VEH: 'Petitie zonnepanelen loopt storm: bijna 125.000 keer ondertekend'

De petitie waarin Vereniging Eigen Huis het kabinet oproept om zonnepanelen voor alle huishoudens aantrekkelijk te houden is in korte tijd bijna 125.000 keer ondertekend. De vereniging vindt het een slechte zaak voor consumenten en de klimaatdoelen als de salderingsregeling wordt afgeschaft zonder dat er iets voor in de plaats komt. 'Het wetsvoorstel houdt nauwelijks rekening met de consument. Het beschermt hen niet tegen energieleveranciers, noch tegen de grillen van de markt,' aldus Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis.

De petitie werd op Prinsjesdag gelanceerd. Meteen liep het aantal handtekeningen storm: binnen twee weken stond de teller op 100.000 steunbetuigingen. 'Dat toont aan hoezeer het onderwerp leeft onder huiseigenaren. Hiermee zeggen we tegen het kabinet: schaf de salderingsregeling niet af om het afschaffen, maar kom eerst met een fatsoenlijk alternatief en langetermijnvisie,' roept Kremer op.

Maatschappelijk belang van zonnepanelen
De vereniging is niet tégen het afschaffen van de salderingsregeling, maar wel dat dit op een rücksichtsloze manier gebeurt. Bovendien heeft de politiek lang genoeg gepingpongd met het salderingsbeleid waardoor het animo voor zonnepanelen sterk is afgenomen. Kremer: 'Het wordt tijd dat het consumenten weer zekerheid krijgen dat het ook in toekomst nog loont om in zonnepanelen te investeren.' De vereniging wijst daarbij ook op het maatschappelijk belang van zonnepanelen. 'Zonnepanelen op je dak zorgen voor minder CO2-uitstoot en dat is beter voor het milieu. Bovendien draagt zonne-energie bij aan een lagere stroomprijs waardoor de energierekening voor iedereen lager uitpakt. En daar profiteren we allemaal van,' legt Kremer uit.

Onvoldoende bescherming voor consumenten
De vereniging maakt zich zorgen over het wetsvoorstel dat er nu ligt, omdat het consumentenbelang onvoldoende is beschermd. Zo stelt het voorstel nauwelijks voorwaarden aan de terugleververgoeding voor opgewekte elektriciteit – het bedrag dat consumenten met zonnepanelen krijgen voor de energie die ze terugleveren aan het net. De vereniging wil dat het kabinet voor een langjarig minimum aan terugleververgoeding zorgt. 'Zodat consumenten weten waar ze op kunnen rekenen,' voegt Kremer toe.

Terugleverkosten blijven bestaan
Ook doet het kabinet niks aan de terugleverkosten die energieleveranciers nu doorrekenen aan huishoudens met zonnepanelen wanneer zij stroom terugleveren aan het net. 'Deze kosten blijven gewoon bestaan, ook als de salderingsregeling wordt beëindigd,' waarschuwt Kremer. De vereniging hoort dagelijks dat huiseigenaren deze kosten als een boete zien, een afstraffing voor het feit dat ze zonnepanelen hebben. 'Het kabinet zal dus beter haar best moeten doen om zonnepanelen nog aantrekkelijk te houden en het vertrouwen terug te winnen van consumenten die zich nu beduveld voelen,' aldus Kremer.

De vereniging wil de petitie dit jaar aanbieden aan de Tweede Kamer. Tot die tijd kan de petitie worden ondertekend.