Boek: De Da Vinci Code - Dan Brown

Ik moet de grootste moeite doen om niets te verklappen over het verhaal, want alles wat ik over de inhoud kan zeggen zal waarschijnlijk een groot deel van de verrassing wegnemen als je het zelf leest. Wat valt er dan nog wel te vertellen? Nou, De Da Vinci Code is inmiddels een fenomeen, de populairste thriller sinds jaren en door menigeen binnen enkele dagen letterlijk verslonden. Het verhaal pakt je binnen enkele bladzijden en laat je niet meer gaan voordat de laatste pagina is omgeslagen en de zijkant van het boek drie centimeter dikker is dan toen je hem kocht. Je leest hem voordat je in slaap valt, als je wakker wordt, in de trein of bus op weg naar je werk, op de terugweg, tijdens en na het eten en vervolgens op de bank of in de tuin om weer met het boek samen in slaap te vallen. Er is geen ontsnappen aan, dus wees voorbereid en neem wat dagen vrij voordat je eraan begint!

Waar gaat het dan eigenlijk over dat het zo spannend is? Okay, het verhaal begint in Parijs. Professor Langdon, een zeer gerespecteerd en beroemd hoogleraar religieuze symboliek, heeft een afspraak met de directeur van het Louvre. De afspraak gaat echter niet door, want de beste man blijkt te zijn vermoord. Tot overmaat van ramp heeft de directeur in zijn laatste levende minuten de naam van de professor op de vloer geschreven met zijn eigen bloed. Langdon is dus meteen hoofdverdachte in de zaak. Gelukkig wordt hij vanaf dat moment geholpen door een aardige vrouwelijke agente in de lange puzzeltocht die volgt. De Da Vinci Code neemt je mee op een lange reis. Van puzzel naar raadsel, van speculatie naar kennis en van de Mona Lisa naar het Laatste Avondmaal.

Het leuke aan De Da Vinci Code is dat alle kennis die de auteur je doet toekomen ook te verifiëren is. De Mona Lisa is bijvoorbeeld in werkelijkheid helemaal niet zo’n interessant schilderij (oh kunstkenner, spaar me), want is die mysterieuze glimlach nou werkelijk hetgeen haar zo intrigerend maakt? Dan Brown vertelt je het ware geheim. Net als de geheimen van de Tempeliers en wat Leonardo Da Vinci bijvoorbeeld deed naast het bedenken en maken van ingenieuze dingen en wat speelt er werkelijk in het Vaticaan? Zijn geheime genootschappen een fabeltje of bestaan ze misschien nog steeds? Niet alleen ongelofelijk spannend dus, maar ook nog eens informatief. Het leuke is dat al deze vragen en nog veel meer uiteindelijk allemaal beantwoord worden in het schokkende plot.