Vogels en Jonkers; met Australisch en Nederlands bloed

Op weg naar het wereldkampioenschap wielrennen zal FOK!sport enkele specials plaatsen over het Australische wielrennen. Dit omdat het WK dit jaar voor het eerst in dat land wordt gehouden. Deze keer een special over Henk Vogels en Patrick Jonkers, twee wielrenners met zowel Nederlands als Australisch bloed.

Henk Vogels wordt op 31 juli 1973 geboren in Perth. Hij is de zoon van oud-profrenner Henk Vogels senior. Senior vertrekt op dertienjarige leeftijd met zijn ouders naar Australië. Daar begint hij met wielrennen en wint als amateur diverse wedstrijden. Hij weet het helaas als professional niet waar te maken in Europa en keert na twee jaar weer terug naar Australië.

De oude Vogels geeft zijn liefde voor de wielersport door zijn zoon. Henk junior weet als junior en amateur mooie resultaten te boeken. Zo wint hij bijvoorbeeld in 1994 Olympia's Tour in Nederland en de gouden medaille op de Gemenebest Spelen op het onderdeel ploegenachtervolging, samen met onder andere Phil Anderson.

Dit alles trekt de aandacht van de Novell-ploeg van Jan Raas, de voorloper van de huidige Rabobank-ploeg.Het eerste seizoen van de jonge renner valt een beetje in het water door een aantal blessures maar toch weet hij wat kleine koersen te winnen. Ook het tweede jaar bij die ploeg brengt slechts wat kleine overwinningen waarna Vogels vertrekt bij de bankiersploeg.

De rest van zijn carrière blijft junior kleine koersen winnen, vooral in Australië en de Verenigde Staten. Hoogtepunt uit zijn wielerleven is waarschijnlijk de Australische titel op de weg, die hij in 1999 behaalt. In 2008 besluit hij op 35-jarige leeftijd zijn actieve loopbaan.

Vader Henk stond in 2001 aan de basis van de Henk Vogels Foundation die de wielersport in Australië ondersteunt en promoot.

De andere Australiër met Nederlandse roots is Patrick Jonker. Hij wordt geboren in Amsterdam op 25 mei 1969. Maar de geboren Nederlander groeit vooral op in Australië. Hij start zijn carrière ook op een Australische licentie.

Via enkele kleine overwinningen komt hij in 1996 bij de grote ONCE-ploeg terecht. Daar wordt hij in zijn eerste Tour meteen twaalfde. Als knecht van vooral Alex Zülle en Laurent Jalabert verricht Jonker goed werk. In 1998 maakt ook hij de overstap naar de Rabobank-ploeg. De overgestapte renner gaat op dat moment ook twee jaar op een Nederlandse licentie rijden. Dit levert hem in 1998 meteen het Nederlands kampioenschap tijdrijden op. In 2000 haalt Lance Armstrong hem naar diens ploeg.

Naast de tijdrittitel in Nederland wint Jonker voornamelijk wat kleine koersen. In 1997 behaalt hij wel de eindzege in de Route du Sud. En in 2004 weet hij de belangrijkste meerdaagse koers van Australië te winnen, de Tour Down Under.

In 2004 besluit hij dan ook zijn wielercarrière met die titel op zak. In 2010 start hij een nieuwe carrière als ploegleider bij een kleine Australische ploeg. Aankomend jaar maakt hij de overstap naar het grotere Fly V australia Pro Cycling Team: een Australische profploeg die graag de stap wil maken naar de UCI ProTour. En daar zal hij de eerder genoemde Henk Vogels tegenkomen, die sportief directeur is bij de ploeg die de stap wil gaan maken naar de grote koersen en zo het Australische wielrennen meer op de kaart wil zetten. Zouden beide heren nog wel eens een Nederlands woordje met elkaar wisselen?