaat van de Spaanse bond tegen sportkrant AS.

De UCI heeft tot volgende week donderdag de tijd om beroep aan te tekenen bij het internationaal sporttribunaal CAS. De zaak zou in dat geval nog maanden aan kunnen slepen. UCI-voorzitter Pat McQuaid liet gisteren weten dat er nog geen beslissing is genomen en dat juristen nog druk bezig zijn de uitspraak van het RFEC te bestuderen.

De voorzitter van de Spaanse bond Juan Carlos Castaño sprak onlangs met McQuaid over de kwestie. "Hij feliciteerde ons met het geleverde werk, maar was kritisch over de politieke inmenging", refereert hij aan de reactie van enkele prominente Spaanse politici, die zich openlijk voor vrijspraak van Contador uitspraken. Mogelijk heeft de UCI daardoor het idee gekregen dat de RFEC zich onder druk heeft laten zetten.


'UCI in beroep tegen vrijspraak Contador' (Foto: Novum)

[Upd] Luciano drie wedstrijden geschorst

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft Luciano da Silva een schikkingsvoorstel gedaan van vier wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk. De keeper van FC Groningen wordt ervan verdacht tegenstander Ricky van Wolfswinkel vrijdag in de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht te hebben geslagen. Hij krijgt tot vanmiddag 16.30 uur de gelegenheid om te reageren.

Luciano maakte in 2007 de overstap van Germinal Beerschot Antwerpen naar FC Groningen. Inmiddels staat de 30-jarige Braziliaan op 81 competitiewedstrijden voor de ploeg van trainer Pieter Huistra.

Update 16:48 uur

Luciano heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal geaccepteerd. Hierdoor mist hij de komende drie wedstrijden van de Groningers.

Evans wint Tirreno-Adriatico, Gesink tweede

De Tirreno-Adriatico is gewonnen door Cadel Evans. In de laatste etappe van vandaag, een tijdrit over 9,3 kilometer, hield hij genoeg tijd over om de eindzege voor zich op te eisen.

De tijdrit werd gewonnen door Fabian Cancellara die Lars Boom elf seconden voorbleef. Adriano Malori eindigde als derde op negentien seconden van de Zwitser. Evans hield in het eindklassement elf seconden voorsprong over op Robert Gesink die in de tijdrit negende werd.

Gesink begon de tijdrit als nummer vier in het algemeen klassement. In het eerste deel van de tijdrit leek de Varssevelder zelfs een gooi te doen naar de eindzege. Hij won in dat deel enkele seconden op Evans. De Australische renner liet echter de achterstand in het resterende deel van de tijdrit niet verder uitlopen.

Dankzij de sterke tijdrit passeerde Gesink in het algemeen klassement wel Ivan Basso en Michele Scarponi. Daarnaast wist onze landgenoot beslag te leggen op de witte jongerentrui.

Kabinet vindt Kunduz nog steeds veilig

Het kabinet blijft erbij dat de Afghaanse provincie Kunduz veilig genoeg is voor een nieuwe Nederlandse missie, ondanks een recente serie aanslagen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Harry van Bommel had Rosenthal naar de Kamer geroepen in verband met de aanslagen die de laatste tijd in Kunduz zijn gepleegd. Volgens Van Bommel is het dermate onveilig geworden dat praktijktraining voor agenten in opleiding onmogelijk is. Daarom moet de trainingsmissie worden afgeblazen, stelde hij.

"We hebben nooit gezegd dat er in Kunduz geen risico's zijn", zei Rosenthal. "Kunduz is nog altijd relatief veilig." Rosenthal heeft er vertrouwen in dat praktijktraining mogelijk blijft. "Op basis van dreigingsanalyses wordt telkens besloten of de politietrainers binnen de poort moeten blijven of niet."

Maandag kwamen bij een zelfmoordaanslag op een recruteringscentrum tientallen mensen om. Vorige week werd de politiecommandant vermoord. Bij een andere recente aanslag vielen 31 doden.


Kabinet vindt Kunduz nog steeds veilig (Foto: Novum)

Kamer debatteert over hoofddoekjes in stadhuis

De Tweede Kamer wil dat het kabinet uitleg geeft over het standpunt ten aanzien van hoofddoekjes. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert zwengelde dinsdag in een interview in De Pers de discussie aan over religieuze symbolen. Zij pleitte ervoor deze uit bijvoorbeeld het stadhuis te bannen. Het leidde tot een storm aan reacties.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vroeg een debat met minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) aan. Hij wil dat er in de Kamer een 'breed debat' over godsdienstvrijheid wordt gevoerd. Alle partijen behalve de PVV steunden het verzoek. Wanneer het debat wordt gehouden, is nog onbekend.

Schorsing boksbond beëindigd

De AIBA (de internationale boksfederatie) heeft vandaag bekendgemaakt dat het haar besluit om een voorlopige schorsing aan de Nederlandse boksbond op te leggen opheft en als straf naar aanleiding van de organisatie van het Final Four event in 2010 volstaat met het opleggen van een boete. De Nederlandse Boksbond accepteert het besluit van de AIBA.

Met dit besluit zijn de boksers en trainers met onmiddelijke ingang weer in staat om aan internationale wedstrijden deel te nemen. De Nederlandse Boksbond heeft op basis van dit besluit onmiddelijk contact opgenomen met de EUBC teneinde de organisatie van het Europees Kampioenschap voor dames in Rotterdam in oktober 2011 alsnog te mogen organiseren. De EUBC bij monde van de president Furgoni heeft hierop, in beginsel, positief gereageerd. Met deze ontwikkelingen lijkt het erop dat de Nederlandse Boksbond deze affaire kan afsluiten.

Het bestuur van de Nederlandse Boksbond wil nogmaals benadrukken dat het haar spijt dat deze gebeurtenis heeft plaatsgevonden en dat daarmee mogelijk het aanzien van de boksport is geschaad. Het bestuur trekt lering uit de gebeurtenissen en heeft passende maatregelen getroffen en in voorbereiding ten einde een herhaling te voorkomen.

Landzaat jaar langer bij FC Twente

Denny Landzaat voetbalt ook volgend seizoen bij FC Twente. De club meldt dat het aflopende contract met de 34-jarige middenvelder met een jaar is verlengd. Landzaat is bezig aan zijn eerste seizoen in Enschede. Onder trainer Michel Preud'homme kwam de 38-voudig international tot twintig wedstrijden in de Eredivisie. Zijn enige doelpunt was tegen Feyenoord.

"Van beide kanten voelt het goed aan en daarom hebben we besloten een jaar met elkaar door te gaan", zegt Landzaat. "We maken een goed jaar door met FC Twente en we hebben een leuke groep spelers. Het was geen moeilijke keuze om het contract met een jaar te verlengen."

Landzaat debuteerde in het seizoen 1995-1996 bij Ajax. Daarna speelde hij nog voor MVV, Willem II, AZ, Wigan Athletic en Feyenoord. Bij de Rotterdammers werd zijn contract afgelopen zomer niet verlengd.

Kans op Bahreinse Grand Prix neemt verder af

Nu koning Hamad bin Isa Al-Khalifa de noodtoestand in zijn land heeft afgekondigd, lijkt de kans op de Grand Prix in Bahrein tot een dieptepunt te zijn gedaald. De komende drie maanden is de noodtoestand van kracht en het leger mag in deze periode alle maatregelen treffen om de protesten te stoppen.

Afgelopen weekend had het Formule 1-circus al in Bahrein moeten stoppen, maar de politieke onrust bleef aanhouden waardoor de race moest worden afgelast. De FIA maakte vorige week al bekend dat zij voor 1 mei om de tafel willen met de organisatoren in Bahrein over een mogelijke inhaaldatum. Nu er drie maanden een noodtoestand is, lijkt de kans nihil dat er voor 1 mei een positieve reactie zal komen.

Mocht dat het geval zijn zal dit seizoen slechts negentien in plaats van twintig races tellen.

[Upd] Kernreactoren Fukushima-Daiichi

Het gaat niet goed bij alle zes de reactoren van de kerncentrale Fukushima Daiichi. Bij de reactoren 1 tot en met 4 is een waterstofexplosie geweest en ook bij 5 en 6 ontstaan nu koelingsproblemen. Bij in ieder geval de eerste drie reactoren is een gedeeltelijke meltdown bevestigd en de gemeten stralingswaarden zijn stijgende.

Reactor 1
Hier ging het als eerste mis na de aardbeving en tsunami van afgelopen vrijdag. Zoals ook bij de andere reactoren schakelde de centrale zichzelf automatisch uit na de aardbeving en stapte de koeling over naar de noodkoelingssystemen. Deze systemen en de back-upgeneratoren raakten echter buiten gebruik door de tsunami. In eerste instantie probeerde men door radioactieve stoom te laten ontsnappen de druk, en daarmee de temperaturen, onder controle te krijgen. Dit had echter weinig effect.

De druk bleef zich, mede door een haperende klep waardoor de stoom moest ontsnappen, opbouwen en dat leidde tot de eerste explosie bij de centrale. Het bleek om een waterstofexplosie te gaan die de buitenste veiligheidsmuur compleet vernietigde. Deze muur staat als extra bescherming om de primaire veiligheidsmuur heen die straling bij een eventuele meltdown binnen de centrale dient te houden.

Men besloot als noodmaatregel tot een zeewaterinjectie, er wordt dan zeewater in de reactor gepompt in een uiterste poging de temperaturen en de druk te verlagen. De brandstofstaven bleken door het lage waterpeil in de reactor echter al beschadigd en er vond een gedeeltelijke meltdown van de kern plaats.

Reactor 2
Eigenlijk hetzelfde verhaal als bij reactor 1, behalve dat hierbij de brandstofstaven in zijn geheel zijn blootgesteld geweest. Bij reactor 1 was dit gedeeltelijk. Ook hier is dus een explosie geweest en een gedeeltelijke meltdown van de kern bevestigd.

Reactor 3
Exact hetzelfde verhaal als bij reactor 2.

Reactor 4
Er blijken na de waterstofexplosie twee gaten van 8 meter in de buitenste muur te zitten. Een brand ontstond in de nucleaire afvalpoel, waar gebruikte brandstofstaven liggen. Men vreest een verdere daling van het waterpeil in de reactor, met alle gevolgen van dien. Bij deze reactor is (nog) geen meltdown bevestigd.

Reactor 5 en 6
Deze hielden het tot voor kort goed, maar ook hier ontstaan nu koelingsproblemen. Waar die problemen precies uit bestaan is nog niet bekendgemaakt door TEPCO of de Japanse overheid.

Straling
In Tokio is een stralingswaarde gemeten die 10 keer zo hoog is als normaal. Dit zou geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren. In het oosten van Rusland is ook radioactiviteit gemeten, maar ook daar is de waarde niet gevaarlijk. De Amerikaanse Zevende Vloot werd maandag al geëvacueerd uit de kust van Japan, omdat ook daar radioactiviteit werd gemeten.

Inmiddels zijn er exacte cijfers bekend met betrekking tot de gemeten straling. Buiten reactor 3 is een waarde gemeten van 400 milliSieverts (mSv) per uur. Mensen die hiermee in aanraking komen, lopen direct gevaar op. Vanaf 100 mSv krijgt men stralingsziekte, die bij behandeling niet dodelijk hoeft te zijn, op de langetermijn is bij een blootstelling aan die waarde een toename in kanker waargenomen.

Ter vergelijking: Bij 350 mSv besloot men in Chernobyl tot evacuatie. Experts noemen het inmiddels een duidelijke catastrofe die qua ernst tussen het incident bij Three Mile Island en Chernobyl ligt. Dit zou dan automatisch moeten betekenen dat Fukushima op dit moment een 6 scoort op de schaal van INES. Deze schaal loopt van 1 tot 7, Three Mile Island scoorde een 5, Chernobyl een 7 en zondag stond Fukushima nog op 4.

Update 14.14 uur
Reactor 4

TEPCO heeft bekendgemaakt dat door de gaten in de muren de nucleaire poel met gebruikte brandstofstaven nu blootgesteld is aan de buitenlucht. Ze wilden de poel koelen door zeewater door de gaten naar binnen te pompen, maar dit is mislukt. Waarom dit niet lukte is onbekend.

De IAEA van de VN heeft bekendgemaakt dat de stralingswaarden in Tokio dalende zijn. Er zijn overigens bij de kerncentrales van Fukushima 750 van de 800 werknemers geëvacueerd. 50 mensen verrichten bij Fukushima nu al het werk.

Update 15.56 uur
De IAEA meldt dat bij de explosie van gisteren mogelijk de binnenste veiligheidsmuur van een reactor kapot is gegaan. Het zou hier dan waarschijnlijk om reactor 3 moeten gaan, aangezien bij die reactor de explosie gisteren plaatsvond en daar de hoogst gemeten waarden zijn. Eerder werd al cesium en radioactief jodium gemeten.

Een woordvoerder van het Japanse ministerie van Defensie heeft aangekondigd dat ze de gebruikte brandstofstaven in reactor 4 misschien gaan koelen met behulp van helikopters. Dit staat nog niet vast omdat men eerst wil onderzoeken wat het effect op de staven, die gedeeltelijk boven het waterniveau uitsteken, en op het nog aanwezige personeel zal zijn.

CL en EL staan stil bij rampen Japan

De UEFA heeft besloten om de slachtoffers van de rampen in Japan te steunen tijdens alle wedstrijden in de Champions League en de Europa League deze week.

Voorafgaand aan alle wedstrijden die deze week in de Champions League en de Europa League worden gespeeld, wordt er aandacht besteed aan de slachtoffers van de aardbeving en de tsunami in Japan. Voor het begin van de wedstrijd zal er een minuut stilte in acht worden genomen.

"De hele Europese voetbalfamilie staat deze week gezamenlijk op het veld om voor de wedstrijden onze steun uit te spreken voor de mensen in Japan", aldus UEFA-voorzitter Michel Platini op de officiële website van de Europese voetbalbond, organisator van de twee toernooien.

Dinsdagavond staan Bayern München - Internazionale en Manchester United - Olympique Marseille op het programma in de Champions League. Woensdagavond worden Real Madrid - Olympique Lyon en Chelsea - FC Kopenhagen gespeeld. Donderdag komen Ajax, FC Twente en PSV uit in de Europa League.

