Rookverbod horeca Nederland

Omzeilen van rookverbod
Het is misschien een beetje een zijstraatje van opmerkelijk, maar sinds er verboden zijn, zijn er ook mensen die manieren proberen te vinden om ze te omzeilen.

In de Amerikaanse staat Minnesota boden een aantal kroegeigenaren dapper weerstand tegen het rookverbod. Ze gebruikten een maas in de wet en doopten hun café om tot theater. In theaters mocht namelijk nog wel gerookt worden. Het barpubliek werd omgedoopt tot figurant en het barpersoneel en de asbakken tot rekwisiet. De autoriteiten hebben echter laten weten hier niet in te trappen.

Een Franse kroegbaas had een soortgelijk idee. Hij gebruikte zijn kroeg als 'expositieruimte'. Bij de ingang van het café stond een bord met de waarschuwing: "Culturele en sociale experimentele zone: je wordt blootgesteld aan het gevaar van tweedehands rook."

 Koninklijke Horeca Nederland gaf onlangs een brochure uit waarin ze onder andere tips geven over hoe er met het rookverbod kan worden omgegaan. "Aangezien buiten op het terras roken gewoon nog is toegestaan zou het een mogelijkheid zijn om de bar als het ware in het raam te plaatsen waarbij uw personeel binnen staat en uw gasten buiten zitten", luidt een van de tips. "Een ander idee is om meer elementen van zelfbediening toe te staan in de rookkamer. Denkt u bijvoorbeeld aan een tapje waar een groepje gasten een vaatje van 5 liter kan kopen en vervolgens zelf kan tappen."