Vrouwen weer achter aanrecht

Wie altijd al de pest had aan parttime werkende vrouwen met kinderen, kan opgelucht adem halen. Nadat het kabinet Balkenende het al financieel ondoenlijk had gemaakt om kinderen naar een kinderdagverblijf te brengen, blijken nu ook de crèches zelf hard bezig te zijn om de ouders weg te jagen.

Uit een gisteren gepresenteerd onderzoek blijkt dat kwaliteit van de crèches ver onder de maat is. Geen enkele crèche kreeg het predikaat goed en 40 % was zelfs onvoldoende.

Toegegeven, de resultaten uit het onderzoek zijn voor een deel de rekening van bezuinigingsoperaties van de overheid, maar daarmee is zeker niet alles gezegd. Het in acht nemen van de meest eenvoudige hygiëneregels zoals het handen wassen met zeep en bedden op tijd verschonen, zou al een enorme kwaliteitsverbetering geven. Daarnaast vervelen de kinderen zich de hele dag te pletter.

Ja, daar word je stil van en als je als ouder iedere ochtend al met een enorm schuldgevoel je kinderen naar de crèche bracht dan zal de moed je nu helemaal wel in de schoenen zinken. Dan maar een au pair, al heeft dat natuurlijk ook nadelen, bijvoorbeeld dat je kinderen beter Pools spreken dan Nederlands.

Dat dit alles met name ten koste van de arbeidsparticipatie van vrouwen zal gaan is duidelijk.

Update: men is weer benieuwd waar de foto van dit blogje vandaan komt. Dat komt dus van deze site.