Rossi: "Nog steeds probleem met schouder"

Valentino Rossi blijft last van zijn schouder hebben. De Italiaan stapte afgelopen winter naar Ducati en is vorig jaar november geopereerd aan zijn schouder.

"Ik ben tijdens de laatste testdag nog onderuit gegaan op een witte lijn. Gelukkig viel ik alleen maar omver en was het geen ernstig incident", aldus The Doctor. "Een groter probleem was dat ik aan het einde van de dag weer kracht in mijn schouder begon te verliezen. Ik kon niet meer de limiet opzoeken, wat jammer was omdat ik net mijn beste tijd van de dag had gereden en ik voor mijn gevoel nog wel harder kon."

Rossi kwam nu slechts tot de dertiende tijd, fors achter Casey Stoner, die als snelste testte."Ik denk niet dat we er zo slecht voor staan als mijn positie in de tijdenlijst doet vermoeden, maar we hebben nog wel het nodige werk voor de boeg. Niet alleen de motor, maar ook ikzelf moet nog sterker worden."

'Nani verlaat Manchester United voor Serie A'

Nani lijkt bezig aan zijn laatste seizoen bij Manchester United. De Portugees is in Engeland bezig aan een sterk seizoen, maar krijgt naar eigen zeggen te weinig erkenning voor zijn prestaties.

Sinds 2007 staat Nani onder contract. De aanvaller is altijd fan geweest van de Serie A en wil volgend seizoen daarom ook de overstap maken naar de Italiaanse competitie. De Portugees neemt het Manchester United kwalijk dat de ploeg de horrortackle van Liverpool-verdediger Jamie Carragher op de Portugees niet heeft veroordeeld. Na de charge van Carragher kampte Nani met een grote vleeswond op zijn been.

Nani is sneller hersteld dan verwacht van de blessure en kan daardoor vanavond waarschijnlijk meedoen in het Champions League-duel tegen Olympique Marseille.

Nepal schaft koninklijke bankbiljetten af

De centrale bank van Nepal heeft banken en bedrijven dinsdag opgedragen geen bankbiljetten met afbeeldingen van vroegere koningen meer te accepteren. De Nepal Rastra Bank zegt dat het publiek tot maandag de tijd had om deze biljetten om te wisselen voor nieuwe, met daarop de Mount Everest.

De eeuwenoude monarchie van Nepal werd in 2008 afgeschaft. De voormalige koning leidt sindsdien een leven als gewoon burger. De regering is sinds de afschaffing van de monarchie bezig om verwijzingen naar het oude koningshuis te verwijderen. Zo is het woord 'koninklijk' verwijderd uit de namen van staatsbedrijven en de nationale luchtvaartmaatschappij.

De centrale bank schat dat er nog bijna 100 miljoen euro aan oude biljetten ingeruild moet worden, hoewel al in oktober werd aangekondigd dat de biljetten met koningen erop uit de roulatie zouden worden genomen. Het publiek kan hiervoor alleen nog bij enkele speciale loketten terecht.

Achttien jongeren gepakt voor misdrijven Zuidhorn

De politie denkt met de arrestatie van 18 jongeren in het Groningse Zuidhorn zeker 28 misdrijven te hebben opgelost. De jongeren maakten zich schuldig aan vernielingen, brandstichting en mishandeling, meldt de politie dinsdag.

De politie begon het onderzoek eind vorig jaar en hield de eerste verdachten in februari aan. Het onderzoek kwam al gauw in een stroomversnelling terecht. De achttien verdachten in de leeftijd tussen de 15 en 20 jaar bleken in wisselende samenstelling toe te slaan in Zuidhorn. Daar komen ze ook vrijwel allemaal vandaan.

De groep blijkt ook verantwoordelijk te zijn voor de onrust eind vorig jaar bij een bushalte, waardoor chauffeurs weigerden nog door Zuidhorn te rijden. Jongeren gooiden daar regelmatig ijs- en sneeuwballen naar de bussen.

Zestien verdachten werden na verhoor vrijgelaten in afwachting van hun straf. Twee werden voorgeleid aan de rechter-commissaris en moeten negentig dagen de cel in. De jongeren gaven tijdens hun verhoor aan onder invloed van groepsgedrag te hebben gehandeld en 'spanning' te hebben gezocht.

Een groot deel van de groep is niet eerder met de politie in aanraking gekomen. Het onderzoek is inmiddels afgerond en de officier van justitie beslist wat er met de verdachten gaat gebeuren.

Stationsgebied Roosendaal afgezet

De politie heeft dinsdagmiddag in Roosendaal de buurt van het station afgezet. Een woordvoerder van de politie bevestigde dat er een politieactie gaande is, maar kon nog geen nadere mededelingen doen.

Op internet melden getuigen dat er een politiehelikopter boven het gebied cirkelt. Het is nog niet duidelijk wat er precies is voorgevallen. Volgens de woordvoerder gaat het niet om een gewapende overval.

ProRail bevestigt dat de hoofdingang van het station niet bereikbaar is. Reizigers kunnen gebruikmaken van een zij-ingang. De treinen rijden gewoon volgens de dienstregeling.

Japan: Dubbele beving treft getroffen gebieden

Dinsdag rond 14.30 uur Nederlandse tijd hebben twee naschokken plaatsgevonden in Japan. Met enkele minuten verschil trof een beving van 6,0 op de schaal van Richter de regio van Shizuoka en trof een beving van 6,2 op de schaal van Richter de regio van Fukushima.

Volgens de Japanse metereologische dienst is er geen tsunami ontstaan maar is de zeebodem wel verschoven door de bevingen. Ook inwoners van Tokio voelden de twee bevingen. De stroomproductie in de getroffen gebieden is niet verder verslechterd.

Twente zonder Douglas en Ruiz naar Rusland

FC Twente-trainer Michel Preud'homme kan tijdens de Europa League-return tegen Zenit Sint-Petersburg geen beroep doen op sterkhouders Bryan Ruiz en Douglas. De Tukkers verdedigen donderdag in Rusland een voorsprong van 3-0.

Ruiz is nog altijd geblesseerd aan zijn bovenbeen. Sinds het competitieduel tegen AZ is de Costaricaan al afwezig. In deze wedstrijd speelde Ruiz nog wel een helft, maar sindsdien moest hij de wedstrijden tegen NAC Breda, VVV-Venlo, FC Utrecht (beker) en de eerste wedstrijd tegen Zenit aan zich voorbij laten gaan.

Ook Douglas zal komende donderdag niet in actie komen. De Braziliaanse verdediger pakte in het eerste duel een gele kaart en is daardoor geschorst.

Dick de Boer nieuwe trainer Almere City

Dick de Boer is de nieuwe trainer van Almere City FC. Dat meldt een woordvoerder van club uit de Jupiler League. De 62-jarige De Boer volgt Henk Wisman op, die maandag ontslagen werd. De Volendammer krijgt bij de hekkensluiter van de Jupiler League de taak degradatie naar de Topklasse af te wenden.

De Boer was in het Nederlandse betaalde voetbal als hoofdtrainer eerder werkzaam bij Cambuur Leeuwarden en FC Volendam. Bij Vitesse was hij assistent onder trainer Aad de Mos. Zijn laatste club was FC Saint Eloi Lupopo in Congo.

Utrecht op vingers getikt om wietexperiment

De gemeente Utrecht mag geen eigen wietkwekerij opzetten. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) daarop wijzen. Dat heeft Opstelten dinsdag aangekondigd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

"Het is niet mogelijk om hier toestemming voor te geven", zei Opstelten op vragen van CDA-Kamerlid Coskun Çörüz. Opstelten voelt weinig voor overleg met Utrecht, zoals het gemeentebestuur wil. Overleg heeft geen zin, omdat hij toch niet van gedachten zal veranderen, zei Opstelten.

Utrecht kondigde vorige week aan dat de stad een eigen kwekerij wil. Die moet gaan vallen onder een besloten vereniging, waarvan de leden wiet kunnen gebruiken die in de kwekerij voor eigen gebruik is geteeld.

Het idee achter het experiment is dat iedereen voor eigen gebruik in principe vijf wietplantjes mag kweken. Dat past binnen het gedoogbeleid, zegt Utrecht. Door de teelt te laten plaatsvinden binnen een besloten vereniging kunnen leden ieder vijf plantjes inbrengen, hoopt de gemeente.

Volgens Opstelten past het plan helemaal niet binnen het huidige gedoogbeleid. Bij meer dan vijf plantjes in een kwekerij stelt het Openbaar Ministerie vervolging in.

Kinderpornovonnis oud-raadslid Arnhem uitgesteld

De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag nog geen uitspraak gedaan in de zaak tegen Martin van M., oud-fractievoorzitter van de Arnhemse lokale partij Pro Arnhem. De rechtbank vindt dat de 60-jarige, die terechtstaat voor het bezit en het verspreiden van kinderporno, nader psychologisch onderzocht moet worden voordat er uitspraak gedaan wordt. Justitie eiste twee weken geleden drie jaar cel, waarvan één voorwaardelijk. Het OM had zelf ook al gevraagd de uitspraak vanwege nader psychologisch onderzoek uit te stellen. Voor het geval de rechters daar niet mee akkoord zouden gaan, eiste justitie ook een celstraf.

De officier van justitie zei twee weken geleden 'absoluut niet blij te zijn' met de conclusies van de psychiater en psycholoog die Van M. eerder onderzochten. Die stelden onder meer dat de kans op herhaling klein is. Ook zou geen sprake zijn van pedofilie. De oud-fractievoorzitter bekende tegenover de rechters in de fout te zijn gegaan.

Op verschillende computers, usb-sticks en dvd's van Van M. vond de politie in augustus een aanzienlijke hoeveelheid kinderpornografisch materiaal. Volgens justitie gaat het om ruim 3000 foto's en 241 films met slachtoffers die tussen de 2 en 14 jaar oud zijn. Ook werden 44 foto's met dierenseks aangetroffen.

Nadat de computer van de 60-jarige in beslag was genomen, kocht hij volgens justitie opnieuw een laptop om kinderpornografisch materiaal te verzamelen. Volgens het OM ging het op veel foto's om seks met baby's. De zaak tegen Van M. kwam juli vorig jaar aan het rollen na een tip van een fotowinkel die het strafbaar materiaal aantrof op een laptop van de 60-jarige.

Wanneer de zaak tegen Van M. verdergaat, is nog niet bekend.

[Jupiler League] Uitslagen Speelronde 27

In de Jupiler League stond dit weekend een volledige speelronde op het programma. Hieronder kun je de uitslagen vinden.

Eindhoven is de vierde periode in de Jupiler League niet begonnen. Voor eigen publiek werd gisteravond met 0-1 verloren van het laaggeklasseerde AGOVV Apeldoorn. Al na een kwartier spelen kwamen de bezoekers op voorsprong via een door Michel Hemmen benutte strafschop. Daarna kwam AGOVV in het resterende deel van de wedstrijd niet meer in problemen.

Afgelopen vrijdag werden de acht overige wedstrijden in de Jupiler League al gespeeld. Alle samenvattingen van deze duels kun je hier terugvinden.

Uitslagen speelronde 27

Thuis Uit Uitslag
FC Volendam RKC Waalwijk 3-4
SC Cambuur Almere City FC 4-0
FC Emmen BV Veendam 0-1
FC Zwolle FC Dordrecht 0-0
Fortuna Sittard Sparta Rotterdam 3-1
Helmond Sport Go Ahead Eagles 0-0
FC Den Bosch Telstar 3-0
RBC Roosendaal MVV Maastricht 0-2
FC Eindhoven AGOVV Apeldoorn 0-1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 27 19 5 3 61 63 - 19
2 RKC Waalwijk 27 16 6 5 54 61 - 35
3 Helmond Sport 27 14 5 8 47 48 - 33
4 BV Veendam 27 13 9 5 44 44 - 34
5 FC Volendam 27 11 8 8 41 40 - 37
6 SC Cambuur 27 12 6 9 39 48 - 37
7 Go Ahead Eagles 27 10 8 9 38 45 - 33
8 FC Eindhoven 27 9 9 9 36 33 - 32
9 FC Den Bosch 27 8 11 8 35 47 - 43
10 FC Dordrecht 27 10 6 11 35 40 - 46
11 Sparta Rotterdam 27 9 7 11 34 60 - 53
12 MVV Maastricht 27 11 7 9 32 38 - 41
13 FC Emmen 27 8 8 11 32 42 - 49
14 Telstar 27 7 6 14 27 33 - 42
15 AGOVV Apeldoorn 27 10 5 12 26 45 - 60
16 RBC Roosendaal 27 6 5 16 23 32 - 50
17 Fortuna Sittard 27 5 5 17 18 35 - 64
18 Almere City FC 27 5 4 18 13 32 - 78

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Israëlische marine onderschept wapenlevering

De Israëlische marine heeft dinsdag een schip onderschept dat onderweg was naar Egypte met een lading wapens. Volgens Israël is het schip afkomstig uit Syrië en zijn de wapens bedoeld voor Palestijnse extremisten in de Gazastrook.

Het schip, de Victoria, is volgens de marine vertrokken vanuit de Syrische havenstad Lattakia. Van daaruit voer het schip naar Mercin in Turkije, waarna het koers zette naar de haven van Alexandrië in Egypte. Turkije is niet betrokken bij de wapenlevering, aldus de marine.

De marine onderschepte het schip ongeveer 320 kilometer uit de kust van Israël. De militairen die aan boord van het schip gingen, stuitten niet op verzet en het schip werd naar de havenstad Ashdod gesleept. Wat voor wapens er aan boord van het schip waren, werd niet bekendgemaakt. Wel zou duidelijk zijn dat de wapens bedoeld waren voor militante organisaties in de Gazastrook. Volgens Israël haalt Hamas geregeld wapens naar Egypte, die vervolgens door tunnels de Gazastrook in worden gesmokkeld.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger was het overduidelijk dat de levering afkomstig is uit Syrië. "Het is waarschijnlijk dat we meer bewijzen vinden voor de Iran-Syrië-Hezbollah-as", zei hij.

Israël beschuldigt Iran en Syrië al lange tijd van het smokkelen van wapens naar Gaza en Libanon. Iran en Syrië, die beide Israëls grootste vijanden - Hezbollah in Libanon en Hamas in de Gazastrook - steunen, ontkennen de aantijgingen.

