Denen laten straf door vervanger uitzitten

In Denemarken blijken welgestelde criminelen die zijn veroordeeld voor een relatief korte gevangenisstraf hun straf uit te laten zitten door ingehuurde personen. Volgens het Deense boulevardblad 'Ekstra Bladet' bestaan hiervoor zelfs heuse bemiddelingsbureaus.

Aangezien de veroordeelde zich bij de gevangenis alleen hoeft te identificeren met een fotoloze ziekenfondskaart, is het eenvoudig om een plaatsvervanger te sturen. Het enige waarop gelet moet worden is dat de ingehuurde kracht ongeveer zo oud is als het pasje aangeeft. De vervangers kunnen voor zo'n 500 tot 1000 kronen (65 tot 130 euro) per dag worden ingehuurd. Dit wordt meestal gedaan voor delicten zoals rijden onder invloed, waarvoor een gevangenisstraf van dertig tot zestig dagen is opgelegd.

De gang van zaken werd per toeval ontdekt doordat een veroordeelde crimineel tijdens het uitzitten van zijn straf, dat hij een plaatsvervanger liet doen, doorging met zijn criminele activiteiten en gearresteerd werd. De beweringen van 'Ekstra Bladet' zijn bevestigd door gevangenisdirecteuren en een woordvoerder van de cipierenvakbond.