S.W.A.T. (Seizoen 1)

Afgelopen donderdag 2 november kon het Amerikaanse televisiepubliek voor het eerst kennis maken met de remake van de legendarische politieserie S.W.A.T. van Robert Hamner. Voor de explosieve pilot van de serie werd dan ook niemand minder dan de oorspronkelijke bedenker van de serie gevraagd om een indrukwekkende start te maken en we kunnen gerust stellen dat hem dat is gelukt.

S.W.A.T. 01

In S.W.A.T. volgen we het wel en wee van de teamleden van een Special Weapons And Tactics-unit van de politie van Los Angeles die op zekere avond worden ingeschakeld bij een overval. Bij de daaropvolgende chaos wordt een zwarte tiener per ongeluk door de leider van de unit neergeschoten en dat zorgt uiteraard voor de nodige onrust in de buurt waar de schietpartij plaatsvond. Om de spanningen weer wat omlaag te krijgen wordt sergeant Daniel ‘Hondo’ Harrelson (Shemar Moore) aangewezen als nieuwe leider van het team. Een onbekende groepering wil een slaatje slaan uit de onrust die is ontstaan en Hondo en zijn team zijn de enigen die hun nog tegen kunnen houden.

Zoals we hierboven al aangaven is S.W.A.T. een remake van de gelijknamige televisieserie van Robert Hamner, die destijds in 1975 en 1976 een tweetal seizoenen lang te zien was op de Amerikaanse televisie. De verwachtingen waren dan ook wel hooggespannen toen we begin dit jaar hoorden dat niemand minder dan Shemar Moore, Kenny Johnson en David Lim aan deze serie gingen meewerken. Moore kennen we natuurlijk van de 252 afleveringen van de zeer populaire serie Criminal Minds waarin hij de afgelopen twaalf jaar te zien was als BAU-agent Derek Morgan. Johnson kennen we vooral als Caleb Calhoun, de broer van Norma Louise Bates in de ijzingwekkende serie Bates Motel en Lim schitterde eerder in onder meer de series Hollywood Heights (2012) en Quantico (2016-2017).

 S.W.A.T. 02

Een cast met behoorlijk wat ervaring als het aankomt op het spelen in een televisieserie en dat is dan ook goed te zien in de explosieve pilot-aflevering die werd geregisseerd door de eveneens zeer ervaren cineast Justin Lin (Fast & Furious, Star Trek: Beyond). Lin weet als geen ander hoe je een zenuwslopende achtervolging in beeld moet brengen en weet van een toch wel enigszins voorspelbaar gebeuren aangenaam kijkvoer te maken. Van de oorspronkelijke serie van S.W.A.T. werd in 2003 ook al eens een film gemaakt door Clark Johnson en deze gloednieuwe serie van Aaron Rahsaan Thomas en Shawn Ryan sluit wat de sfeer betreft daar wel aardig op aan.

Net als de eerder dit jaar verschenen serie Shots Fired van Reggie Rock Bythewood en Gina Prince-Bythewood is ook S.W.A.T. een reeks die zich afspeelt aan de zelfkant van de Amerikaanse maatschappij waar vooral de zwarte bevolking naar eigen zeggen vaak te maken heeft met raciaal geweld vanuit de politie. Wat S.W.A.T. evenwel ook doet is ons laten zien wie de mensen zijn van het Special Weapons And Tactics-unit van de politie van Los Angeles, mannen en vrouwen die zeker geen superhelden zijn maar gewone mensen van vlees en bloed.

 S.W.A.T. 03

S.W.A.T. moet je ook zeker niet bekijken als een realistische politieserie, daarvoor kijk je maar naar Cops (kuch), maar eerder als een fijn stuk kijkvermaak, net zoals bijvoorbeeld de nieuwe series Seal Team en The Brave. We hebben uiteraard nog maar één episode gezien maar daarop afgaande hebben wij het gevoel dat dit een serie is met de nodige potentie om uit te groeien tot een prima politieserie met veel actie en geweld. Wij kijken in elk geval al uit naar de acht afleveringen die nog gaan komen dit seizoen.