Prey 2 niet met de id Tech 5-engine

Gisteren konden jullie lezen dat Prey 2 is aangekondigd voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Veel is er nog niet bekend, maar we wisten wel te melden dat de game gebruik maakt van de id Tech 5-engine. Deze uitspraak moeten we bij deze terugnemen.

Prey 2 maakt namelijk helemaal geen gebruik van de id Tech 5-engine. De engine wordt wel gebruikt voor games als Rage en Doom 4. Dit vertelde Bethesda Softworks Director of Marking en PR Pete Hines aan IGN: "This game has been in development for quite a while and id Tech 5 is still in progress (until Rage ships, and probably even after). So it really wasn't an option." Waar de game dan precies op zal draaien is nog niet bekend.

Oscarwinnaar niet schuldig aan dood stuntman

De special effects-expert Christopher Corbould is niet schuldig bevonden aan de dood van cameraman en stuntman Conway Wickliffe. Dat schrijft de BBC. Wickliffe overleed tijdens de opnames van The Dark Knight in 2007 bij een stunt onder supervisie van Corbould.

Corbould, die vorige maand een Oscar won voor de special effects in de dromenthriller Inception, werd na de dood van de stuntman in 2007 gearresteerd wegens doodslag. De politie besloot toen de aanklacht te laten vallen en de zaak over te laten aan de Britse variant op de arbodienst. Die klaagde hem aan voor nalatigheid en het niet in acht nemen van veiligheidsmaatregelen. De Britse rechtbank heeft de 53-jarige Corbould maandag vrijgesproken, omdat Wickliffe zich niet aan de veiligheidsvoorschriften had gehouden. Hij had bijvoorbeeld geen gordel om en hing met zijn hoofd uit een open raam in een gevaarlijke situatie.

De 41-jarige Wickliffe werd tijdens het filmen van The Dark Knight in het zuiden van Engeland met een camera uit een vrachtwagen geslingerd, terwijl hij de ontploffing van de Batmobiel filmde. De vader van twee kinderen overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

The Dark Knight, met Christian Bale als Batman, werd in 2008 met een wereldwijde opbrengst van ruim 1 miljard dollar een enorm kassucces. De Australische acteur Heath Ledger speelde de rol van The Joker en overleed voordat The Dark Knight in première ging aan een overdosis medicijnen. Later werd vastgesteld dat hij geen zelfmoord had gepleegd.


Stuntman overleden tijdens opnames van The Dark Knight (Foto: Novum)

Noodtoestand in Bahrein

In Bahrein is de noodtoestand van kracht geworden. De bevelhebber van de strijdkrachten heeft onder deze bijzondere maatregel de bevoegdheid gekregen om alle maatregelen te treffen die hij nodig acht om het protest tegen het regime van de koning de kop in te drukken.

De noodtoestand is voor een periode van drie maanden afgekondigd. Dit heeft de Bahreinse staatstelevisie dinsdag gemeld.

[Upd] Bondscoach Löw tot 2014 bij Duitsland

Joachim Löw kan zijn contract als bondscoach van de Duitse voetbalploeg voortijdig verlengen. Hij onderhandelt met de nationale voetbalbond over een verbintenis tot en met het WK van 2014 in Brazilië. Het huidige contract van Löw loopt aan het einde van het EK van volgend jaar zomer in Polen en Oekraïne af.

Löw leidde Duitsland vorige zomer naar een derde plaats op het WK in Zuid-Afrika. De formatie gaat op dit moment in groep A van het EK-kwalificatietoernooi riant aan de leiding. Duitsland is nog zonder puntverlies en koestert een voorsprong van vijf punten op nummer twee Oostenrijk.

Update

De Duitse voetbalbond heeft dinsdagmiddag via de officiële kanalen bevestigd dat Joachim Löw minstens tot het WK 2014 in Brazilië actief zal zijn bij de nationale ploeg van Duitsland. Ook zijn technische staf met assistent-trainer Hansi Flick, keeperstrainer Andreas Köpke en teammanager Oliver Bierhoff tekenden bij tot 2014.

Duitsland wil verder met bondscoach Löw
Duitsland wil verder met bondscoach Löw (Foto: ANP)

Besluit over EPD in senaat uitgesteld

Het blijft voorlopig onduidelijk of het elektronisch patiëntendossier (EPD) door de Eerste Kamer komt. Een debat hierover in de senaat is dinsdag halverwege geschorst en wordt op 29 maart voorgezet. Dit gebeurde op verzoek van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD).

De VVD, PvdA en SP, die samen een meerderheid vormen in de Eerste Kamer, zijn kritisch over het EPD. Zij plaatsen vraagtekens bij de veiligheid en de privacywaarborging van het systeem. VVD-senator Heleen Dupuis uitte haar twijfels over de toegevoegde waarde van het EPD, dat volgens haar het aantal medische fouten niet zal doen afnemen.

Trainer Schuster vertrekt bij Besiktas

Bernd Schuster stapt op als trainer van Besiktas. De 51-jarige Duitser heeft zijn ontslag aangeboden en dat zal waarschijnlijk door het bestuur worden geaccepteerd. Schuster trok zijn conclusies na de 0-0 tegen Manisaspor van afgelopen weekend. Daardoor zakte Besiktas naar de zevende plaats op de ranglijst. De achterstand op koploper Fenerbahce is 21 punten.

Schuster werd met Besiktas vorige maand uitgeschakeld in de Europa League. De Turkse club maakt alleen nog kans op het winnen van het bekertoernooi. Daarin zit de ploeg uit Istanbul na de recente overwinning tegen Gaziantepspor in de halve finale.

De oud-trainer van onder meer Real Madrid was sinds mei vorig jaar in dienst van Besiktas.

Ploeg Rabobank voor Milaan-San Remo bekend

Ploegleiders Nico Verhoeven en Jan Boven hebben de ploeg bekendgemaakt waarmee Rabobank komende zaterdag aan de start verschijnt bij de klassieker Milaan-San Remo. Zes renners die op dit moment de Tirreno-Adriatico rijden, zijn opgenomen in de selectie.

Oscar Freire, winaar van vorig jaar, is kopman bij Rabobank. Hij wordt komende zaterdag ondersteund door Lars Boom, Rick Flens, Michael Matthews, Sebastian Langeveld, Tom Leezer, Maarten Tjallingii en Maarten Wynants.

Vorig jaar was Freire een klasse apart in de eindsprint van de Primavera. Ook dit seizoen maakt de Spaanse coureur een sterke indruk. Hij boekte twee overwinningen in de Ruta del Sol. Voor Matthews is Milaan-San Remo zijn allereerste klassieker bij de profs. Net als Freire won ook de Australische renner dit seizoen al twee wedstrijden.

Todt wil GP van Australië behouden

FIA-president Jean Todt wil dat de Formule 1-wereld zich inspant om de Grand Prix van Australië op de kalender te houden. De race is al jaren verliesgevend en de overheid zegt het zich niet langer te kunnen veroorloven om in tijden van bezuinigingen zoveel geld aan het evenment te kunnen besteden.

De voorstanders van de race menen echter dat de kosten wel meevallen als deze afgezet worden tegen de baten. De race zorgt namelijk voor een economische impuls in Melbourne. Todt behoort tot de voorstanders. "Het is belangrijk voor de Formule 1 om een wedstrijd in Australië te hebben, want het is één van de grootste landen ter wereld."

"De mensen in Australië leveren samen met de organisatie van de race bovendien al jaren fantastisch werk. Ze hebben van deze race één van de beste Grands Prix op de kalender weten te maken. Toen ik hier afgelopen maandag aankwam, werd ik er ook weer aan herinnerd hoe geweldig Melbourne voor de Formule 1 is geweest en hoe aardig de mensen hier zijn," zei de FIA-president.

Toch sluit Todt zijn ogen niet voor de argumenten van de tegenstanders. "Het is evident dat de race veel geld kost en dat de Formule 1 qua overheidsuitgaven geen prioriteit mag hebben boven bijvoorbeeld de verkeersveiligheid. Wat dat betreft is een Grand Prix dan ook geen absolute noodzaak voor Australië zelf, want de Formule 1 is maar een sport."

Castillion traint mee met Ajax-selectie

Frank de Boer heeft Geoffrey Castillion vandaag laten meetrainen met de A-selectie van Ajax. De aanvaller mag de trainer overtuigen van zijn kwaliteiten.

Castillion wist gisteren nog te scoren voor Jong Ajax in de met 1-2 verloren wedstrijd tegen Jong PSV. Na de disciplinaire straf voor Mounir El Hamdaoui beschikt Ajax in de persoon van Dario Cvitanich slecht over één echte centrumspits. De laatste wedstrijden werd middenvelder Siem de Jong door De Boer in de spits gezet.

Vanmiddag maakt de trainer van Ajax bekend met welke spelersgroep hij naar Rusland vertrekt. Komende donderdag staat het Europa League-duel tegen Spartak Moskou op het programma. De Amsterdammers gaan proberen om de 0-1 nederlaag van vorige week weg te poetsen.

Gregory van der Wiel verliet vanmorgen geblesseerd de training. De Oranje-international had last van zijn bovenbeen, maar is waarschijnlijk komende donderdag wel inzetbaar.

Libië: G8 lijkt niet voor vliegverbod te kiezen

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G8, een club van acht vooraanstaande industrielanden, geven geen steun aan een vliegverbod boven Libië. Dat blijkt dinsdag uit een ontwerpverklaring van de bijeenkomst van de ministers in Frankrijk.

De G8-landen waarschuwen het bewind van de Libische leider Moammar Gadhafi wel voor 'ernstige consequenties' als hij de basisrechten van zijn volk niet respecteert. In de conceptverklaring wordt de VN-Veiligheidsraad opgeroepen de druk op Gadhafi te verhogen onder meer door economische maatregelen.

Een bron binnen de G8 meldde eerder dat Duitsland en Rusland zich verzetten tegen een no-flyzone. Daar hebben opstandelingen in Libië om gevraagd. Het leger van Gadhafi dringt de rebellen steeds verder terug, mede dankzij zijn luchtmacht.

G8 lijkt niet voor vliegverbod te kiezen
G8 lijkt niet voor vliegverbod te kiezen (Foto: ANP)

Strooizand met botten gebruikt in Amsterdamse parken

In twee stadsparken in Amsterdam-Oost is zand met menselijke botten uitgestrooid. Dit was beslist niet de bedoeling, zegt een woordvoerder van stadsdeel Oost. De botten zijn afkomstig van begraafplaats De Nieuwe Ooster. De resten werden vrijdag ontdekt en sindsdien zijn de parken afgezet.

In de twee parken, het Flevopark en Park Frankendael, wordt jaarlijks zand gestrooid om het gras gezond te houden. Het zand wordt normaal gesproken opgekocht bij zandleveranciers, maar dit jaar is uit praktische overwegingen een partij overtollig zand gebruikt van een bouwput bij De Nieuwe Ooster. De aannemer trof onbekende graven aan, waarna het werk werd stilgelegd en het zand werd gezeefd. Een deel van het zand was toen al per abuis als strooizand in de stadsparken gebruikt.

Stadsdeel Oost reageert ontzet en geeft aan dat dit 'nooit had mogen gebeuren'. "Wij vinden het afschuwelijk en bijzonder vervelend dat mensen hiermee zijn geconfronteerd, maar eens en nooit weer," reageert een woordvoerder.

Wethouder Nevin Özütok heeft maandagavond de deelraad ingelicht over de situatie. Het opruimen van de mensenresten duurt nog tot en met dinsdag. "In principe is het zand al minutieus uitgekamd, maar het kan voorkomen dat bij regen of wind toch nog kleine resten kunnen worden gevonden", aldus de woordvoerder. Bezoekers van de parken wordt gevraagd gevonden botten terug te brengen naar de begraafplaats, zodat ze weer kunnen worden begraven. De gevonden botten zijn afkomstig uit algemene graven uit uiterlijk 1974.

Horner speculeert over toekomst van Hamilton

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner denkt dat Lewis Hamilton McLaren mogelijk wel eens zou kunnen gaan verlaten als McLaren dit jaar niet mee kan gaan doen om het kampioenschap. De Britse renstal lijkt qua snelheid van de MP4-26 achter te liggen ten opzichte van de concurrentie.

Horner denkt dat Hamilton hierdoor net als in de afgelopen jaren gefrustreerd kan gaan raken. "Lewis is een geweldige coureur. Hij is een voormalig wereldkampioen, hij is een van de beste rijders. En hij gaat niet blij zijn als hij weer een verloren jaar meemaakt. Dat betekent echter niet dat we naar hem kijken om naar Red Bull Racing te halen. We zijn blij met ons huidige duo."

Van de rijders bij Red Bull ligt Vettel vast, terwijl Webber een aflopend contract heeft. Hierdoor zou bij het Oostenrijkse team toch een opening voor Hamilton kunnen ontstaan, al blijft het jaarsalaris van vijftien miljoen een obstakel. Wereldkampioen Vettel zou namelijk vanaf dit seizoen tien miljoen euro op gaan strijken.

Horner zet de deur voor een eventuele komst van Hamilton in de toekomst wel op een kier, al gaat het managen van een rijdersduo Vettel-Hamilton tijd kosten. "Je kan je zeker voorstellen dat het een drukke relatie zou zijn, maar je kan het nooit uitsluiten. Vanuit mijn perspectief wil je altijd de twee beste coureurs hebben."

Japan: Hamsteren leidt tot tekorten

Ingeblikt eten, batterijen, brood, flessen water. Alles wat er nog beschikbaar is, vliegt de schappen uit in de winkels in Japan. Dit en de lange rijen auto's bij benzinestations zijn illustratief voor een nieuwe crisis die nu ontstaat in het land na de aardbeving en tsunami van vorige week: de golf van paniekaankopen.

Ook ver buiten het rampgebied beginnen de winkels door hun voorraden heen te raken. Dit lijkt de angst van de Japanse regering te bevestigen dat het hamsteren van essentiële benodigdheden de levering van hulpgoederen verhindert aan de meest noodlijdende mensen onder de bevolking.

