Locatie van O2 klanten via sms op te vragen
Klanten van het mobiele belbedrijf O2 kunnen binnenkort door heel Nederland 'gevonden' worden. Het bedrijf begint met locatiebepalingen voor gsm-gebruikers. Hiermee kan de exacte locatie van een klant van O2 tot op 500 meter nauwkeurig bepaald worden via het Location Based Service (LBS) systeem. Spotter, zoals dienst gaat heten, werkt in stedelijke gebieden tot op 500 meter nauwkeurig.
Spotter moet gezien worden als een vriendendienst, waarmee bellers elkaar via sms en internet kunnen vinden. O2-klanten zijn ook door gebruikers van andere netwerken te spotten.
LBS is gebaseerd op een driehoeksmeting tussen verschillende gsm-masten en daarom op het platteland niet erg nauwkeurig. In de stad, waar meer gsm-masten staan, kan de Spotter-dienst tot op 500 meter nauwkeurig werken.
Telecomoperators zijn in het verleden altijd huiverig geweest met zulke toepassingen van GSM. Klanten zouden het niet prettig vinden als met een dienst als deze hun privacy aangetast werd. Spotter is daartegen beveiligd. Het is een vrijwillige dienst waarmee de klant per persoon kan aangeven wie hem of haar kan 'tracken'. De dienst kan ook altijd weer uitgezet worden.
Spotter is niet goedkoop. De locatie opvragen kost 70 cent. De gegevens worden per sms verstuurd. De O2 klant krijg ook een (gratis) sms-je met de gegevens van de persoon die naar je locatie informeerde. Het aan- en afsluiten van de dienst gaat via de website van O2.
LBS heeft grote commerciële mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld aanbiedingen via sms terwijl je door de winkelstraat loopt. Maar het systeem staat nog in de kinderschoenen. Toch is locatiebepaling via de gsm geen technologische vernieuwing. De politie maakt al langer gebruik van gsm-coördinaten bij sommige onderzoeken. Zo werd het alibi van de verdachte van de Enschedese vuurwerkramp ontkracht omdat een mobiele telefoon zijn werkelijke positie tijdens de ramp verklapte.
Van telecombedrijf Orange, voorheen Dutchtone, is al langer bekend dat zij de locatiegegevens van haar klanten een jaar lang bewaard. Andere providers bewaren het korter of helemaal niet.