Forza 3

Forza Motorsport 3 moet de ultieme racegame op de Xbox 360 worden. De twee voorgaande delen zijn de aanleiding geweest voor deze game die volgens de makers alles in zich heeft wat een game moet hebben. Leuk promotiepraatje natuurlijk, maar wat bedoelen ze hier nou echt mee?

De game zal volledig op 60 fps lopen en tien keer zoveel polygonen en vier keer zoveel textures kennen als zijn voorganger. Forza 2 werd gemaakt voor het bouwen van een grote fanbase en de nadruk leggen op interactie tussen alle users binnen de community. Deze game brengt de interactie op een nieuw niveau om het voor alle gebruikers makkelijker te maken om hun creaties, racetijden, etc. met elkaar te delen. Zo is de modus om je eigen decals te maken behoorlijk verbeterd en vele malen uitgebreider. Al is het de vraag in hoeverre je nieuwe dingen in het begin nodig gaat hebben, want er zullen 400 auto’s beschikbaar zijn. Ook introduceert Forza 3 een aantal nieuwe banen waarvan onder andere het circuit van Le Mans en Silverstone reeds bekend zijn gemaakt.

De game zal een nieuwe modus met de naam “Seasonplay” bevatten. Zie het als een standaard carrièremodus waarbij je gaandeweg steeds meer circuits, events en auto’s unlockt. Je zult je in ieder geval niet hoeven te vervelen aangezien Forza 3 220 verschillende events kent waarin jij je stuurmanskunsten mag laten zien. Dit is een zeer grote sprong voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger die slechts 90 events kende. Verder past het seizoen zich aan jouw voorkeuren aan. Race je vooral met supercars, dan krijg je voornamelijk veel nieuwe events waaraan je met jouw favoriete bolide kunt deelnemen. De Seasonplay zal dus voor geen enkele speler precies hetzelfde zijn, en je zult je nooit hoeven ergeren dat je alweer zo’n type event moet doen dat je niet ligt. Het is echter wel de vraag of de game hierdoor niet sneller saai wordt aangezien de kans bestaat op veel herhaling. Hier wilde de beste man van Turn 10 echter geen ander antwoord op geven dan het verwachte: “The game will give you exactly the races that you love to drive.” Dus hier kan ik verder weinig over zeggen.

Tijdens de gehele game word je in de menu’s door een stem begeleid, dus zelfs voor mensen die nog nooit eerder met Forza-games in hun handen hebben gezeten is het allemaal heel duidelijk en eenvoudig onder de knie te krijgen. Nog een verbetering is de hoeveelheid upgrades die je aan je auto kunt passen en meten. Er zullen 50% meer upgrades mogelijk zijn dan in het verleden. Als je echter niet zo’n tuner bent, kun je er voor kiezen om voor elke wedstrijd de optimale settings voor jouw auto (die binnen je budget vallen) automatisch te laten installeren. Je krijgt voor de race een scherm te zien met alle aanbevolen upgrades en de kosten. Indien je echter zeker van je zaak bent kun je natuurlijk ook met je eigen gekozen upgrades of standaard set-up de baan op knallen.

De races zelf, daar draait het natuurlijk allemaal om. De grootste verandering is dat het mogelijk wordt om tijdens een race de tijd terug te draaien. Ram je jouw scheurijzer net in de laatste bocht van de laatste ronde spectaculair in de vangrail, dan kun je met een druk op de knop terugspoelen naar net iets voor dat ene moment dat je de controle verloor om mooi de bocht door te glijden. Of om een nog veel spectaculairdere crash te veroorzaken natuurlijk! De modus werkte erg goed in GRID en is daar dan ook volledig van afgekeken, al is dat zeker geen slecht punt.