"De mensen zijn hysterisch aan het worden", zegt Tomanao Matsuo, woordvoerder van kant-en-klaar noodle fabrikant Nissin Foods. Het bedrijf heeft tot dusver een miljoen producten gedoneerd voor de noodhulp, waaronder hun 'Cup Noodles'. "Mensen voelen zich al veiliger als ze een bakje noodles kunnen kopen", aldus Matsuo. Nissin Foods probeert de productie op te schroeven, ondanks het feit dat hun fabrieken in de prefectuur Ibaraki als gevolg van de aardbeving stil zijn komen te liggen.

De paniekaankopen zijn slechts één factor die de levering van hulpgoederen in de getroffen gebieden bemoeilijkt. Beschadigde en overvolle wegen, defecte fabrieken, een gebrekkige treindienst en andere verstoringen zorgen er allemaal voor dat de noodhulp maar moeilijk op gang komt in de nasleep van de aardbeving en de tsunami.

Minister van Consumentenzaken Renho heeft de Japanners opgeroepen om geen spullen te kopen die ze niet per se nodig hebben. Michiaki Tada, een 40-jarige programmeur uit Tokyo, was verbijsterd toen de schappen in verschillende supermarkten helemaal leeg waren. Hij heeft zijn zoektocht naar boodschappen maar opgegeven en gaat alleen nog maar uit eten. "Het lijkt wel een slechte grap. Noodles, rijst, snacks, bijna alles is weg. Behalve hele hete chips zijn de schappen gewoon leeg. Ik kan niet eens ergens een reep chocola vinden", aldus Tada.

Supermarkteigenaar Kazuhiro Minami verwacht dinsdag in de loop van de dag een kleine levering van goederen, maar zegt dat hij alsnog de deuren zal moeten sluiten als de door de overheid aangekondigde stroomonderbrekingen doorgaan. "Ik maak me ontzettend zorgen", zegt Minami. Hij wijt de problemen aan het hamsteren, problemen met de distributie van goederen en de angst voor een nieuwe aardbeving onder de bevolking.

Zelfs in de westelijke stad Hiroshima, die geheel niet getroffen is door de aardbeving en de tsunami, is haast nergens meer een batterij te vinden. De media roepen mensen ook hier op om vooral niet te hamsteren. Panasonic heeft 500.000 batterijen, 10.000 zaklampen en ruim 2 miljoen euro ter beschikking gesteld en heeft de productie in zijn batterijfabriek in Osaka opgeschroefd. Ook worden er meer batterijen geïmporteerd uit de Panasonic-fabrieken in Thailand en Indonesië. Winkeliers zeggen dat ze sinds de oliecrisis in de jaren zeventig niet meer zo'n massapaniek hebben meegemaakt.

"We zijn dag en nacht bezig om de voorraden in onze winkels aan te vullen", aldus Anthony Rose, vicepresident in Azië van supermarktketen Wal-Mart. "De situatie zou binnen 48 uur moeten verbeteren", aldus Rose. "De behoefte aan goederen stijgt omdat mensen zich willen voorbereiden op een eventuele volgende ramp. Daarom kopen ze alles wat lang houdbaar is", zegt een woordvoerder van een andere supermarktketen.

Een tekort aan elektriciteit ligt ook op de loer in Japan aangezien elf kerncentrales in het noordoosten op het moment stil liggen. Een groot deel van de elektriciteitsvoorziening in Tokio is afhankelijk van die centrales. De overheid heeft de bevolking gevraagd de lichten zo veel mogelijk uit te laten en heeft stroomonderbrekingen aangekondigd voor delen van de stad. Het openbaar vervoer in Tokyo zit nog voller dan normaal in de spits, omdat de treinen door het gebrek aan stroom volgens een aangepaste dienstregeling rijden.


Weinig keus in de Japanse schappen (Foto: Novum)

Colin Firth mogelijk vampier in Stoker

De Britse Oscar-winnaar Colin Firth zal naast Nicole Kidman en Mia Wasikowska (Alice in Wonderland) spelen in de thriller Stoker, dat meldt de Engelse krant Daily Mail.

De film is de eerste Engelstalige productie en het Hollywood-debuut van de Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-Wook. Stoker gaat over een jong meisje wiens vader sterft, waarop haar excentrieke oom terugkomt in de familie. Firth zou de rol van oom op zich nemen.

Er is verder weinig bekend over de film, maar de titel zou kunnen verwijzen naar de auteur van Dracula, Bram Stoker. Het productiebedrijf van Park, Moho Film, wilde echter verder geen commentaar geven maar beloofde meer details in de komende weken.

Van debiel tot alternatief begaafd meisje

Het Nederlands bevat zo veel eufemistisch taalgebruik, dat ik me soms afvraag of ik misschien in een andere wereld leef. Dit weekend stond ik stil op het station in Zwolle. “Wegens een aanrijding met een persoon vertrekt de trein later dan gebruikelijk.” Het klinkt alsof de hulpdiensten een arme man bij een spoorwegovergang een handje geven om weer overeind te komen. Of zou die boodschap toch inhouden dat je minstens anderhalf uur lang in de kou op het station staat te vertieven, omdat een of andere achterlijke gladiool stukje voor stukje van het spoor wordt gepeuterd?

Castlevania Reverie DLC release date

De eerste downloadable content voor Castlevania: Lords of Shadow zal 30 maart te downloaden zijn.
Goed nieuws voor fans van de Castlevania-serie die genoten hebben van het succesvolle Lords of Shadow.

The Reverie DLC-pack zal € 7.99 gaan kosten  in de PlayStation Store en 800 Microsoft Points op Xbox Live Marketplace. Dit eerste deel van de twee geplande DLC’s leidt Gabriel terug naar kasteel van de koningin de vampiers. In drie levels zul je adembenemende plottwist beleven die een episch einde van de volgende DLC voorbereiden, althans dat zegt Konami.

De volgend DLC heet Resurrection en gaat verder waar Lords of Shadow eindigde, waarbij meer inzicht wordt gegeven in het veelbesproken einde.

De nieuwste trailer is hieronder te zien!

CDA laakt hoofddoekstandpunt VVD

Het oproep van VVD-Kamerlid Jeanine Hennis om religieuze symbolen uit onder meer het stadhuis te bannen, stuit op kritiek van coalitiepartner CDA. Kamerlid Mirjam Sterk wijst erop dat godsdienstvrijheid een fundamenteel grondrecht is. "Er zijn twee soorten landen: beschaafde westerse landen met godsdienstvrijheid en Iran", pepert zij haar collega-Kamerlid in.

In een interview in De Pers pleit Hennis voor een minder krampachtig en meer beschouwend debat over de scheiding tussen kerk en staat. "Alle religies zijn daarbij voor mij gelijk. Universiteiten, scholen, ook daarover zou ik in alle rust het debat willen voeren. Maar de christelijke partijen beschouwen dat gelijk als een aantasting van de vrijheid van godsdienst."

Ook de ChristenUnie is niet blij met de uitlatingen van Hennis. "Ja hoor, weer een liberaal die de godsdienstvrijheid overbodig noemt. Blijft kennelijk lastig, de vrijheid van anderen verdedigen", twittert fractievoorzitter André Rouvoet. Hij vindt het interview 'niet sterk'.

D66 vraagt zich af of de VVD niets beters te doen heeft dan het oprakelen van de discussie over de hoofddoek. "Als de VVD nu ook al aan de gang gaat met de hoofddoekhobby van de PVV, laat de VVD dan fuseren met Wilders. Over de problemen met het onderwijs en de economie horen we niets van de VVD. Heeft de VVD niets beters te doen?", vraagt Kamerlid Gerard Schouw zich af. Hij wijst erop dat de VVD in de gemeente Den Haag een coalitie met de PVV weigerde vanwege het PVV-voorstel om hoofddoeken te verbieden in openbare gebouwen.

Kamerleden Martijn van Dam (PvdA) en Tofik Dibi (GroenLinks) laten weten dat ze zich 'verheugen' op het debat over godsdienstvrijheid en over de scheiding tussen kerk en staat.

Ten Dam rekent op deelname aan Tour

Laurens ten Dam verwacht dit jaar voor de derde keer in zijn carrière de Tour de France te rijden. "Ik reken erop dat ik mag starten in de belangrijkste wedstrijd van het jaar", vertelt hij aan Novum Nieuws. "Daarna zie ik wel of ik ook nog de Ronde van Spanje doe." Ten Dam eindigde in 2008 als 22e in de Tour.

Ook vorig jaar zou Ten Dam namens Rabobank deelnemen aan de Tour, maar een zware val in de Ronde van Zwitserland gooide toen roet in het eten. Later miste hij door een polsbreuk ook het WK in Australië. "Vorig jaar wil ik zo snel mogelijk vergeten, wat dat betreft is 2011 al een stuk beter begonnen."

De 30-jarige Ten Dam begon het seizoen met een knappe vijfde plaats in de Tour Down Under. Zondag keerde hij terug van Parijs-Nice. "En volgende week start ik in de Ronde van Catalonië. Daar hoop ik me weer te kunnen laten zien."

Riccardo Riccò zal hij in ieder geval niet meer tegenkomen in het peloton. De Italiaan werd ontslagen door Vacansoleil omdat hij bij zichzelf een bloedtransfusie zou hebben toegepast. "Je kunt het je nauwelijks voorstellen dat iemand zo met zijn leven speelt", zegt Ten Dam over de onder collega's toch al niet al te populaire renner. "Hij is ongetwijfeld de meest uitgekotste wielrenner van de afgelopen jaren."

JK Simmons voice-over voor Young Adult

JK Simmons heeft getekend voor een rol als voice-over in Young Adult, de nieuwste film van regisseur Jason Reitman.

"Net als in True Grit met de gebroeders Coen, zul je me in Young Adult niet zien maar wel horen", vertelde Simmons tegen ComingSoon, "Zij [de gebroeders Coen] vroegen me om de voice-over te doen toen ze in post-production fase zaten, en toen vroeg Jason me om de voice-over te doen voor Young Adult, omdat ik ondertussen zijn geluksbrenger ben. Ik heb namelijk in elke film gezeten die hij geregisseerd heeft."

Zoals Simmons al aangeeft, is het niet de eerste keer dat de acteur en regisseur samenwerken. Simmons speelde al eerder mee in Thank You for Smoking, Juno en Up in the Air, de drie films die Reitman tot op heden regisseerde.

Young Adult gaat over een schrijfster (Charlize Theron) die na een scheiding teruggaat naar haar oude woonplaats. Daar komt ze in contact met een oude liefde (Patrick Wilson), die inmiddels zijn eigen leven heeft en niks van haar romantische toespelingen wil weten.

Van Geel: "Alleen Roda JC telt nu"

Martin van Geel, technisch directeur van Roda JC, is niet blij met het beeld dat is gewekt dat hij met zijn hoofd al bij Feyenoord zou zitten.

Zondag bezocht Van Geel de wedstrijd van Feyenoord tegen NAC Breda (2-1 winst). Hij zou zelfs hebben staan juichen bij de winnende treffer van Stefan de Vrij vlak voor tijd. "Die beelden zul je nergens zien opduiken, simpelweg omdat ze niet bestaan, Het zou bovendien zeer ongepast zijn", reageert Van Geel op de discussie op de clubwebsite van Roda JC.

"Ik kan er niet duidelijk genoeg over zijn: tot de laatste dag van deze competitie is er voor mij maar één club en dat is Roda JC", vervolgt Van Geel. "Daar zet ik me met ziel en zaligheid voor in en zij gaat voor mij boven alles."

"Dat ik met de wedstrijd tegen NAC welgeteld één wedstrijd van Feyenoord heb bezocht, om me vast een beeld van een aantal spelers te vormen, doet daar helemaal niets aan af. En inderdaad, zoiets doe ik dan niet stiekem want zo steek ik niet in elkaar. Ook naar Feyenoord toe ben ik echter steeds glashelder: op dit moment en ook de komende maanden nog telt voor mij echt alleen Roda JC."

Disney ziet af van Yellow Submarine remake

De Walt Disney Company ziet af van een remake van de Beatles-film Yellow Submarine, volgens bronnen van The Hollywood Reporter.

De remake van de film uit 1968 moet het volgende grote project van regisseur en producer Robert Zemeckis (Back to the Future, Forrest Gump) worden. Zemeckis kan nu gaan kijken of andere studio's wel geïnteresseerd zijn.

De voortgang van de vernieuwde Yellow Submarine kende al de nodige obstakels. Zo waren er problemen met het budget en werd een geplande presentatie over de film telkens vooruitgeschoven zonder duidelijke reden. Wat de productie uiteindelijk de kop lijkt te kosten, is het slechte openingsweekend van de, door Zemeckis geproduceerde, animatiefilm Mars needs Moms. De film bracht $6.9 miljoen op, terwijl het budget $150 miljoen was.

Facebookbekentenis nekt verkrachter

Een 20-jarige Zweedse verkrachter heeft onbedoeld meegewerkt aan zijn eigen veroordeling. De jongeman bekende zijn daad op Facebook en meldde dat de daad 'dwaas' was.

De verkrachter moest deze week voorkomen in de rechtbank van Solna omdat hij ervan werd beschuldigd vorig jaar kerst een 25-jarige vrouw te hebben verkracht tijdens een klassenborrel. Toen hij in alle toonaarden zijn betrokkenheid ontkende, kwam men met zijn Facebook-pagina op de proppen. Voor de rechter was het toen een duidelijke zaak, waarna hij de jongeman een celstraf en een gedwongen behandeling oplegde.

Het slachtoffer was na de kerstborrel vorig jaar in slaap gevallen. Hierna kreeg de veroordeelde hulp van een handlanger met het uittrekken van haar kleding en ging over de jonge vrouw heen. De verklaring van de vrouw, die beweerde naast dronken te zijn ook te zijn gedrogeerd, was samen met de bekentenis op Facebook voldoende voor de veroordeling van de jonge verkrachter. Zijn hulpje heeft overigens een geldboete gekregen.

'Britse verdachte zedenzaak Amsterdam overleden'

In de Amsterdamse zedenzaak is een tweede verdachte overleden. Het gaat om een nog onbekende Britse verdachte die onlangs is gestorven aan een hartaanval. Dat meldt de lokale zender AT5 op basis van bronnen rond het onderzoek. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt geen mededelingen over de kwestie te kunnen doen.

De man zat in Engeland vast voor een zedendelict, maar werd op borgtocht vrijgelaten. Hoewel hij het land niet uit mocht, zou hij op uitnodiging van hoofdverdachte Robert Mikelsons toch naar Nederland zijn gereisd. Daar zou hij samen met Mikelsons een van diens oppaskinderen hebben misbruikt. De recherche kwam de Brit op het spoor nadat beelden van hem op Mikelons' computer waren gevonden.

