'Wereld moet 28% minder uitstoten in 2030 om rampzalige opwarming te voorkomen'
De wereld moet snel in actie komen om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graden te houden, zo waarschuwt het VN-milieubureau UNEP in een nieuw rapport. Zonder drastische maatregelen vanaf begin 2025 zullen we de volgens UNEP cruciale grens, die werd vastgesteld in het Klimaatakkoord van Parijs, niet halen.
De huidige opwarming zou al zijn opgelopen tot ongeveer 1,3 graden vergeleken met het pre-industriële tijdperk, waarin fossiele brandstoffen nog nauwelijks werden gebruikt. De tijd dringt volgens UNEP, vooral voor rijke landen in de G20, die het grootste aandeel hebben in de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.
UNEP legt de focus voornamelijk op de G20-landen, die zonder de Afrikaanse Unie verantwoordelijk waren voor 77 procent van de uitstoot in 2023. Door de AU erbij te tellen, stijgt dit aandeel naar 82 procent. Dit benadrukt volgens UNEP nog eens dat rijke landen voorop moeten lopen in de wereldwijde inspanning om emissies drastisch te verlagen. Het VN-rapport stelt verder dat als landen al hun huidige beloften zouden nakomen, de opwarming deze eeuw nog altijd naar de 2,6 tot 2,8 graden stijgt – ver boven de beoogde 1,5 graad.
De ernst van de situatie wordt benadrukt door VN-milieuchef Inger Andersen, die erkent dat het steeds minder waarschijnlijk is dat het doel van 1,5 graden gehaald wordt. Toch is dit geen reden om op te geven: "Zelfs als de wereld de 1,5 graden overschrijdt - en die kans wordt elke dag groter - moeten we blijven streven naar een klimaatneutrale, duurzame en welvarende wereld," zegt Andersen. Ze onderstreept de noodzaak om door te gaan met klimaatmaatregelen, zelfs wanneer de doelen niet haalbaar zijn.
De nieuwe doelen voor uitstootreductie zijn fors: in 2030 moet de wereldwijde uitstoot met 28 procent dalen en in 2035 zelfs met 37 procent ten opzichte van het niveau van 2019. Of dit realistisch is, blijft de vraag, gezien de tekortkomingen van het huidige beleid en realistische scenarios.
Om dit mogelijk te maken, moeten alle landen hun bijgewerkte klimaatplannen - de zogeheten NDC's - uiterlijk 10 februari 2025 indienen. Dit thema zal ongetwijfeld weer centraal staan tijdens komende klimaattoppen.
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)