Moto3-race Australië levert fraai gevecht voor podiumplekken op

Op het prachtige circuit van Phillip Island is zondag de Grand Prix van Australië verreden in de Moto3. Met het zicht op de oceaan werd er weer flink geknokt, maar de Nederlandse fans hadden het er al snel wat minder naar hun zin.

Ivan Ortola vertrok vanaf poleposition, met ook Collin Veijer en Adrian Fernandez op de eerste rij. David Muñoz, Scott Ogden en Stefano Nepa vertrokken vanaf rij twee, voor Joel Kelso, Angel Piqueras en Taiyo Furusato. Nepa had vooraf twee longlappenalties te pakken, wat extra zonde was: hij kwam als leider door na ronde één.

Kelso, Muñoz, Ortola en de van plek tien gestartte wereldkampioen David Alonso namen de eerste posities in beslag, Veijer kende een lastig begin van de race en kwam als zevende door. Na een paar ronden, waarin Veijer zich rond de zesde plek staande kon houden, was het klaar voor de Staphorster: hij ging samen met één van zijn twee concurrenten voor plek twee in het kampioenschap, Ortola, onderuit.

Alonso ging met twee ronden te gaan naar de leiding en sloeg een gaatje, met Muñoz, Fernandez en Holgado als achtervolgend drietal. Op Alonso stond verder geen maat, hij pakte zijn elfde zege van het jaar, voor Holgado en Fernandez - Nepa kwam na zijn dubbele longlap helemaal terug naar de vierde plek, 0,018 seconden van het podium. Veijer was wel weer opgestapt en finishte als achttiende, buiten de punten, waardoor Holgado nu ruim voor hem staat in de strijd om plek twee in het kampioenschap.