Terroristische aanslag op Turks lucht- en ruimtevaartbedrijf

Volgens de Turkse overheid is er vanmiddag een terroristische aanslag gepleegd op het gebouw van de Turkse Lucht- en Ruimtevaartcorporatie (TUSAS) in Ankara. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen, zo schreef minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya op X.

Drie mensen zouden zich met een taxi naar de ingang van het terrein hebben begeven. Daarna zouden er explosies en geweerschoten zijn gehoord. Minstens één van de verdachten bracht een bom tot ontploffing, terwijl anderen het complex binnenkwamen. Ter plaatse zijn nog schoten te horen en mogelijk zijn medewerkers gegijzeld.  

Veiligheidstroepen, brandweerlieden en ambulances snelden ter plaatse, meldde NTV. Helikopters vlogen over het gebied. Volgens berichten in de media zijn de medewerkers naar een veilige locatie (bunker) gebracht.

De Turkish Aerospace Company (TUSAS) is een ontwikkelaar en producent van lucht- en ruimtevaartsystemen zoals gevechtsvliegtuigen en drones. Het heeft onder andere de prototypes van het Turkse gevechtsvliegtuig Kaan mede ontwikkeld.

Deze week vindt in Turkije een belangrijke defensie- en ruimtevaartbeurs plaats. De defensiesector is goed voor bijna 80 procent van de Turkse exportprestaties. In 2023 exporteerde het land defensiemateriaal ter waarde van 10,2 miljard dollar (9,46 miljard euro).