FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 juli 2024

Zuid-Europa kampt met een hittegolf

Momenteel raast er een hittegolf over Zuidoost-Europa. De recordtemperaturen veroorzaken problemen voor zowel bewoners als vakantiegangers.

Spanje beleeft de eerste echt warme dagen van deze zomer met temperaturen die oplopen tot 44 graden. Voor Zaragoza in het noordoosten van het land werden vrijdag temperaturen tot 42 graden verwacht. In het zuiden van Andalusië kan het iets warmer worden. In de steden Sevilla en Córdoba, gelegen in de riviervallei van de Guadalquivir, kunnen de temperaturen vooral vrijdag oplopen tot 44 graden, waarschuwde de nationale weerdienst Aemet. Zelfs 's nachts daalt de temperatuur vaak niet onder de 20 graden. Meteorologen spreken dan van tropische nachten.

In Griekenland bereikt de hitte nieuwe hoogten, waarbij lokale temperaturen oplopen tot 43 graden. Alle archeologische vindplaatsen zullen daarom tussen 12.00 en 17.00 uur lokale tijd sluiten, aldus het Ministerie van Cultuur. De Akropolis in Athene en de oude plaats Olympia gaan dus ook op slot gedurende deze tijden.

De civiele bescherming in Griekenland waarschuwt voor een groot gevaar voor brand in veel regio’s. De kleinste brand kan door de droogte en harde wind uitgroeien tot een enorme brand, zegt een woordvoerder van de brandweer op de Griekse televisie. Op Kreta en de eilanden in de Egeïsche Zee is de situatie iets beter. Daar koelt de zeebries de boel wat af tot zo’n 35 graden, aldus het weerbureau.

Moskou dreigt kernraketten op 'stand-by' te zetten

Rusland overweegt om zijn eigen kernraketten op stand-by te zetten in reactie op de geplande stationering van Amerikaanse langeafstandsraketten in Duitsland. De Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov sprak met journalisten in Moskou. “Door de schuld van de Bondsrepubliek Duitsland, maar vooral van de VS, die aan het hoofd staan van de NAVO, zijn de afspraken op het gebied van wapenbeheersing volledig van tafel”, aldus de diplomaat.

Onder deze omstandigheden moet Rusland zijn reactie ‘helder en duidelijk' formuleren, “Dit is voor niemand een bedreiging, dit is een kans om het meest effectieve algoritme te vinden om te reageren op uitdagingen, ook vanuit kostenperspectief”, aldus Ryabkov.

In de marge van de NAVO-top in Washington vorige week werd bekend dat de VS vanaf 2026 weer wapensystemen met een groot bereik in Duitsland gaat stationeren. Het gaat onder meer om kruisraketten van het Tomahawk-type met een bereik tot 2.500 kilometer, die ook kunnen worden uitgerust met kernwapens. SM-6 luchtafweerraketten en nieuw ontwikkelde hypersonische wapens staan ook in de planning om in Duitsland geplaatst te worden. 

Israëlisch parlement opnieuw tegen oprichting van Palestijnse staat.

Het Israëlische parlement heeft zich opnieuw uitgesproken tegen de oprichting van een Palestijnse staat.

De meerderheid van de parlementsleden stemde voor een resolutie die de oprichting van een Palestijnse staat verwerpt, zoals het parlement heeft aangekondigd. Daartoe behoorden de partijen van de rechtse religieuze coalitie onder leiding van premier Netanyahu en de oppositiepartij van Benny Gantz. De oprichting van een Palestijnse staat in het hart van het land Israël zou een existentiële bedreiging vormen voor de staat Israël en zijn burgers, aldus de resolutie.

In februari had het Parlement al het voorstel tot de erkenning van een Palestijnse staat door de VS afgewezen. De media berichtten destijds dat Washington en andere bondgenoten een Palestijnse staat konden erkennen zonder Israëlische toestemming.

Maximale gevangenisstraffen voor mishandeling bewoners zorgboerderij

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft twee verdachten veroordeeld voor het medeplegen van mishandeling met voorbedachte raad op een zorgboerderij. Aan de twee verdachten is de maximale gevangenisstraf opgelegd van vijf jaar en vier maanden. Ze krijgen daarnaast een beroepsverbod van tien jaar en vier maanden.