Eerder pleegde een andere medeverdachte in de zedenzaak zelfmoord. Het ging om een 50-jarige Brabander, die twee weken had vastgezetten nadat hij via de computer van Mikelsons was opgespoord. De man werd verdacht van poging tot ontucht. Ook hij zou in het netwerk van Mikelsons, die inmiddels 83 gevallen van misbruik heeft bekend, hebben gezeten. Donderdag verschijnt Mikelsons voor het eerst voor de rechter.

Wantoestanden bij Amsterdamse zorggroep

De kwaliteit en veiligheid bij zorggroep Osira Amstelring zijn onder de maat. Daarom stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de organisatie onder verscherpt toezicht. De maatregel volgt op onderzoek naar aanleiding van een reeks ernstige meldingen over wantoestanden bij de Amsterdamse zorgverlener.

De inspectie constateert dat bij alle bezochte woonzorgcentra van de groep en twee van de drie zorgsteunpunten de kwaliteit en veiligheid van de zorg ernstig in het geding zijn. Osira Amstelring verleent zorg aan ouderen en lichamelijk gehandicapten op 27 locaties in en rond Amsterdam.

Zorgplannen bleken niet actueel of ontbraken en er was sprake van een structureel personeelstekort en achterstallig onderhoud. Daarnaast zijn er financiële problemen en loopt er een reorganisatie, waarbij medewerkers en patiënten geen vertrouwen meer hebben in de raad van bestuur.

De voorzitter van de raad van bestuur van Osira heeft zijn functie inmiddels met onmiddellijke ingang neergelegd. De zorggroep laat weten dat het de ingreep van de inspectie serieus neemt. Al in november zouden er maatregelen in gang zijn gezet om de kwaliteit te verbeteren en de afstand tussen de leiding en de werkvloer te verkleinen, vooralsnog zonder het gewenste resultaat.

Volgens de IGZ zijn de geconstateerde wantoestanden geen incident, maar speelt het probleem in de hele organisatie. Osira Amstelring krijgt van de inspectie een maand de tijd om een plak van aanpak op te stellen. Het verscherpte toezicht geldt voor een periode van een halfjaar. Als de situatie dan nog niet is verbeterd, neemt de IGZ verdere maatregelen.

Osira Amstelring is in 2009 ontstaan na een fusie tussen Osiragroep en Amstelring. De juridische fusie tussen de twee zorgverleners was op 1 maart afgerond.

Blom en Kuipers in Europa League

Kevin Blom en Björn Kuipers zijn aanstaande donderdag actief in het toernooi om de Europa League. Dit heeft de Europese voetbalbond (UEFA) vandaag bekend gemaakt.

Blom krijgt de leiding over het duel tussen FC Porto en CSKA Moskou. De Portugese formatie won een week geleden met 1-0 door een doelpunt van Freddy Guarín en heeft dus een goede kans op plaatsing voor de volgende ronde. Een gelijkspel in Porto is voldoende voor het bereiken van de kwartfinales.

Kuipers is aangesteld voor het treffen tussen Villarreal CF en Bayer Leverkusen. De Spanjaarden staan in theorie al met één been in de kwartfinales, aangezien zij vorige week met 2-3 wonnen. Mocht Bayer Leverkusen in de uitwedstrijd slechts één keer scoren, dan is de Spaanse ploeg op basis van de gemaakte uitdoelpunten door.

Glock: "Virgin ligt achter op planning"

Volgens coureur Timo Glock ligt zijn team Marussia Virgin Racing iets achter op de planning in de Formule 1. Het team wilde dit seizoen doordringen tot Q2 in de kwalificatie en zo nu en dan voor de punten gaan, maar die doelen zijn volgens de Duitser nog iets te hoog gegrepen nu.

"Op dit moment zal op basis van de testresultaten het pakken van punten in de eerste races lastig worden," zei Glock tegen Reuters. "Ik denk dat we moeten wachten tot Turkije waar we met een grote update komen, terwijl iedereen daar ook updates meebrengt."

Virgin wilde dit jaar bij het middenveld aansluiten, maar de teams die zich daarin bevinden hebben de lat voor dit seizoen een stuk hoger weten te leggen. "Als ik naar de tests kijk dan liggen we nog steeds achter op het middenveld en zal het halen van Q2 lastig worden. Toro Rosso heeft deze winter veel snelheid gevonden en lijkt er sterk, net als Sauber. Dat waren teams waarvan ik dacht dat we ze wat in konden halen, maar ze hebben grote stappen gezet, terwijl wij dat nog moeten doen. Het lijkt er op dat we iets achter op schema liggen."

De Grote FOK!filmprijsvraag Week 1: Due Date

De 'maand' tussen 15 maart tot en met 8 april staat geheel in het teken van de Grote FOK!filmprijsvraag. Tijdens vier prijsvragen maak je kans op de beste films. Als klapper op de vuurpijl maak je ook nog eens kans op 12 bioscoopbonnen! Houd FOK! en vooral FOK!film goed in de gaten. Volg ook het Twitteraccount van FOK!film om het laatste nieuws binnen te krijgen in je timeline.

Tijdens de eerste prijsvraag mogen we in samenwerking met Warner Bros 5 x een dvd weggeven van de komedie Due Date. In de film komen The Hangover's Zach Galifianakis en Iron Man's Robert Downey Jr. samen en beginnen ze aan de hilarische roadtrip.

Due Date is een hilarische komedie over de twee meest onwaarschijnlijke reisgenoten die noodgedwongen samen een lange reis door het land moeten maken. Due Date is een film van de regisseur van de succesvolle komedie The Hangover, Todd Philips. De hoofdrollen worden vertolkt door steracteur Robert Downey Jr. en komisch supertalent Zach Galifianakis. 

Peter Highman (Downey Jr.) staat op het punt voor de eerste keer vader te worden. Zijn vrouw is al over vijf dagen uitgerekend. Terwijl Peter zich haast om een vlucht naar huis te halen zodat hij bij de bevalling kan zijn, gaan zijn beste bedoelingen volledig de mist in wanneer hij per toeval acteur in spe Ethan Tremblay (Zach Galifianakis) tegenkomt. Ethan dringt Peter een lift op en zo begint hun doldwaze en avontuurlijke rit door het land. Verschillende autos, talloze vriendschappen en Peters zenuwen delven tijdens deze rit het onderspit. 

Het beantwoorden van de prijsvraag gaat dit keer net even anders dan anders. Wij hebben twee films gepersifleerd en het goede antwoord is de titels van deze films. Het antwoord vul je alsvolgt in: Titel film 1 - Titel film 2. Dus met een koppelstreepje ertussen. 

Hier is het eerste filmpje, heel veel succes!


Klik hier om de vraag te beantwoorden. Meedoen kan tot en met 21 maart.

Win ook nog eens 12 bioscoopbonnen!

Naast vele topfilms maak je ook nog eens kans op 12 bioscoopbonnen. Uit alle winnaars van de prijzen wordt één iemand getrokken, die naast de prijs ook nog eens de 12 bioscoopbonnen gratis krijgt. Dit alles in samenwerking met Pathé, dé site die weet wat er in de bioscoop draait.

Roep om aanblijven Dalai Lama

Leden van het Tibetaanse parlement in ballingschap willen dat de Dalai Lama aanblijft als politiek leider. Vorige week kondigde de geestelijk leider van de Tibetanen aan dat hij zijn politieke rol wil opgeven.

Het parlement wil evenwel dat de Dalai Lama deze rol niet opgeeft, zei de Tibetaanse premier in ballingschap Samdhong Rinpoche dinsdag. Het parlement moet akkoord gaan met een grondwetswijziging om de Dalai Lama in staat te stellen zijn politieke functies neer te leggen en deze over te dragen aan een gekozen opvolger.

Veel leden van het 43 leden tellende parlement willen dat hun geestelijk leider ook hun politiek leider blijft, zei de premier.

De 76-jarige Dalai Lama liet vorige week weten dat hij als politiek leider wil stoppen en dat het parlement ervoor moet zorgen dat zijn opvolger als politiek leider in die functie wordt gekozen.

De Tibetaanse regering in ballingschap zetelt in het Noord-Indiase Dharmsala. De Dalai Lama ontvluchtte met zijn medestanders Tibet in 1959 na een mislukte opstand tegen de Chinese onderdrukking. De met de Nobelprijs voor de Vrede onderscheiden geestelijk leider fungeerde tot dusverre ook als 'regeringsleider'.


De Dalai Lama (Foto: Novum)

'TNT werkt samen met Italiaanse maffia'

TNT wordt door de Italiaanse justitie in verband gebracht met de maffia. Volgens een gerechtelijk onderzoek heeft het Nederlandse postbedrijf contracten gesloten met bedrijven in handen van de maffiaorganisatie 'Ndrangheta voor de pakketbezorging.

"Er bestaan mogelijke connecties tussen de 'Ndrangheta en onderaannemers", bevestigt een woordvoerder van TNT dinsdag. Het bedrijf is verrast door de onaangekondigde uitspraken van de Italiaanse justitie, die TNT als slachtoffer noemt in de zaak.

De woordvoerder vindt het te vroeg om te speculeren over de gevolgen voor de activiteiten in Noord-Italië. "Eerst moeten we weten wat er precies aan de hand is en van welke strafbare feiten onze onderaannemers precies worden verdacht. We willen nu eerst het onderzoek en de eventuele rechtsgang afwachten", aldus de woordvoerder.

De Italiaanse politie arresteerde dinsdag bij een grote internationale operatie tegen de 'Ndrangheta tientallen mensen. Het misdaadsyndicaat heeft zijn machtsbasis in de regio Calabrië, in het zuiden van Italië, maar heeft zijn invloed uitgebreid tot in Noord-Italië en het buitenland. In Italië werden 31 mensen ingerekend, in Duitsland 6, in Canada 3 en in Australië 1.


'TNT werkt samen met Italiaanse maffia' (Foto: Novum)

Tachtig man hertellen stemmen Flevoland

In het topsportcentrum in Almere worden dinsdag de stemmen die in veertig stembureaus bij de Provinciale Statenverkiezingen waren uitgebracht herteld. Zo'n honderd mensen zijn hiermee een groot deel van de dag in de weer.

Tachtig mensen zitten aan zestien tafels 'consciëntieus' te tellen, zegt een woordvoerder van de provincie. "En dan zijn er nog waarnemers en controleurs en het is gezellig druk op de publieke tribune."

Commissaris van de koningin Leen Verbeek gaf om 09.30 uur het startschot voor de hertelling. Provinciale Staten besloten donderdag om de stemmen van de 199 stembureaus in de provincie opnieuw te laten tellen, omdat er onverklaarbare verschillen waren tussen de aantallen stempassen, stembiljetten en uitgebrachte stemmen.

De VVD-fractie had om de hertelling gevraagd. Het gaat om een verschil van ongeveer tachtig stemmen, waarmee de partij hoopt er een zetel bij te krijgen.

Het betreft de stemmen van 37 stembureaus in Almere, 1 in Lelystad, 1 in Urk en 1 in de Noordoostpolder. De kiesraad houdt toezicht. Provinciale Staten bespreken de resultaten donderdag vanaf 19.30 uur in hun vergadering. Mogelijk worden de resultaten al eerder naar buiten gebracht.

'Noord-Hollander beheerde groot kinderpornonetwerk'

Een 37-jarige man uit Krommenie wordt ervan verdacht het kopstuk te zijn van een groot internationaal online-kinderpornonetwerk. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Het onderzoek naar het netwerk loopt al jaren. Wereldwijd zijn honderden verdachten aangehouden. De man uit Krommenie is de hoofdverdachte. Hij werd in november 2009 opgepakt. De man beheerde vanuit Nederland de server waar de gegevens van het kinderpornonetwerk op stonden.

Eigen missies maken in inFamous beta

Binnenkort komt een nieuwe inFamous aan en Sony wil de fans alvast warm maken. Mensen met een PlayStation Plus-abonnement kunnen vanaf volgende maand met een beta aan de slag. In de beta kan je eigen missies aanmaken. 

De persoon met de beste UGC (User Generated Content) zal uiteindelijk zijn missie terug zien in de vorm van DLC. Binnen inFamous 2 kan je aan de slag met dezelfde tools and Sucker Punch. Je kan eigen missies maken en deze spelen. Volgens Sucker Punch kan je hele diverse missies maken, van stealth tot full-action. inFamous 2 staat op de planning om juni 2011 te verschijnen voor de PlayStation 3.

infamous2

Geen straf na tackle op streaker

Ashley Vickers was vorige week wereldnieuws. De verdediger van Dorchester Towns tackelde, tijdens de wedstrijd tegen Havant & Waterlooville, namelijk een streaker. Deze actie beloonde de arbiter van dienst vervolgens met een rode kaart.

De Engelse voetbalbond (FA) heeft inmiddels laten weten Vickers niet te schorsen, maar is wel van mening dat de arbiter hem terecht wegstuurde. De omstandigheden waren echter uitzonderlijk, waardoor de bond afziet van een schorsing.

Vickers kan dus opgelucht ademhalen, al komt de rode prent niet te vervallen.

iPad 2 na drie dagen gekraakt

Het heeft drie dagen geduurd voordat het hackers is gelukt ongeautoriseerde software op de iPad 2 te draaien. Dat schrijft de website Games Industry. Door de hack kunnen iPad 2-bezitters software downloaden en deze installeren zonder geld te betalen.

Een vermoedelijk Amerikaanse hacker met de bijnaam Comex is de eerste die de nieuwe tablet van Apple heeft gekraakt. Eerdere apparaten van Apple, waaronder de eerste iPad en de iPhone 4, waren ook binnen luttele dagen gekraakt.

De iPad 2 werd vrijdag in de Verenigde Staten gelanceerd. Alleen al in het openingsweekend werden een miljoen exemplaren verkocht. De eerste iPad deed er ongeveer een maand over dat aantal te bereiken.

