Film: Hot Fuzz


Hot Fuzz, de nieuwe film van de makers van Shaun of the Dead is binnenkort in de Nederlandse bioscopen te zien. Bij onze overburen op dat eilandje heeft de film al aardig wat geld in het laatje gebracht en nu moet ook de rest van de wereld er aan geloven. De humorvolle zombiefilm Shaun of the Dead was destijds een verrassend groot succes, dat zijn budget meer dan veertig maal heeft terug verdiend. Verrassend zal het nu niet meer zijn, maar dat Hot Fuzz grote kans heeft om opnieuw een groot succes te worden lijkt duidelijk. Voldoet de nieuwe film van Edgar Wright en Simon Pegg aan de verwachtingen?


Nicholas Angel (Simon Pegg) is verreweg de beste agent in Londen en omgeving. Zijn arrestatie aantallen zijn schrikbarend hoog en hij is dan ook de trots van de Londense politie. Althans dat zou je denken met zo’n staat van dienst. Niets is echter minder waar. Nicholas is zo goed in zijn baan, dat het overige deel van de politiemacht overkomt als een stel prutsers. De grote bazen promoveren hem daarom naar een hogere rang. Nicholas moet daardoor echter wel verhuizen naar de grote alom bekende wereldstad Sandford. Nou ja, wereldstad… Een plattelandsdorpje dat al jaren achter elkaar is verkozen tot meest voorbeeldige plaats in Engeland. Met andere woorden: Nicholas is verbannen naar een plaats waar geen fuck te doen is en zijn grootste daden waarschijnlijk zullen bestaan uit bejaarde mensen naar de overkant van de straat begeleiden. Je begrijpt wel dat Nicholas hier, hoewel hij zich er gefrustreerd bij neerlegt, niet blij mee is. Nicholas is echter een man van de wet en zal ook hier zijn uiterste best doen om de wet tot in de kleinste details uit te voeren. Al voordat hij officieel begonnen is met zijn nieuwe baan, heeft hij de hele stamkroeg al leeg geschopt. De mensen in het dorp zijn dat soort taferelen niet gewend en Nicholas’ methoden worden dan ook niet altijd even goed ontvangen. Ook zijn collega’s moeten weinig hebben van de superagent uit de grote stad die wel even gaat laten zien hoe je de wet handhaaft. Uitzondering is Nicholas’ nieuwe partner en tevens zoon van de grote baas Danny Butterman (Nick Frost). Danny is gefascineerd door Nicholas’ reputatie en beschouwt hem als een soort van "bad boy" die regelrecht uit de warzone van de grote stad komt. Al snel blijkt het dorpje echter niet zo heel rustig te zijn. Sandford wordt opgeschrikt door een reeks bizarre en verdachte ongelukjes met dodelijke afloop. Als echte speurneus wantrouwt Nicholas deze simpele verklaringen en gaat samen met zijn partner op onderzoek uit.


Hot Fuzz maakt zijn verwachtingen meer dan waar. Het is altijd moeilijk om een vorig succes zoals Shaun of the Dead te evenaren, laat staan te overtreffen, maar aan de kwaliteit van deze film zal het niet liggen. Hot Fuzz is op vele vlakken gewoon een betere film dan zijn voorganger en is meer dan een parodie op een genre. Uiteraard zijn er wel vele punten die voor herkenning zullen zorgen, maar zonder deze momenten zou de film ook met gemak overeind blijven. Invloeden van onder meer Dario Argento, Tony Scott, Brian DePalma en niet te vergeten Jerry Bruckheimer zullen de revue passeren. De liefde van de makers voor de genrefilm is duidelijk en zoveel enthousiasme in een goed uitgewerkt jasje komt gewoon goed over.

Het acteerwerk in de film is goed. Simon Pegg moet de kar dit keer wat vaker alleen trekken en dat gaat hem goed af. Het is duidelijk dat Pegg meer in zijn mars heeft dan zijn maatje Nick Frost die het dan ook met iets minder screentime moet doen. Frost lijkt een beetje zijn rol uit Shaun of the Dead te herhalen en toont verder weinig verbetering. De bijrollen zijn ook zeer aardig. Ex-Bond Timothy Dalton heeft bijvoorbeeld zichtbaar plezier in zijn rol als gewiekste supermarkteigenaar die wel zeer vreemde op horror beluste opmerkingen maakt. Ook op de overige rollen is niet zo heel veel aan te merken. Bijrollen zijn er onder andere voor: Jim Broadbent (Moulin Rouge!), Paddy Considine (Dead Man's Shoes) en Bill Nighy (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest).

"My my, here come the Fuzz"

Het eerste deel van de film richt zich vooral op het personage van Pegg. Zijn persoonlijke problemen, frustraties en aanpassingsproblemen komen allemaal voorbij. In het tweede deel ligt de focus grotendeels op het mysterie van de bizarre ongelukken en als laatste krijgen we als toetje een bombastische showdown. Als ik er bij vertel dat Danny Butterman toevallig groot fan is van films als Bad Boys en Point Break kan je er vast wel iets bij voorstellen. Ontploffingen, slow motion, stoere beelden en luid wapengekletter. En als alle rookwolken zijn opgetrokken, je oren uit zijn gesuisd en de credits over het witte doek rollen, verlaat je voldaan de bioscoop.

Vond je Shaun of the Dead goed, dan is Hot Fuzz zeker een aanrader en anders zou ik zeggen, geef de makers nog een kans.


Label: Universal Pictures Releasedatum: 5 april 2007
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!