Geen monsterzege radicale partijen bij lokale verkiezingen België

Tijdens de lokale en regionale verkiezingen gisteren in België bleef de grote overwinning voor radicaal-rechts uit. In tegenstelling tot de landelijke verkiezingen van juni presteerden de christendemocraten en sociaaldemocraten niet zo slecht, aldus hoogleraar Dave Sinardet van de Vrije Universiteit Brussel.

Toch is er een kleine overwinning voor Vlaams Belang: de partij zal voor het eerst een burgemeester leveren. In de gemeenteraad van Ninove, gelegen in Oost-Vlaanderen, heeft Vlaams Belang-parlementariër Guy D'haeseleer een absolute meerderheid behaald. 'Dat is enigszins hun redding geweest', zegt Sinardet, die aangeeft dat de meerderheid met een kleine marge is verkregen.

Na de indrukwekkende overwinning van Guy D’Haeseleer (Forza Ninove) is het parket een onderzoek ingesteld naar mogelijke verkiezingsfraude in Ninove. De federale politie voert het onderzoek uit om onafhankelijkheid te garanderen en het proces snel te laten verlopen, zodat er duidelijkheid komt voor de eedaflegging van de nieuwe burgemeester. De Belgische media meldt dat er gisteren 100 volmachtformulieren in beslag zijn genomen. Het parket zou op basis daarvan nagaan of er in Ninove gesjoemeld is met volmachten. Naast de volmachten zou er ook gesjoemeld zijn met de bijbehorende doktersverklaringen, éénzelfde doktersattest zou vier keer zijn gebruikt.

Geen opkomstplicht meer
De opkomst bij de verkiezingen van gisteren was laag. Dit is te wijten aan het feit dat Vlaanderen voor het eerst geen opkomstplicht meer had. Het gemiddelde percentage stemmers lag rond de 60 procent. Bij de vorige lokale verkiezingen was de uiteindelijke opkomst ongeveer 90 procent. 'Het is de vraag waar de overige mensen op zouden hebben gestemd als ze wel waren gekomen', zegt Sinardet. Volgens hem lijkt het erop dat vooral de radicale partijen last hebben gehad van de afschaffing van de opkomstplicht.

Zowel het extreemrechtse Vlaams Belang als het radicaal-linkse PVDA hebben het minder goed gedaan tijdens deze verkiezingen.

De nieuwe Vlaamse regering heeft aangegeven te willen onderzoeken of de opkomstplicht opnieuw ingevoerd moet worden. Echter, Sinardet plaatst vraagtekens bij deze evaluatie gezien de verkiezingsresultaten. 'Twee van de drie partijen willen de opkomstplicht weer invoeren, namelijk de christendemocraten en de sociaaldemocraten. Maar zij hebben in dit nieuwe systeem helemaal niet zo slecht gepresteerd. Iets in mij zegt dat ze daarom niet meer zo sterk zullen aandringen op die opkomstplicht.'