Lichamelijke en geestelijke mishandeling
De verdachten waren leidinggevende en zorgverlener op een zorgboerderij voor personen met een verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblemen, psychiatrische problematiek en lichamelijke beperkingen. Gedurende een aantal jaren hebben zij meerdere bewoners met voorbedachten rade lichamelijk en geestelijk mishandeld en vernederd en daarnaast gedoogd of zelfs aangemoedigd dat collega's hetzelfde deden. In totaal tien bewoners hebben geleden onder een afschuwelijk regime, en dat op een plek waar zij zich bij uitstek veilig hadden moeten voelen: hun thuis. 

Tijdens het uitvoeren van de handelingen werd er nogal eens gelachen, of spottend en vernederend gesproken tegen en over de bewoners, die hiertegen geen enkel weerwoord konden bieden.
De combinatie van de mishandelingen van kwetsbare mensen met deze vernederende houding wekt een sadistische indruk. 

Strafmotivering
De gevolgen voor de bewoners zijn groot, zo blijkt onder meer uit de toelichting bij de vorderingen tot schadevergoeding die namens de bewoners zijn ingediend. Er wordt gesproken over trauma's, schrikachtigheid, agressie en angsten. 

Deze strafzaak heeft ook de nodige maatschappelijke ophef veroorzaakt. Door het handelen van verdachten moet het vertrouwen van familieleden en anderen in de zorg voor hun kwetsbare en afhankelijke naasten ernstig zijn aangetast. Maar ook breder in de maatschappij heeft het handelen van verdachten een schok teweeg gebracht: bij zorgverleners, familieleden van een kind met beperkingen en anderen die zich het lot van mensen zoals de bewoners van de zorgboerderij aantrekken.
 
Gedurende het proces hebben verdachten geen enkele vorm van passende reflectie op hun daden getoond. De rechtbank neemt dit verdachten zeer kwalijk.

Strafoplegging
Naar het oordeel van de rechtbank komt voor dergelijke stelselmatige en sadistisch gekleurde mishandelingen alleen een langdurige en onvoorwaardelijke gevangenisstraf in aanmerking. De rechtbank heeft overwogen dat de impact van alle media aandacht strafmatigend zou kunnen werken. De naargeestige aard en grote ernst en omvang van de feiten wegen echter zo zwaar, dat er naar het oordeel van de rechtbank geen ruimte is voor strafmatiging. Alles afwegend legt de rechtbank aan verdachten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op van vijf jaar en vier maanden. Daarnaast wordt aan beide verdachten een beroepsverbod opgelegd. Vanwege de ernst van de feiten zal de rechtbank de duur van deze bijkomende straf bepalen op 10 jaren en vier maanden. 

Nederland scoort slecht op gezondheidszorg kinderen

Nederland scoort in vergelijking met andere westerse landen lager op het gebied van de gezondheidszorg van kinderen ten opzichte van vorig jaar. In de KidsRights Index 2024 daalt Nederland twaalf plaatsen, onder andere door een afnemende inentingsgraad.

KidsRights noemt de dalende vaccinatiegraad een ‘zorgelijke ontwikkeling’. Op dit gebied daalt Nederland 12 plaatsen. Rijksvaccinatieprogramma 2022, dat vaccinaties tegen twaalf ernstige infectieziekten omvat, laat een verminderde dekking zien voor zuigelingen tot twee jaar oud voor meerdere ziekten eer hierover bij Skipr

Meisje door wolf in haar zij gebeten, provincie sluit deel natuurgebied Leusden

De provincie Utrecht adviseert het natuurgebied bij Leusden te mijden waar dinsdagochtend een korte confrontatie was tussen een meisje en een wolf. Met het meisje gaat het gelukkig goed.

Update 20.00 uur: Het eerdere advies van de provincie Utrecht om het gebied in Den Treek te vermijden heeft onvoldoende effect. Daarom heeft de gemeente Leusden besloten uit voorzorg een kerngebied af te sluiten voor recreanten en bezoekers per direct tot en met 15 augustus 2024. Het advies om een groter gebied op landgoed Den Treek te vermijden blijft van kracht.

