'Duo uit Eindhoven in Kashmir werd vermoord'

Chadi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De twee uit Eindhoven afkomstige Nederlanders van Marokkaanse afkomst, die medio januari werden doodgeschoten in Kashmir, zijn vermoord. Dat blijkt blijkt uit onderzoek van Zembla (Vara) dat vanavond uitgezonden wordt op Nederland 3.

Het duo, Ahmed el Bakiouli en Khaled el Hassnoui zouden een grenspatrouille in Kashmir met keukenmessen hebben aangevallen. Maar volgens Zembla is daar niets van waar. De journalisten van Zembla kwamen in contact met verschillende ooggetuigen die zeggen te hebben gezien hoe grenssoldaten keukenmessen bij de dode lichamen legden en hun armen en hoofd in verband wikkelden. Ook hebben de soldaten andere bewijzen vervalst.

Uit het programma blijkt dat de jongens waarschijnlijk het slachtoffer zijn geworden van premiejagende soldaten. Volgens een lokale journalist krijgen de soldaten een premie als ze een 'vijandelijk element' weten uit te schakelen.

Terroristen

Over de motieven van Khalid en Achmed om naar Kashmir af te reizen blijft weinig bekend. De streng Islamitische jongens zijn zonder afscheid te nemen van de ene op de andere dag uit Eindhoven vertrokken. Terrorisme-expert Rohan Gunarathna van de Schotse St. Andrews University zegt in Zembla dat hij er van overtuigd is dat de jongens zich in Kashmir wilden aansluiten bij een extreem Islamitische organisatie zoals bijvoorbeeld Al Qaida.

Een oud verzetstrijder ontkent deze zienswijze overigens.

De familie van de jongens verwijt de Nederlandse regering dat er geen onderzoek naar de moord is ingesteld.

Internet

Een van de slachtoffers, Ahmed el Bakiouli (21), was actief op het forum van de internetsite Maroc.nl (nickname Lucky_luke). Uit een bijdrage van een vriendin op dat forum bleek indertijd dat Achmed zeer fanatiek en serieus met de Islam bezig was. De jongeman was nog maar pas getrouwd.

Ook het andere slachtoffer was actief op internet en postte vaak over de islam. Zie ook: Gedode Nederlander was fanatiek internetter.


Het ontzielde lichaam van de vermoorde Ahmed
.

Zembla: vanavond Nederland 3 21:15 - 21:50