Rookverbod horeca Nederland

Opmerkelijk
Met de invoering van het rookverbod op de werkplek werd het ook op bijvoorbeeld Universiteiten verboden een paffie op te steken. De Universiteit van Utrecht bedacht daar iets op: de pafplu. Dit was een gratis te lenen paraplu voor als het buiten regende en je jezelf toch niet je nicotinemomentje wilde ontzeggen.

Het verbod op het roken in crematoria was een geliefde bron van foute grappen. Een andere bron van slechte grappen, goochelaar Kortini, moest tijdens een nieuwjaarsborrel een van zijn acts schrappen omdat hij hierbij een brandende sigaret gebruikte.

Een Zweedse dame kreeg een verbod opgelegd waarin werd bepaald dat ze in haar eigen tuin niet meer mocht roken. Haar buurman had geklaagd dat hij last had van haar gerook en zei dat hij zijn huis niet meer uit kon zonder masker. De rechter bepaalde dat de vrouw in een straal van negen meter rond haar huis niet meer mag roken.

Smurfenkoning en bolhoedman Vader Abraham, beter bekend als Pičrre Kartner paste ook alvast zijn werk aan om het compatibel te maken met het rookverbod. Hij coverde zijn 'Kleine café aan de haven'. In het liedje maakte hij 'zijn café' rookvrij. Niet dat de bezoekers van het fictieve café daar blijer van werden, integendeel! "Daar in het kleine café aan het pleintje. Daar zijn de mensen niet blij en tevree. Ze zitten daar nu met hun wijsvinger tegen de neus, gebogen over een glasplaat aan een wit lijntje." Het lied is hier te beluisteren met de Windows Media Player. Het begint na ongeveer 4 minuten. Maar, heel misschien blijft zijn café wel gespaard, rokersbelangenorganisaties willen dat het rookverbod niet voor kleine cafés geldt. Of ze aan een haven liggen maakt waarschijnlijk niet zoveel uit.

Een Duitse kroegbaas zag met het verbod zijn inkomsten in rook op gaan en schreef een boze afscheidsbrief over de politici die het verbod hadden opgelegd. Vervolgens hing zich op op zolder.

Zelfs dieren moeten eraan geloven..
 Ook het dierenrijk blijft rookverboden niet bespaard. Het wereldberoemde duo Tom en Jerry moest gedwongen afkicken. Zelfs uit oude afleveringen van het bekende duo werden rookscčnes weggeknipt. Een rokend Belgisch reclamevarkentje werd abrupt van de buis gehaald omdat zijn optreden als vertegenwoordiger van de anti-rook lobby 'denigerend voor dieren' zou zijn. Ook chimpansee Charlie uit de Zuid-Afrikaanse dierentuin Bloemfontein mag van zijn verzorgers zijn longen niet meer asfalteren.

Het is waarschijnlijk nog maar een kwestie van tijd voor de schildpad van de Chinese Yun zijn nicotineverslaving voorgoed vaarwel moet zeggen.