[update] Arrestaties in Spanje

In Spanje zijn vijf mannen gearresteerd die in verband worden gebracht met de serie aanslagen op treinen in Madrid.

Het zou gaan om drie Marokkanen en twee Indiërs.

Meer nieuws is er nog niet bekendgemaakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil alleen bevestigen dat minister Angel Acebes later op de avond een persconferentie zal houden.

Eerder vandaag meldde het Spaanse commerciele radiostation SER, welke banden heeft met de oppositie, dat de inlichtingendienst er voor 99% van overtuigd is dat er een radicale moslimgroep achter de aanslagen zou zitten.

Update 20:40
De vijf zouden zijn opgespoord na de vondst van een rugzak met explosieven. Een mobiele telefoon die de bom had moeten doen afgaan leidde naar de mannen.

De ontsteker zou van dezelfde makelij zijn als die in een busje bij het station van Alcalá werden aangetroffen. In dat voertuig werden ook de Koran-tapes gevonden.

Update 21:35
De opgepakte verdachten zijn aangehouden wegens ''vermoedelijke betrokkenheid in de koop en vervalsing van de mobiele telefoon en kaarten die gevonden zijn in de tas die niet explodeerde'', zo heeft Angel Acebes verklaard.

''Het is een open onderzoek dat nog maar net is begonnen. Momenteel vindt huiszoeking plaats in verscheidene gebouwen en woningen. Enkele arrestanten hebben mogelijk banden met militante Marokkanen, maar is het nog te vroeg om dat met zekerheid te stellen'', aldus de minister.