De zendelingen van Bush

Twee zendelingen van Bush waren de afgelopen week druk bezig met Nederland. Terrorisme-expert Zeyno Baran kwam vertellen dat Balkenende een slapjanus is en Wilders een splijtzwam en dat het zeker is dat Nederland zal worden getroffen door een aanslag omdat we ons niet realiseren wat er aan de hand is.

Daarnaast trad Robert Pape, adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, gisteren op in NOVA en die vertelde nog even precies wanneer die aanslag plaats zal vinden, namelijk tussen half augustus en half september. Pape heeft een analyse gemaakt van de terreurdreiging die uitgaat van Abu Hafs al Masri, een aan al-Qaeda gelieerde groepering die onlangs vertelde dat Nederland 'aan de beurt is' en hij vindt dat Nederland deze bedreiging serieuzer moet nemen. Klinkt als een goedbedoeld advies en veel Nederlander zullen zich wel in zijn boodschap kunnen vinden.

Het betoog van mevrouw Zeyno Baran is van een heel andere orde. Deze dame kwam ons duidelijk de les lezen en vertelt dat we altijd veel te soft zijn geweest en hoe we in de toekomst wel met moslims moeten omgaan en integratie alsnog op de rit kunnen krijgen. Een vrij slap betoog vol vage algemeenheden, maar aan het einde van het verhaal komt de aap alsnog uit de mouw. We moeten volgens Zeyno namelijk helemaal niet werken aan integratie, we moeten moslims alleen het gevoel geven dat Nederland om hen geeft. Daarmee is het ook gelijk duidelijk wat zij hier kwam doen, namelijk ons het gevoel geven dat Amerika om ons geeft maar eigenlijk gewoon zieltjes winnen voor Bush.