Cultuuronderzoeker: 'Taylor Swift kan een probleem worden voor Donald Trump'

Cultuuronderzoeker Jörn Glasenapp denkt dat popzangeres Taylor Swift een beslissende rol zou kunnen spelen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de zogenaamde ‘swing states’. In deze staten is er traditioneel een spannende race tussen Republikeinen en Democraten; slechts een paar duizend stemmen kunnen doorslaggevend zijn.

Glasenapp, hoogleraar literatuur en media aan de Universiteit van Bamberg, verwacht stellig dat Swift publiekelijk zal oproepen tot een stem tegen de Republikeinse kandidaat Trump. Glasenapp zei op Deutschlandfunk dat de 34-jarige een trouwe aanhang 'Swifties' heeft die ze kan oproepen om te gaan stemmen. De zangeres wordt beschouwd als een uitgesproken tegenstander van Trump. Glasenapp benadrukte dat dit een probleem zou kunnen zijn voor de Republikeinen in de swing states.

De cultureel onderzoeker zei dat Swift staat voor een inclusief, divers en liberaal wereldbeeld zonder iets revolutionairs te belichamen. Dat is het compleet tegenovergestelde van Trumps wereldbeeld. De popwereld als geheel is zeer kosmopolitisch en heeft weinig kenmerken die de Republikeinen vertegenwoordigen, aldus Glasenapp.

Wanneer en hoe Swift zal oproepen tot een stem tegen Trump is onduidelijk. Glasenapp verwacht dat dit zal gebeuren tijdens haar concerten in de VS in het najaar, vlak voor de verkiezingen begin november. Er kunnen ook views van Swift zijn via sociale netwerken. Alleen al op het sociale netwerk Instagram wordt de zangeres wereldwijd gevolgd door ongeveer 283 miljoen mensen. Swift treedt momenteel op in Europa met haar “Eras Tour”.