De nieuwste gadget van Apple ligt vanaf 25 maart in Nederlandse winkels. Op diezelfde dag verschijnt de Nintendo 3DS. Bij de draagbare 3D-spelcomputer van Nintendo is het hackers gelukt de verboden R4-kaart werkend te krijgen om zo illegaal gedownloade Nintendo DS-spellen te spelen.


iPad 2 na drie dagen gekraakt (Foto: Novum)

Wijnaldum vraagteken, Auassar traint weer

Het is nog onzeker of Georginio Wijnaldum komend weekend met Feyenoord tegen Roda JC kan spelen. De middenvelder verzwikte afgelopen weekend, tijdens het duel tegen NAC Breda (2-1), zijn enkel. Hij speelde het duel uit, maar heeft er nog steeds last van.

Wijnaldum sluit naar verwachting vrijdag a.s. pas weer aan bij de groepstraining, waar Adil Auassar zich vandaag weer meldde. De middenvelder, die in de zomer overkwam van VVV-Venlo, was geruime tijd uitgeschakeld door een knieblessure.

Cabaretier ontslagen door grap over Japan

De komiek Gilbert Gottfried is ontslagen nadat hij in een aantal Twitter-berichten grappen heeft gemaakt over de ramp in Japan. Dit was bij zijn werkgever Aflac, een verzekeringsmaatschappij waarvoor hij de reclames verzorgde, in het verkeerde keelgat geschoten en deze heeft de grappenmaker direct ontslagen.

Gilbert deed de stem van de zogenoemde Aflac Duck en dook in iedere commercial op. Enkele grappen op zijn Twitter: "Japan is echt slim. Ze hoeven niet naar het strand, het strand komt naar hen.", "Ik ga weg bij m'n vriendin, maar zeg het dan wel op de Japanse manier. 'Er zal straks wel weer een nieuwe aan komen drijven.'"

Gottfried staat bekend om zijn grove grappen. In de Verenigde Staten is dergelijke humor erg populair als een manier om het leven te relativeren.

'Ooijer en Ebecilio verlengen bij Ajax'

De kans is groot dat André Ooijer langer bij Ajax zal blijven. Beide partijen hebben een mondeling akkoord over de verlenging van het contract bereikt. Zodra de krabbel is gezet, loopt de verbintenis tot de zomer van 2012.

Ooijer maakte afgelopen zomer de overstap van PSV naar Ajax, de club waar hij ook de jeugdopleiding doorliep. Naast een langer verblijf van de verdediger, zal ook Lorenzo Ebecilio zijn verbintenis met de Amsterdammers verlengen. Beide partijen bereikten een akkoord voor een overeenkomst tot medio 2014.

Ebecilio debuteerde onder trainer Frank de Boer en kwam tot op heden al tien keer in actie in de Eredivisie.

De Boer geeft El Hamdaoui niet op

Ajax-trainer Frank de Boer heeft tegenover NUsport aangegeven dat wat hem betreft Mounir El Hamdaoui nog steeds in de toekomstplannen van de Amsterdamse club voor kan komen. De spits werd onlangs uit de selectie gezet en volgens De Boer moet hij nu de handschoen oppakken en aan zijn gedrag werken.

El Hamdaoui werd twee weken geleden in de rust van het bekerduel tegen RKC gewisseld door De Boer en maakt sindsdien geen deel meer uit van de selectie van Ajax 1. "Hij wás heel goed bezig. Alleen zijn gedrag in de rust van het duel tegen RKC tolereerde ik niet. Niet alleen ik, wel meer mensen. Maar op zijn inzet op de trainingen heb ik niets aan te merken. Nog steeds niet," zei De Boer.

Voor de trainer telt de prestatie van het collectief. "Niemand is belangrijker dan Ajax. Mounir niet, Christian Eriksen niet, Demy de Zeeuw niet en ik ook niet. Mounir kan heel belangrijk voor ons zijn. Vaak is hij beslissend. Op die positie staat hij en die kwaliteiten heeft hij. Maar ik wil ernaartoe dat we niet afhankelijk zijn van één persoon. Soms kan ook Christian of Siem (de Jong) beslissend zijn. Dat besef moet er bij iedereen zijn. Dat er niet één ster is, maar dat er meerderen zijn."

De Boer hoopt dat het met El Hamdaoui nog goed komt. "De sleutel ligt bij Mounir. Op het voetbaltechnische vlak zie ik geen grote problemen. Hij kan prima spelen zoals ik het voor ogen heb, doet zijn uiterste best. Maar soms doet hij dingen die ik liever anders zie, speelt hij teveel zijn eigen wedstrijd. Aan de andere kant snap ik hem ook omdat daar zijn kwaliteiten liggen. Ik heb hem nog niet opgegeven."

Marshall-Green in nieuwe film Ridley Scott

Logan Marshall-Green is gecast voor één van de hoofdrollen in Prometheus, een nieuwe sciencefictionfilm van regisseur Ridley Scott. Prometheus is de eerste sciencefictionfilm van Scott sinds Blade Runner.

Logan Marshall-Green was eerder te zien in films als Devil en Brooklyn's Finest. Daarnaast speelde hij in de televisieseries The O.C. en 24. In Prometheus zal hij de rol van Holloway vertolken, een lid van de bemanning van het ruimteschip en tevens de geliefde van het karakter dat gespeeld wordt door hoofdrolspeelster Noomi Rapace. Rapace, bekend van haar hoofdrol in de verfilming van de Millennium-trilogie, speelt de hoofdrol in Prometheus. Andere rollen in Prometheus zijn weggelegd voor Michael Fassbender en Charlize Theron.

In maart wordt gestart met de opnames van de film. Prometheus werd in eerste instantie gezien als prequel van de klassieker Alien, die ook geregisseerd werd door Ridley Scott. Inmiddels is het script van Prometheus dermate gewijzigd, dat van een prequel eigenlijk geen sprake meer is. De film moet in 2012 in de bioscopen gaan draaien.

Logan Marshall-Green

Marshall-Green gecast in Prometheus

Krajicek gecoacht door Laudin

Michaëlla Krajicek zal de komende weken bij ITF-toernooien in Spanje en Engeland een beroep gaan doen op Marian Laudin. Hij heeft net als Krajicek Tsjechische roots en kent de Nederlandse nog uit haar jeugd toen hij haar enkele jaren onder haar hoede had.

Krajicek lijkt dit jaar eindelijk haar vormdip te boven te zijn en ze haalde onlangs in het WTA-toernooi in Kuala Lumpur dan ook een plaats in de halve finale. Ze klom naar plaats 128 op de wereldranglijst. In de tennisplannen van de Nederlandse is geen plaats meer voor fitnesstrainer Allistair McCaw.

ADO vervolgt seizoen zonder N'Toko

ADO Den Haag moet het de rest van dit seizoen stellen zonder Chiro N'Toko. De club meldt dat de 23-jarige verdediger een kruisband in zijn rechterknie heeft gescheurd. De in Congo geboren Belg viel zaterdag op de training uit en kreeg gisteren in het ziekenhuis het slechte nieuws voor zijn kiezen. N'Toko speelde dit seizoen vier competitieduels bij ADO.

N'Toko maakte in het seizoen 2007-2008 zijn debuut in het Nederlandse betaalde voetbal bij het AGOVV van toenmalig trainer John van den Brom. In drie jaar kwam hij 95 keer uit in de Jupiler League, waarbij hij vier doelpunten maakte. Dit seizoen nam Van den Brom hem mee naar ADO. Met de Hagenaars staat N'Toko vijfde in de Eredivisie.

Hoofdverhaal in L.A. Noire is 25 tot 30 uur

Rockstar heeft vandaag verklaard dat het hoofdverhaal in LA Noire 25 tot 30 uur in beslag zal nemen. De speler zal naast de 'assigned cases' ook 'non-assigned cases' kunnen uitvoeren. Hierdoor kan je totaaltijd alsnog flink oplopen. Daarnaast zal Rockstar nog DLC klaarmaken waardoor we genoeg speelplezier uit de game kunnen halen.

LA Noire is een nieuwe titel van Rockstar welke zich heeft gefocusd op de mimiek van mensen. Karakters hebben hele duidelijk gelaatsuitdrukkingen waardoor de speler een karakter beter kan ondervragen. Rockstar heeft daarnaast nog een nieuwe video uitgebracht die je hieronder kan bekijken. L.A. Noire staat gepland voor 20 mei voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Box Office USA

De strijd om de eerste plaats is gewonnen door Battle: Los Angeles, deze nieuw release behaalde de meeste omzet. Daarmee wordt Rango naar de tweede plaats verdrongen en de release van Red Riding Hood komt binnen op de derde plaats.

Op plaats vijf in de lijst vinden we de laatste nieuwe release van afgelopen weekend. Op die plaats is Mars Needs Moms terecht gekomen. The King's Speech heeft afgelopen weekend waarschijnlijk zijn laatste top tien notering behaald. Na zestien weekeinden is hij namelijk terecht gekomen op de tiende plaats.

De top drie met gemiddelden wordt weer helemaal gevuld met films die niet in de top tien van totale bedragen staan. De film Red State, die vorige weekend ook het meeste ophaalde gemiddeld, staat weer op de hoogste plaats met $ 51.283 gemiddeld (36e plaats totaal). Jane Eyre (2011) staat een plaats lager, namelijk met $ 45,721 (27e plaats totaal). Kill the Irishman is met $ 29,086 op de derde plaats terecht gekomen (31e plaats totaal).

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Battle: Los Angeles $ 35,6 mil. 3417 $ 10411 $ 35,6 mil.
2 Rango $ 22,6 mil. 3923 $ 5762 $ 68,2 mil.
3 Red Riding Hood $ 14 mil. 3030 $ 4622 $ 14 mil.
4 The Adjustment Bureau $ 11,6 mil. 2847 $ 4074 $ 38,6 mil.
5 Mars Needs Moms $ 6,9 mil. 3117 $ 2218 $ 6,9 mil.
6 Beastly $ 5 mil. 1959 $ 2563 $ 16,9 mil.
7 Hall Pass $ 5 mil. 2555 $ 1961 $ 34,8 mil.
8 Just Go With It $ 4 mil. 2398 $ 1676 $ 94 mil.
9 Gnomeo and Juliet $ 3,6 mil. 2585 $ 1399 $ 89,1 mil.
10 The King's Speech $ 3,6 mil. 1768 $ 2021 $ 129 mil.

VS: negatief reisadvies voor Bahrein

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor Bahrein. Amerikaanse staatsburgers wordt op het hart gedrukt niet naar Bahrein te gaan 'vanwege het gevaar van de voortdurende onrust'.

Amerikanen die zich momenteel in Bahrein bevinden krijgen het dringende advies van het State Department om het land te verlaten. Gezinsleden van de staf van de Amerikaanse ambassade hebben toestemming gekregen om, als ze dat willen, te vertrekken.

De situatie in Bahrein is potentieel explosief. Er vinden al een maand lang demonstraties plaats tegen het regime van de koning van Bahrein. De Golf Samenwerkingsraad (GCC) heeft maandag troepen naar Bahrein gestuurd om te helpen de onrust in te dammen.

De grootste oppositiebewegingen in Bahrein hebben de inmenging van de buurlanden scherp veroordeeld en betiteld als een 'bezetting'. "We zien elke vorm van militaire actie binnen de grenzen van Bahrein als een bezetting en een samenzwering tegen het volk van Bahrein", aldus de oppositie in een verklaring.

Stalker op heterdaad betrapt in huis Madonna

Een Poolse man heeft afgelopen weekeinde ingebroken in de Londense villa van Madonna. De 29-jarige Grzegorz Matlok zou de zangeres, die op het moment van de inbraak niet thuis was, al eerder hebben lastiggevallen.

De stalker werd aangetroffen terwijl hij rondsnuffelde in Madonna's spullen, waarop hij door beveiligers naar de grond werd gewerkt. Matlok is inmiddels aangeklaagd wegens inbraak en verschijnt maandag voor de politierechter.

De man is waarschijnlijk binnengekomen door een ingeslagen ruit. "Er is hier iets verschrikkelijks gebeurd", zegt een politiebron tegen Boulevardkrant The Sun. "De beveiliging van 's werelds bekendste popster zou toch ondoordringbaar moeten zijn."

Madonna bevond zich op het moment van de inbraak in de Verenigde Staten wegens het overlijden van haar oma. Die overleed vorige week op 99-jarige leeftijd.


Madonna (Foto: Novum)

Duizenden huishoudens zonder stroom in Leeuwarden

Een groot deel van Leeuwarden zit dinsdagochtend zonder stroom. Het gaat om ongeveer twaalfduizend huishoudens, meldt netbeheerder TenneT. Ook het verkeer ondervindt hinder van de stroomstoring, die rond 07.45 uur ontstond toen twee transformatoren uitvielen.

De VerkeersInformatieDienst meldt dat veel verkeerslichten niet werken door de stroomstoring. Verkeer vanuit Drachten en Heerenveen moet daardoor rekening houden met veel vertraging, vooral verkeer dat de stad in wil.

Hoe de transformatoren konden uitvallen, is niet bekend. TenneT werkt aan het herstellen van de stroomvoorziening. Een woordvoerder kon niet zeggen hoe lang dat gaat duren.

Feyenoord wil onderzoek naar 'kapen' jeugdspeler

Feyenoord heeft de KNVB gevraagd een onderzoek in te stellen naar de handelswijze van Manchester City. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. De Rotterdammers dreigen de 16-jarige jeugdinternational Karim Rekik aan de Engelse topclub kwijt te raken en is het wegkapen van jeugdige talenten beu. Rekik kan bij City zijn eerste profcontract tekenen.

"Kiest een jonge speler, of kiezen zijn ouders, voor het buitenland, dan kijken we naar de FIFA-regels", zegt algemeen directeur Eric Gudde in de ochtendkrant. "Daar waar deze ons handvatten bieden om een speler voor Feyenoord te behouden gebruiken we deze. Zo ook in het geval van Karim Rekik."

Eerder dit seizoen verloor Feyenoord al Kyle Ebicilio aan Arsenal en Nathan Ake aan Chelsea. Jeffrey Bruma, die nu door Chelsea is verhuurd aan Leicester City, en Rajiv van la Parra (Caen) gingen ook al weg uit de Kuip zonder ooit een wedstrijd in het eerste elftal gespeeld te hebben.

Brein: Spotnet geen prioriteit

Tim Kuik, de welbetaalde directeur van zelfbenoemd auteursrechtenwaakhond Stichting Brein, oordeelt dat Spotnet 'absoluut illegaal bezig is'. Dat meldt VPRO's 3voor12. Volgens Kuik zal Spotnet dan ook worden gestopt.

