Snipperclips

Snipperclips is een originele co-op puzzelgame dat perfect bij het concept van de Switch past. Deze charmante game kun je aan iedereen uitleggen en dient samen gespeeld te worden. In vele opzichten is het een uitstekende launchgame, al is het geheel iets te karig voor de prijs.

Snipperclips is een sociale game die je minstens met twee spelers moet spelen. Dat kan ook makkelijk, want je hoeft alleen maar de joy-cons te splitsen en te delen. Je kunt het ook in je eentje spelen en tussen de twee personages wisselen, maar dan is er niets aan het spel. Eenmaal begonnen is de charme van Snipperclips direct zichtbaar. De papieren esthetiek, de grappige gezichtsuitdrukkingen en de centrale spelmechaniek waar je elkaar in bepaalde vormen moet knippen creëren een sterk geheel.

Ik heb de game met een aantal gamers en non-gamers gespeeld en iedereen snapte het concept snel en had gelijk lol. In Snipperclips speel je met twee papieren figuurtjes. Door over elkaar heen te staan kun je een stuk van elkaar afknippen. Dit kun je heel precies doen door je figuur met de schouderknoppen te draaien. Het is de bedoeling om elkaar in bepaalde vormen te knippen om een puzzel op te lossen.

Dit puzzelelement voelt origineel aan. Bij een puzzel moest bijvoorbeeld een van ons een haak-vorm aannemen om ballonnen naar beneden te halen terwijl de ander in een scherpe speld geknipt moest worden om die ballonnen vervolgens stuk te prikken. In een andere puzzel moesten we elkaar in een soort kommetje-vorm knippen zodat we gemakkelijk balletjes konden vangen en vervoeren. Het feit dat de game fantasie en experimenteren vereist om te bepalen welke vorm nodig is zorgt voor verhitte discussie tussen de twee spelers en dus ook voor een hoop lol.

In het begin is het nog vrij simpel en is het snel duidelijk wat voor vorm je nodig hebt, maar vanaf de tweede wereld van de game wordt er uiteraard meer van je gevraagd. In de laatste wereld worden de puzzels extreem specifiek over welke vormen je nodig hebt en wat je moet doen; er is meestal maar een oplossing mogelijk. Dat is jammer, want dan verdwijnt een deel van het grappige experimenteren uit het begin.

Het spel is overigens vrij kort. De hoofdmodus biedt slechts 45 puzzels aan. Voor elke puzzel heb je hoogstens vijf minuten nodig, dus reken maar uit. Als je een beetje doorzet heb je het in een lange middag wel uitgespeeld. Ondanks dat het verder een erg leuke game is vind ik €20 dan net iets te prijzig.

Naast de hoofdmodus is er ook een soort party-modus waar je puzzels met twee tot vier spelers kunt oplossen. Dit biedt 21 extra puzzels aan. Ook als je deze modus met twee spelers speelt heb je vier figuurtjes op het scherm en kan het vrij chaotisch worden, maar het blijft gelukkig net binnen de perken om het leuk te houden. Deze modus moet je eigenlijk met zijn vieren doen, maar dan heb je dus een extra setje joy-cons nodig.

Tenslotte is er een minigame-modus waar je basketbal, hockey en sumoworstelen kunt spelen. Hier hoef je niet te puzzelen, het is vooral de bedoeling om je tegenstanders aan gort te knippen. Als extra modus is het geinig om een keer of twee te spelen, maar op dit gebied hoef je geen lange termijn-lol te verwachten.

Conclusie:
Snipperclips is een kleine charmante game met een iets te hoog prijskaartje. Het is wel een game die je met iedereen kunt spelen en perfect gebruik maakt van de sociale aspecten van de Switch. Als originele co-op puzzelgame is het ook succesvol. Al met al dus een prima game voor als je een leuke multiplayerervaring zoekt op de Switch.

Pluspunten
Minpunten
  • Charmante papieren esthetiek met humor
  • Originele puzzels die wat fantasie vereisen
  • Goede tentoonstelling van de Switch als sociale spelcomputer
  • Te weinig content voor de prijs
  • Puzzels in de laatste wereld zijn te rigide
  • Niet leuk in je eentje
Exclusief voor Nintendo Switch.