China censureert chatrooms

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende herschreven stuk te melden:

Volgens de actiegroep Reporters Without Borders heeft China ongeveer 30.000 mensen in dienst die niets anders doen dan chatrooms afstruinen op zoek naar 'verboden' berichten.

Reporters Without Borders testte de censuur zelf door berichten in tien graduaties te 'posten' in online chatruimtes. Berichten van graduatie één waren het onschuldigste, berichten van 'level tien' waren zeer kritisch over de overheid of over gevangen genomen dissidenten.

Volgens de actiegroep verscheen 30 procent van de berichten online. Maar liefst 70 procent van de berichten van de 7e en 8e graad werden bij voorbaat geweerd of na enkele ogenblikken verwijderd.

In China worden zelfs mensen opgepakt en veroordeeld wegens het online plaatsen van kritische berichten. Vorig jaar november nog werd een 22-jarige vrouw gearresteerd. De psychologie studente plaatste een bericht op een website over democratie en mensenrechten (
Maandag werd de eigenaar van deze site, Huang Qi, veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De genoemde site is sowieso een bezoekje waard om te lezen waarom Huang Qi is veroordeeld.