Toch heeft het offline halen van Spotnet voor Kuik geen prioriteit. "We beschouwen Spotnet als één van de vele usenet-platforms en behandelen het als zodanig", vertelt Kuik tegen 3voor12. Kuik is zich wel bewust van de enorme groei van Spotnet, maar ziet geen reden om meer aandacht te besteden aan het nieuwe platform.

"Wij zien geen verschil tussen diensten als FTD en Spotnet. Wat Spotnet doet is net zo illegaal als wat FTD deed. Ze bieden links aan naar auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals films, muziek en games."

Kuik gaat hierbij op nogal opzichtige wijze voorbij aan het feit dat FTD werd veroordeeld vanwege het feit dat FTD commercieel van aard was, er moderators actief waren en uploaden zou worden gestimuleerd. De rechter vermeldde in de uitspraak expliciet dat downloaden in Nederland niet is verboden, en stelde dat het faciliteren van downloaden dat dus evenmin kan zijn. Hiermee lijkt Spotnet derhalve binnen de wet te opereren.

Ook de ontwikkelaar van Spotnet, Drazix, zegt dat Spotnet juridisch niet is aan te pakken. Kuik reageert hierop door te stellen dat er dan 'een wetswijziging moet komen waardoor ook Spotnet aangepakt kan worden'.

Decentraal en open-source
Spotnet werkt zonder centrale database. Alle spots, waarin mensen melden waar op usenet een bepaald bestand te downloaden is, worden geplaatst op usenet zelf, evenals de reacties erop. Dat maakt het voor Brein feitelijk onmogelijk de informatie te laten verwijderen zonder een wereldwijd afsluiten van usenet. Daarnaast is Spotnet, in tegenstelling tot FTD, een open-sourceprogramma waarop al vele varianten zijn zoals Spotlite (dat er ook is voor Mac en Linux) en Spotweb. Met de laatste zet je op zeer eenvoudige wijze een eigen FTD-achtige site op voor eigen gebruik of gewoon voor iedereen toegankelijk.

Enorme groei
Spotnet heeft sinds de sluiting van FTD een enorme groei meegemaakt. Dagelijks maken meer dan tweehonderdduizend mensen gebruik van de dienst en worden in totaal meer dan 2,5 miljoen spots doorzocht. In werkelijkheid zullen deze cijfers nog veel hoger liggen, vanwege programma's als Spotlite en Spotweb. Die zijn niet meegeteld in de statistieken van Spotnet.

Een volledige handleiding Spotnet vind je op http://www.snelrennen.nl/spotnet/ of http://www.duken.nl/spotnet. Ook is er een Spotnetforum.

[NBA] Miami te sterk voor Spurs

In de Amerikaanse NBA heeft Miami Heat San Antonio Spurs verslagen. Miami was met 110-80 te sterk. Chris Bosh was goed voor 30 punten en 12 rebounds. Dwyane Wade maakte 29 punten. Beide ploegen zijn al zeker van de play-offs.

Oklahoma City was in Washington de Wizards met 116-89 de baas. Kevin Durant was goed voor 32 punten. Het was voor Durant, de topscorer in de NBA, voor de 25e maal dut seizoen dat hij dertig punten of meer maakte.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Jersey Boston 88-79
Washington Oklahoma 89-116
New Orleans Denver 103-114
Miami San Antonio 110-80
Memphis LA Clippers 105-82
Houston Phoenix 95-93
Utah Philadelphia 112-107 wnv
Sacramento Golden State 129-119
LA Lakers Orlando 97-84

Nadal eenvoudig naar de vierde ronde Indian Wells

Afgelopen nacht heeft tennisser Rafael Nadal vrij eenvoudig de vierde ronde van het tennistoernooi van Indian Wells bereikt. Opponent Ryan Sweeting moest het doen met vier games waarin de als eerste geplaatste Nadal eenvoudig won: 6-3 6-1.

Nadal speelt in de volgende ronde tegen Somdev Devvarman uit India. Robin Söderling is uitgeschakeld in het sterk bezette toernooi. De nummer vier van de plaatsingslijst ging ten onder tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber. Juan Martin Del Potro is sterk op gang na lang blessureleed. De Argentijn won in de derde ronde van Oleksandr Dolgopolov uit Oekraïne: 7-6 (3) 6-3.

Terry weer aanvoerder bij Engeland

De trainer van de Engelse nationale ploeg Fabio Capello heeft besloten om de aanvoerdersband terug te geven aan John Terry. De verdediger van Chelsea raakte de band kwijt nadat hij zijn vrouw had bedrogen met de vriendin van ploeggenoot Wayne Bridge.

Dit zorgde voor zo'n grote rel in Engeland, waarna Capello besloot om Terry een tijdje geen aanvoerder te laten zijn. Hierna waren Rio Ferdinand en Steven Gerrard captain, maar het duo kampt al geruime tijd met blessures. Daarom krijgt Terry nu de aanvoerdersband terug.

"Ik vind dat Terry genoeg is gestraft voor één fout. Ik moet een beslissing nemen. De aanvoerdersband is voor de lange termijn. Terry was altijd mijn eerste keuze, Rio is nummer twee," besluit Capello.

Ferguson voelt de spanning voor duel met L'OM

Manchester United moet vanavond op Old Trafford de kwartfinale van de Champions League zien te bereiken. Na een doelpuntloos gelijkspel tegen Olympique Marseille verwacht de manager een 'nerveus' duel.

"Europese wedstrijden brengen altijd veel nervositeit met zich mee. Maar om iets van spanning te hebben is nooit verkeerd bij grote wedstrijden als deze", zegt Ferguson op de website van de UEFA.

"We nemen het op tegen een ervaren en sterk Marseille, dat graag wil voetballen. We hebben ze bekeken tegen AS Monaco en Stade Rennes en toen hebben ze goede dingen laten zien. Ik verwacht dat we dat vanavond weer zullen zien. Marseille zal proberen om ons achterin te ontregelen. Maar in het moderne voetbal zijn er genoeg manieren voor een counter."

Ferguson weet niet goed wat hij moet verwachten van zijn collega Didier Deschamps, trainer van L'OM. "Het is mijn eerste keer tegen Didier dus ik weet niet genoeg om te bedenken hoe hij de wedstrijd benadert."

In de aanloop naar het duel met Marseille kreeg Ferguson positief nieuws. Nani is sneller hersteld van zijn blessure dan verwacht, en kan in actie komen.""De kans is groot dat Nani vanavond in actie komt. Zondag trainde hij al gewoon met de groep mee. Michael Carrick ook, wat goed nieuws is voor ons. Beiden zitten bij de selectie", aldus Ferguson.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over rechteloosheid.

Het wetsvoorstel dat huurders het recht geeft, verhuurders verbeteringen aan de woning te laten uitvoeren in ruil voor een redelijke huur, is van de baan. Minister Opstelten wil af van “regeldruk”. Tegelijkertijd staat in het regeerakkoord, dat de eigen bijdrage voor bezoek aan de rechter fors omhoog kan, waardoor de gang naar de rechter voor veel mensen onbetaalbaar wordt. Daarmee wordt de verhuurder gedegradeerd tot een rechteloze consument.

Leonardo: "Ik denk niet aan uitschakeling"

Inter staat vanavond voor de loodzware taak om een 1-0 achterstand tegen Bayern München ongedaan te maken. Trainer Leonardo van de Italiaanse kampioen heeft de hoop nog lang niet opgegeven.

In het Giuseppe Meazza ging Inter drie weken geleden in de slotfase onderuit door een doelpunt van Mario Gomez. "Ik denk niet aan uitschakeling, maar je kan niets beloven in het voetbal", zei Leonardo in de aanloop naar het duel op een persconferentie. "We gaan spelen met veel optimisme en gaan uit van onze eigen kracht."

"De wil is enorm bij ons", vervolgt Leonardo. "Deze wedstrijden zijn finales, en het is een privilege om zulke wedstrijden te mogen spelen. De tijd is nu gekomen en de spelers weten het. Het wordt een geweldige strijd en we zullen alles doen om de volgende ronde te halen. De eerste wedstrijd had voor ons beter uit kunnen pakken. Het zal dan ook geen verrassing zijn als we vanavond winnen."

"Ik ben optimistisch en ik denk dat we met hetzelfde uitgangspunt starten als zij. Ik ken de kracht van deze groep. De sfeer is goed", aldus Leonardo, die werd bijgestaan door Wesley Sneijder: "Dit is een Champions League-wedstrijd van het hoogste niveau. We zijn enorm gefocust en overtuigd van onszelf. Het vertrouwen is er."

Ziekenhuis in 2012 meer beloond voor prestatie

Ziekenhuizen worden vanaf volgend jaar meer beloond naar prestatie. Voor ongeveer zeventig procent van de behandelingen moet hiervoor worden overgegaan van een vast budget naar een systeem van concurrentie op prestaties en prijs. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De urgentie om maatregelen te nemen is volgens Schippers groot. Het oude systeem is te duur en daagt niet uit tot het leveren van betere kwaliteit.

Ziekenhuizen krijgen nu een vergoeding voor bijvoorbeeld het aantal ligdagen van een patiënt, waardoor het kan lonen de patiënt langer op te nemen. Bij het nieuwe systeem met vrije prijsvorming krijgen ziekenhuizen één bedrag voor alle zorg die zij leveren aan een patiënt met een bepaalde aandoening.

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen moeten dan onderhandelen over de prijs van behandelingen. De zorgverzekeraar zal het beste ziekenhuis kiezen tegen een scherpe prijs, omdat de verzekeraar er zo voor zorgt dat patiënten zich graag bij hem willen verzekeren, zo is de gedachte.

Met de plannen komt er volgens Schippers minder bureaucratie, meer ruimte om in ziekenhuizen vernieuwing toe te passen en meer onderhandelingsruimte voor verzekeraars. De overgang moet in 2013 klaar zijn. Tot die tijd moeten ziekenhuizen worden gecompenseerd voor al te grote schommelingen in de omzet.

VVD'er Hennis wil religieuze symbolen verbannen

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis vindt dat ambtenaren geen hoofddoekjes en andere religieuze symbolen meer moeten dragen in publieke functies. De politica pleit dinsdag in een interview in dagblad de Pers voor een 'meer beschouwend debat' over de scheiding tussen kerk en staat.

"Alle religies zijn daarbij voor mij gelijk. Universiteiten, scholen, ook daarover zou ik in alle rust het debat willen voeren. Maar de christelijke partijen beschouwen dat gelijk als een aantasting van de vrijheid van godsdienst."

Volgens Hennis is dat onzin, omdat de vrijheid van godsdienst al in veel andere artikelen zou zijn geregeld. "In feite is het artikel waarin die vrijheid van godsdienst is vervat overbodig."

Debatten over de scheiding tussen kerk en staat zijn volgens Hennis nu nog te 'krampachtig'. "De christelijke partijen drukken daar een flink stempel op."

Dvd: The Joneses

Het eerste waar je aan moet denken bij The Joneses is het economieboek van de middelbare school. Het is naast een veelvoorkomende Amerikaanse achternaam namelijk ook een economisch begrip. Keeping up with the Joneses houdt in dat er in een buurt een gezin woont - de Joneses - die eigenlijk continu voorlopen met bepaalde zaken. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan kleding, auto's en gadgets. De rest van de buurt houdt de Joneses altijd in de gaten en wil hebben wat zij hebben. Op die manier houdt men de Joneses dus bij. 

The Joneses cover

Söderling strandt in derde ronde Indian Wells

Robin Söderling is er niet in geslaagd de achtste finales in Indian Wells te bereiken. De Zweed ging in twee sets onderuit tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber: 6-7 (8), 4-6. Söderling, als vierde geplaatst, liet in de openingsset vijf setpoints onbenut. In de tweede set had Kohlschreiber aan één breakpoint voldoende.

Net als Kohlschreiber bereikten ook de Spanjaarden Albert Montanes en Tommy Robredo de laatste zestien. Nummer één van de wereld Rafael Nadal speelt later op de dag tegen de Amerikaanse qualifier Ryan Sweeting.


Söderling strandt in derde ronde Indian Wells (Foto: Novum)

Dvd: After.Life

De dood is voor niemand leuk, in After.Life zie je dat dit niet voor iedereen op gaat. Begrafenisondernemer Eliot Deacon (Liam Neeson) kijkt op heel andere wijze naar de dood dan normale mensen. Hij heeft er immers dagelijks mee te maken. Om zijn werk wat dragelijker te maken, heeft hij een bepaalde methode ontwikkeld die niet echt aan gaat slaan in het circuit, maar zeker fascinerend is.

After.Life dvd cover

200.000 gasten voor feestje 16-jarige

Een Australische scholiere heeft haar 16-jarige verjaardagsfeestje moeten afgelasten nadat zij zo onvoorzichtig was geweest daarvoor via Facebook uit te nodigen. Bijna 200.000 mensen hadden aangegeven naar het feestje bij haar thuis te komen.

Dit hebben Australische media dinsdag gemeld. Het meisje had op de netwerksite een 'open house party' aangekondigd, waar haar vrienden hun eigen vrienden konden meenemen. Zij zette erbij dat zij niet al haar vrienden individueel wilde uitnodigen. Zij lette niet op de settings van haar pagina zodat de uitnodiging ook door buitenstaanders kon worden gezien, die deze verder verspreidden.

Geschrokken van de stroom aan toezeggingen besloot de vader van het meisje dat het feestje niet doorgaat. De politie zal op de avond van het afgelaste feestje bij het huis in Sydney patrouilleren.

200.000 gasten voor feestje 16-jarige
200.000 gasten voor feestje 16-jarige (Foto: ANP)

Akkoord over aanpak eurozondaars

De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden zijn het maandag eens geworden over nieuwe regels die moeten voorkomen dat lidstaten hun begrotingstekort of staatsschuld uit de hand laten lopen. De Europese Commissie kan eurozondaars straks makkelijker beboeten en ook preventief ingrijpen. Ze kan ook boetes opleggen als de economie van een land onvoldoende concurrerend is. Over het versterken van het noodfonds voor de euro is nog geen akkoord bereikt. Daarover komt volgende week maandag extra overleg.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat maandagavond gezegd na afloop van beraad in Brussel. De Jager toonde zich ingenomen met de geboekte voortgang. "Het was best wel een productieve avond." Over het noodfonds verwacht de bewindsman ook snel overeenstemming, in elk geval op de EU-top die eind volgende week plaatsvindt.

