Trump bakt ze bruin bij McDonald's

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump voerde campagne in een filiaal van fastfoodrestaurant McDonald's – de actie is een sneer naar zijn Democratische rivaal Kamala Harris. "Ik wilde dit mijn hele leven al doen. En nu doe ik het", zei de 78-jarige vóór zijn korte bezoek aan een filiaal in Feasterville-Trevose, Pennsylvania.

Bij aankomst trok Trump zijn jas uit en deed een schort aan. Vervolgens ging hij naar de keuken en kreeg de friteuse te zien, gebakken aardappelreepjes en vulde ten slotte een zakje met frietjes. Vervolgens stond hij voor het raam van de drive-through van het restaurant, deelde een bestelling uit en liet zich op de foto zetten. 

Harris zei tijdens de campagne dat ze tijdens haar studie in een zomer bij de fastfoodketen werkte. Het campagneteam van de Democraat zegt dat Harris in de zomer van 1983 werkzaam was in Alameda, Californië. Trump beweert al weken dat Harris dit verzonnen heeft, maar kan daar geen bewijs voor leveren. De New York Times schrijft dat McDonald's vragen van de media over de kwestie negeerde. De krant zei dat het sprak met een jeugdvriend van Harris, die zich herinnerde dat de huidige Amerikaanse vice-president bij de keten werkte.

Een deel van de politieke strategie van Trump is het verspreiden van complottheorieën en het zaaien van twijfel onder de bevolking. Tot op de dag van vandaag liegt de Republikein over de presidentsverkiezingen van 2020 en beweert hij dat kiezersfraude hem van de overwinning heeft gehouden. Trump was een van de meest prominente verspreiders van de complottheorie dat voormalig president Barack Obama in Kenia was geboren en daarom geen Amerikaanse president had mogen worden. Obama, de eerste zwarte president van de Verenigde Staten, werd geboren in de Amerikaanse staat Hawaï.

Trumps bezoek aan het fastfoodrestaurant was een enorm mediaspektakel. De Republikein vertelde de aanwezige journalisten dat hij inmiddels een kwartier langer bij McDonald's had gewerkt dan Harris. Toen hem werd gevraagd naar de 60e verjaardag van de Democraat, zei Trump: "Gefeliciteerd Kamala. (...) Ik denk dat ik haar wat bloemen geef, misschien een paar frietjes."

De miljardair presenteert zichzelf in de verkiezingscampagne als vertegenwoordiger van het gewone volk. Hij werd geboren in New York City, als zoon van een vastgoedmagnaat, en ging na zijn studie zaken doen. Voor de presidentsverkiezingen op 5 november wordt een nek-aan-nekrace voorspeld tussen hem en Harris.