Carrasco pakt eerste wereldtitel wegracen voor vrouwen ooit na zinderende ontknoping

Op het Spaanse circuit van Jerez is dit weekeinde een einde gekomen aan het allereerste seizoen van het wereldkampioenschap wegracen voor vrouwen. Het WorldWCR-kampioenschap reed dit jaar mee in het programma van het WK Superbikes en na vijf weekeinden met telkens twee races werd het seizoen afgesloten in Jerez.

Voor het seizoen begon waren er twee absolute topfavorieten: Ana Carrasco en Maria Herrera, beiden met flink wat Grand Prix-ervaring en in het geval van Carrasco zelfs al een World Supersport 300-kampioene. De eerste negen races werden allemaal door óf Carrasco óf Herrera gewonnen, bij het voorlaatste weekeinde in Estoril pakte Sara Sanchez na een hele reeks tweede en derde plekken eindelijk ook een overwinning.

Zo trok men naar Jerez met Carrasco als leidster in het kampioenschap, Herrera nog als uitdaagster en Sanchez als theoretische titelkandidate. De eerste race in Jerez kende hetzelfde beeld als veel andere races: een flinke knokpartij tussen Carrasco, Herrera en Sanchez, maar die ging in de slotronde vanaf de leiding onderuit. Herrera reed naar de winst, Carrasco kwam in de slotmeters nét uit de slipstream voorbij Beatriz Neila naar plek twee.

Herrera's zege hield haar kans wel in leven en dus kon ze het zondag nog proberen. Dat werd een zinderende ontknoping, waarbij Herrera in de slotfase de leiding pakte. Dat betekende dat Carrasco dan minstens vierde moest worden, maar ze reed continu op de vijfde plek.

In de voorlaatste ronde zakte Herrera wat weg, maar ze kwam weer naar voren, tot het in de allerlaatste bocht van het jaar fout ging: Herrera werd aangevallen en ging onderuit, waardoor de titelstrijd klaar was. Sanchez pakte de winst, voor Neila en Carrasco, die zo werd gekroond tot de allereerste wereldkampioene ooit bij de vrouwen.

Overigens werd het weekeinde in Jerez ook gekenmerkt door de aanwezigheid van Mia Rusthen. De Noorse ging in juni bij de openingsrace in Misano hard onderuit en lag lange tijd in coma, maar is aan de beterende hand: ze kan weer lopen en kan zich beetje bij beetje ook steeds meer herinneren over haar korte tijd in het WK. Nederlandse deelname was er niet.