[OS] Bol 'slechts' brons op 400m horden, Pakistan pakt na 40 jaar weer goud

Ook in het Stade de France wordt donderdagavond weer volop gestreden om olympisch goud. Wat Nederland betreft zijn er de drie zevenkampsters en zijn de ogen natuurlijk ook gericht op Femke Bol, die gaat proberen voor een gigantische sensatie te zorgen tegen de torenhoge Amerikaanse favoriete Sydney McLaughlin.

400m horden vrouwen, finale
Het duel ging op voorhand uiteraard tussen de torenhoge Amerikaanse favoriete Sydney McLaughlin-Levrone en Femke Bol, op papier de enige die ook maar enige kans maakte om in haar buurt te blijven. Dat lukte echter niet: McLaughlin-Levrone was een klasse apart en verbrak in 50,37 seconden zelfs haar eigen wereldrecord van juni dit jaar.

Bol liep haar - naar eigen zeggen - slechtste race in tijden en zag zelfs de Amerikaanse Anna Cockrell nog langszij komen: die pakte zilver in 51,87 seconden, een gedesillusioneerde Bol moest het in 52,15 seconden doen met brons - de Amerikaanse Jasmine Jones kwam er met 52,29 seconden zelfs nog heel dicht bij in de buurt.

Speerwerpen mannen, finale
In Tokyo was Arshad Nadeem al de eerste Pakistaan ooit die zich voor een olympische atletiekfinale plaatste, hij werd er vijfde. De vicewereldkampioen sloeg nu al in de tweede poging kneiterhard toe: 92,97 meter, hij verpletterde het olympisch record van Andreas Thorkildsen uit 2008 en slechts vijf mannen kwamen ooit verder.

Niet verrassend kwam niemand meer aan Nadeem's gouden worp, met 91,79 meter kwam alleen zijn eigen laatste poging nog in de buurt. Het is pas de vierde gouden medaille ooit voor Pakistan, dat in een ver verleden drie keer hockeygoud won, toen dat nog op echt gras werd gespeeld, en dat sinds 1992 überhaupt geen enkele medaille meer won.

Achter Nadeem was het zilver voor uittredend kampioen Neeraj Chopra uit India en zijn 89,45 meter. Het brons ging met 88,54 meter naar tweevoudig wereldkampioen Anderson Peters uit Grenada.

200m mannen
De Amerikanen moesten het gaan doen, maar vooraf leek Letsile Tebogo uit Botswana misschien wel de favoriet. Dat was niet gelogen: de Afrikaanse sensatie kende een fenomenale race en liep in een Afrikaans record van 19,46 seconden naar olympisch goud, wat hij gelijk opdroeg aan zijn onlangs overleden moeder. De Amerikaan Kenny Bednarek pakte in 19,62 seconden zilver, voor landgenoot en medefavoriet Noah Lyles (19,70).

110m horden mannen, finale
De Amerikaan Grant Holloway was de grote favoriet en dat wist hij volledig waar te maken: in 12,99 seconden knalde hij naar olympisch goud, voor landgenoot Daniel Roberts (13,085) en de Jamaicaan Rasheed Broadbell (13,088). Uittredend olympisch kampioen Hansle Parchment uit Jamaica werd in 13,39 seconden achtste.

Verspringen vrouwen, finale
Op voorhand leek het tussen de Amerikaanse Tara Davis-Woodhall en de Duitse Malaika Mihambo te gaan en zo geschiedde. Met 6,93 meter opende de Amerikaanse sterk, maar de 7,05 meter uit poging twee was nog een klap beter. Ze verzwakte niet en kwam met 6,95 meter en 7,10 meter, waar Mihambo geen antwoord op had. De Duitse bleef steken op de 6,98 meter in haar vierde poging en moest het doen met zilver, vlak voor de Amerikaanse Jasmine Moore (6,96m).