Secretaris-generaal VN zegt steun toe aan samenwerking China en Afrika

VN-secretaris-generaal Guterres heeft China en Afrika verzekerd van steun voor hun samenwerking. Op het China-Afrika Forum in Peking verwees hij naar gemeenschappelijke doelstellingen als vrede, duurzame ontwikkeling en mensenrechten. Guterres bekritiseerde het feit dat er nog  geen enkel Afrikaans land een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad heeft.

Hij waarschuwde ook dat de Afrikaanse schuldenlast een aanleiding is voor sociale onrust. Landen zouden weinig mogelijkheden hebben om hun schulden terug te betalen en onvoldoende middelen om in de basisbehoeften van hun bevolking te voorzien, laat staan om in duurzame ontwikkeling te investeren.

De Chinese president Xi kondigde aan dat hij de ontwikkeling van het Mondiale Zuiden zou blijven bevorderen. China en Afrika strijden volgens Xi sinds het midden van de vorige eeuw samen tegen imperialisme, kolonialisme en hegemonisme. Sinds de oprichting van het forum in 2000 zijn er gesamenlijk transportroutes, scholen, ziekenhuizen en industrieparken gebouwd, waardoor de vooruitzichten van talloze mensen is verbeterd aldus Xi.

Het Chinese staatshoofd beloofde de komende drie jaar financiële steun van ongeveer 45 miljard euro. Ruim de helft hiervan wordt verstrekt in de vorm van leningen. Volgens Chinese cijfers heeft het land alleen al in de afgelopen tien jaar ongeveer twintig havens en meer dan 6.000 kilometer aan spoor- en wegen aangelegd in Afrika. Jaarlijks komen 50.000 jonge mensen uit Afrika naar China om te studeren.

China is de grootste handelspartner van Afrika en hoopt daardoor toegang te krijgen tot de minerale hulpbronnen van het continent, zoals goud, koper, lithium en zeldzame aardmetalen. Critici wijzen op de toenemende afhankelijkheid van Afrikaanse staten van Peking, op het gebrek aan afspraken over milieu- en mensenrechten en tegelijkertijd op het geopolitieke belang van Afrika, dat 54 van de 193 VN-lidstaten vertegenwoordigt.