Tijdens een ingelaste top van regeringsleiders van de eurolanden werd vrijdag al besloten tot een hardere aanpak van lidstaten die een loopje nemen met de begrotingsdiscipline. Die afspraken zijn maandag uitgewerkt in richtlijnen en verordeningen. Dinsdag moeten de ministers van Financiën van alle EU-landen er nog meer instemmen, maar daarbij verwacht De Jager geen problemen. Voor een deel moet de regelgeving ook door het Europarlement worden goedgekeurd.

De nieuwe regelgeving sluit nauw aan bij de wensen van Nederland. Dat dringt al lang aan op een strengere houding tegenover eurozondaars. In het verleden konden lidstaten die er een potje van maakten steeds onder boetes uitkomen omdat die onderwerp waren van politiek overleg tussen de EU-landen. In de nieuwe opzet krijgt de Europese Commissie meer macht.

Over het tijdelijke noodfonds voor de euro zullen de lidstaten waarschijnlijk afspreken dat ze voor een hoger bedrag garant staan, zodat het toegezegde bedrag van 440 miljard ook echt beschikbaar komt. Het permanente noodfonds, dat in 2013 in werking treedt, wordt behalve met garanties ook met kapitaalstortingen gevuld, zo is de bedoeling. De ministers van Financiën zitten hierover echter nog niet opéén lijn. Naar verluidt ligt onder meer Duitsland nog dwars. De Jager liet zich terughoudend uit over het onderwerp, maar zei geen onoverkomelijke problemen te zien.

Een op de zes mbo'ers kampt met hoge schuld

Mbo-studenten hebben hoge schulden. Een op de zes mbo'ers leent op dit moment geld. Gemiddeld hebben zij bijna 1300 euro schuld. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Omdat mbo'ers na hun studie weinig verdienen, kan terugbetalen daardoor moeilijk worden. Volgens het Nibud laten de studenten schrikbarend veel geld liggen. Per jaar gaat het om ruim 800 euro. Bijna twee derde van de studenten krijgt geen zorgtoeslag en maakt nauwelijks gebruik van de belastingteruggaaf.

Het Nibud roept jongeren op om zo veel mogelijk aan te vragen waar zij recht op hebben. Ook ouders en docenten zouden hier meer aandacht aan moeten geven.

Japan: Stralingsniveau schadelijk rond Fukushima

Bij de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi is dinsdag een hoeveelheid straling vrijgekomen die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. De regering heeft de veiligheidsmaatregelen aangepast.

Mensen die in een straal van 30 kilometer van de kerncentrale wonen, worden nu geadviseerd binnen te blijven om risico's te vermijden. Eerder werden al rond de 200.000 omwonenden die binnen 20 kilometer van Fukushima wonen, geëvacueerd.

Maandagnacht woedde in reactor 4 een brand. Ook zou er een nieuwe explosie zijn geweest in een andere reactor. Het dodental van de ramp in Japan is inmiddels opgelopen tot 2400, maar het hoofd van politie van Myagi vreest dat alleen al in zijn prefectuur meer dan 10.000 mensen zijn omgekomen.

Crash op Japanse beurs

De Japanse Nikkei-index leverde dinsdag opnieuw fors in. Terwijl de nucleaire crisis die volgde op de aardbeving van vrijdag verergert, verloor de belangrijkste aandelenbeurs ruim 10,5 procent. Even stond de Nikkei zelfs 15 procent in de min.

Maandag sloot de Nikkei al af met een verlies van 6,2 procent, ondanks miljardeninjecties van de Japanse centrale bank. Investeerders verkopen massaal aandelen, omdat ze bang zijn voor de financiële risico's in de nasleep van het natuurgeweld.

Energiebedrijven, autofabrikanten en elektronicaconcerns leveren flink in. Een van de weinige sectoren die profiteren van de malaise is de bouw. Aandelen in aannemingsbedrijven stegen maandag flink, in sommige gevallen zelfs met tientallen procenten. Zo eindigde het aandeel van bouwbedrijf Hazama maandag 41 procent hoger.

Japan: Nog één Nederlander vermist

Een 29-jarige Nederlandse van wie sinds de aardbeving in Japan niets meer was vernomen, is ongedeerd. Ze heeft zich maandag gemeld, liet het Ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagochtend vroeg weten. Van één Nederlander die ten tijde van de beving vermoedelijk in het rampgebied was, is nog niets vernomen.

Van twee andere landgenoten die nog niets van zich hebben laten horen, is bekend dat ze 'ergens' in Japan waren tijdens de ramp, aldus de zegsman. Het ministerie heeft volgens hem geen reden om aan te nemen dat ze in het gebied waren, maar kan dat ook niet helemaal uitsluiten.

Eerder op de dag meldde zich maandag een 36-jarige man per e-mail bij de Nederlandse ambassade in Tokio. Hij was sinds afgelopen vrijdag afgesneden geweest van communicatiemiddelen.

Buitenlandse Zaken en familieleden van de 36-jarige man en de 29-jarige vrouw maakten zich de afgelopen dagen zorgen over hun welzijn. Eerder dacht Buitenlandse Zaken dat de 29-jarige vrouw de laatste Nederlandse was die nog niet terecht was.

Japan: Verhoogde radioactiviteit in Tokio

In Tokio is dinsdag verhoogde radioactiviteit in de buitenlucht gemeten. Het stralingsniveau is volgens het gemeentebestuur echter niet schadelijk voor de volksgezondheid.

In de lucht zijn radioactief jodium en cesium aangetroffen. Precieze cijfers zijn niet bekendgemaakt. In Saitama, vlakbij Tokio, deelde het gemeentebestuur mee dat het stralingsniveau veertig keer hoger is dan normaal.

Ondanks de sussende woorden van de gemeente beginnen sommige inwoners de stad Tokio te verlaten. Toeristen breken hun vakanties vervroegd af. Internationale bedrijven sluiten en verplaatsen hun kantooractiviteiten naar Singapore of elders.

Bij achterblijvers is er sprake van paniekaankopen. Een verslaggever van persbureau Reuters nam dinsdag een kijkje in Don Quixote, een warenhuis dat 24 uur per dag open is. Daar waren geen radio's, zaklantaarns, kaarsen, jerrycans en slaapzakken meer te krijgen. Levensmiddelenzaken in Japan meldden eerder lege schappen.

Tokio vormt met zijn omgeving de grootste stedelijke agglomeratie ter wereld, met 35 miljoen inwoners.

Verhoogde radioactiviteit in Tokio
Verhoogde radioactiviteit in Tokio (Foto: ANP)

EOD Rusland druk met vibrator

Een vibrator heeft maandag enige tijd de Russische explosievenopruimingsdienst beziggehouden. De antiterreureenheid was voor een tikkend pakje naar een postkantoor geroepen.

Het postkantoor werd omsingeld en ontruimd, aldus de plaatselijke politie in de streek Karelië, bij de grens met Finland. Uiteindelijk bleek het om loos alarm te gaan. Het seksspeeltje in het pakje maakte om onbekende redenen een tikkend geluid.

Bij veel Russen liggen de zenuwen blank na een aanslag op een luchthaven bij Moskou in januari met 37 doden en een aanslag op de metro in de hoofdstad in maart met 40 doden als gevolg. Sindsdien wordt er geregeld ten onrechte alarm geslagen.

FBI krijgt kopie harde schijf Joran

Agenten van de FBI hebben maandagmiddag in de Peruaanse hoofdstad Lima een kopie van de harde schijf van de laptop van Joran van der Sloot gekregen. De Amerikaanse federale politie hoopt informatie te vinden over de verdwijning van Natalee Holloway, laat Van der Sloots advocaat Máximo Altez weten.

Naast Altez waren de vader van de omgekomen Stephany Flores en de advocaat van de familie, Edward Alvarez, maandag aanwezig. Altez beklaagt zich dat allen op stel en sprong samen moesten komen voor het overhandigen van de harde schijf door de Peruaanse politie.

Van der Sloot zit sinds begin juni vorig jaar vast in Peru omdat hij verdacht wordt van de moord en beroving van Flores. Ook is hij hoofdverdachte in de zaak van de verdwijning van Natalee Holloway die in 2005 op Aruba verdween. In de Verenigde Staten wordt hij ook verdacht van oplichting en afpersing. Hoe lang het onderzoek naar de harde schijf van de laptop gaat duren is onbekend.

De Peruaanse justitie wil dat Van der Sloot dertig jaar de cel in gaat. Altez stelt dat Van der Sloot vanuit een 'sterke emotie' in een opwelling handelde en maximaal vijf jaar cel mag krijgen.


Joran van der Sloot (Foto: Novum)

Verplichte anticonceptie?

Ze komt teleurgesteld en vol opgekropte woede thuis. Voor de derde keer in korte tijd heeft ze al tijdens de sollicitatie gehoord dat ze niet in aanmerking komt voor de baan. Ja, ze heeft een drugsverleden, maar daar kan ze tegenwoordig mee omgaan. Ze gebruikt veel minder. Nooit overdag. Dus dat is totaal geen reden om haar een baan te weigeren. Hoe moet ze ooit uit de bijstand komen als ze nooit ergens de kans krijgt om haar eigen geld te verdienen?

[Upd] 'Explosie kerncentrale Fukushima'

Bij reactor 2 van de kerncentrale Fukushima Daiichi is dinsdag een ontploffing gehoord. Dat meldden Japanse media. De kerncentrale heeft sinds de aardbeving en tsunami van vrijdag problemen. De koeling van de reactor is defect en de splijtstofstaven hebben enkele keren drooggestaan. Dat kan leiden tot een zogeheten meltdown.

Maandag was er ook al een explosie bij de centrale, ditmaal bij reactor 3. Elf mensen raakten daarbij gewond en een muur van het gebouw stortte in. Zaterdag werd reactor 1 getroffen door een explosie. Volgens TEPCO en het IAEA zijn de reactorvaten echter niet beschadigd. 

Update 02.37 uur
Een van de reactorvaten in de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi lijkt beschadigd te zijn. Dit kan duiden op een ernstig stralingslek, heeft een Japanse regeringswoordvoerder dinsdag gezegd. Volgens de zegsman in Tokio is geen verhoogde straling gemeten.

Als het vat inderdaad beschadigd is, zou het de eerste schade in de reactorkern zijn na de zware aardbeving en de verwoestende tsunami van afgelopen vrijdag.

Update 03.44 uur
Reactor 4 in de kerncentrale Fukushima Daiichi is in brand gevlogen. Dit heeft een zegsman van de Japanse regering dinsdag op de Japanse tv bekendgemaakt.

Update 05.14 uur 
De brand in reactor 4 in kerncentrale Fukushima Daiichi lijkt geblust, aldus Japanse media dinsdag. Meteorologen bevestigden ondertussen dat de wind boven de kerncentrale richting Tokio waait, maar verwachten dat die woensdag zal draaien.

Op dit moment waait de radioactieve wolk met een snelheid van 7,2 à 10,8 kilometer per uur in zuidwestelijke richting waar Tokio ligt, op een afstand van zo'n 250 kilometer. Woensdag draait de wind eerst richting zuid en vervolgens richting oost, naar de Stille Oceaan, aldus het officiële Japanse meteorologische agentschap.

De Japanse regering heeft plaatselijke autoriteiten opgeroepen de lokale stralingsniveaus vaker te meten.

'Reactorvat Fukushima lijkt beschadigd'
Fukushima Daiichi voor de aarbeving en tsunami (Foto: )

 

FOK!games zoekt crew

 

FOK!games zoekt crew

 

Heb jij altijd al eens voor FOK!games willen werken? Dan krijg je nu de kans want we zijn op zoek naar nieuwe redactieleden. Je krijgt helaas geen auto van de zaak zoals Nebo, een dertiende maand, collectieve-ziektekostenverzekering of een eigen bureau. Wat je wel krijgt is een kans om de nieuwste games te spelen, pers-tripjes naar ontwikkelaars en een plekje in de gezelligste crew van FOK!

Reviewer
De eerste voorwaarde waaraan een reviewer moet voldoen is natuurlijk dat hij/zij van gamen houdt en redelijk verstand heeft van wat er allemaal speelt in de games-wereld. Daarnaast moet je er ook nog eens leuk over kunnen vertellen, waarbij je mening verder moet gaan dan "Wow, dat is een vette game, want er zit veel bloed in". Jij als gamer weet precies het juiste oordeel over een game te geven met daarbij een passende onderbouwing. Er wordt van je verwacht dat je ook zorgt dat je het nieuws uit de game-industrie bijhoudt en zorgt dat datzelfde nieuws ook via de nieuwssite voor onze bezoekers beschikbaar wordt.

Columnisten
Veel mensen hebben een duidelijke mening over bepaalde zaken in de games-wereld, maar er zijn weinig mensen die dit goed onder woorden kunnen brengen. Als columnist is het de bedoeling dat je jouw mening geeft in een origineel stukje tekst, waarin je redelijk vrij wordt gelaten in de inhoud en structuur.

Photoshoppers
Ben je goed met Photoshop en lijkt het je leuk om voor ons kleine kunstwerkjes te maken? Dan is dit nu je kans. Jij maakt al photoshopper verschillende afbeelding om de verschillende artikelen op te fleuren. Ervaring met ontwerpen in Photoshop is gewenst. Er wordt een zekere mate van zelfstandigheid verwacht in je opdrachten, dit brengt ook vrijheid met zich mee.

Lijkt dit je interessant: stuur dan een mailtje inclusief onderstaande vragenlijst naar games@fok.nl met als onderwerp: Solliciatie photoshopper/reviewer/columnist

Nickname:
Naam:
Leeftijd:
Consoles/handhelds in bezit en/of specs PC:
Gewenste functie bij FOK!games:
Top drie slechtste games:
Top drie beste games:
Opleiding/beroep:
Hoeveel games koop je gemiddeld per drie maanden?
In welke dagdelen heb je tijd om nieuws te posten?
Waarom zou jij goed passen bij FOK!games?

Voor photoshoppers zijn natuurlijk niet alle vragen even belangrijk.

Je sollicitatie insturen kan tot en met 24 maart 2011.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.