In het gebied dat de gemeente Leusden afsluit geldt een noodbevel waarmee de eigenaar van het landgoed Den Treek de opdracht krijgt het gebied niet langer open te stellen. Dat houdt in dat bezoekers en recreanten daar niet meer mogen komen en dat daar extra toezicht gaat komen vanuit landgoed Den Treek, ondersteund door gemeente en provincie. Het kerngebied is aangewezen op advies van wolvenexperts die zijn ingeschakeld door de provincie.

Naast het gebiedsverbod geldt voor een groter deel van het natuurgebied nog altijd het dringende advies van de provincie Utrecht om het te vermijden. Recreanten, sporters, wandelaars en (aangelijnde) honden kunnen verstorend zijn en nieuwe confrontaties veroorzaken. 

Omdat deze confrontaties niet alleen beangstigend zijn voor de betrokkenen, maar ook de wolf bedreigen is het belangrijk dat er rust komt voor zowel mens als dier. Dat is nodig om de veiligheid van zowel mensen als de aanwezige wolven te waarborgen.  

Eerdere berichtgeving: De ouders en de buitenschoolse opvang van het meisje schreven woensdag in een gezamenlijke verklaring dat het meisje was gebeten door een wolf:

Wij kunnen bevestigen dat de fysieke confrontatie een bijtincident door een wolf betrof. Het is door experts bevestigd dat het daadwerkelijk een wolf is geweest. De medewerker die tijdens de gebeurtenis direct naast het meisje stond, heeft verklaard dat ze de wolf in de zij van het kind heeft zien bijten. Dit wordt bevestigd door de ouders van het kind. Het was een zeer korte beet in de zij van het meisje, de wolf heeft niet doorgebeten en liet het meisje direct los, waarna zij viel. Het fysieke letsel beperkt zich tot lichte verwondingen. Het meisje is geschrokken maar maakt het goed. Omdat de wolf van achteren kwam, heeft ze de wolf niet zien aankomen en heeft ze geen beeld bij de wolf.

Dinsdag meldde de politie nog dat geen sprake was van een bijtincident, maar de lezing van de ouders en de bso is dus anders. "We kunnen bevestigen dat de fysieke confrontatie een bijtincident door een wolf betrof", aldus de ouders van het meisje en de buitenschoolse opvang Vrijland Amersfoort op de website van de bso.

De politie doet momenteel onderzoek naar wat zich heeft voorgedaan. In afwachting van de uitkomsten van het onderzoek en het advies van wolvenexperts, adviseert de provincie om het natuurgebied bij Leusden voorlopig te mijden. Het wolvenpaar heeft welpjes en gedraagt zich daarom zeer defensief naar honden en mensen die te dichtbij komen.

Nintendo kondigt nieuwe Famicom Detective Club-game aan

Nintendo heeft Emio - The Smiling Man: Famicom Detective Club aangekondigd. Het gaat hier om een heuse sequel op de NES-games die in 1988 en 1989 uitkwamen. In 2021 bracht Nintendo al een remake uit van die twee games, je kunt onze review daarvan hier lezen.

The Smiling Man komt al op 29 augustus uit en is exclusief voor de Nintendo Switch. Net als in de voorgaande games speel je weer als een jonge detective. Dit keer onderzoek je de moord op een scholier. Het hoofd van de scholier is bedekt met een papieren zak waarop een griezelig lachend gezicht is getekend. De moord is bovendien vergelijkbaar met onopgeloste zaken die achttien jaar geleden plaatsvonden. Het is aan jou om nieuwe aanwijzingen te vinden en het grote mysterie op te lossen.

The Plucky Squire-trailer toont jetpack-platforming

The Plucky Squire is een geanticipeerde platforming-game die later dit jaar moet uitkomen voor PS5, Xbox Series X|S, Switch en pc. Ontwikkelaar All Possible Futures heeft een nieuwe gameplaytrailer uitgebracht die laat zien wat je zoal kunt doen met een jetpack in deze game.

In The Plucky Squire speel je als een plaatjesboek-personage dat plotseling ontdekt dat hij uit zijn boek kan springen om in een driedimensionale wereld te belanden. In het spel schakel je constant tussen 2D- en 3D-werelden, iets dat oogt als een hele leuke gameplaymechaniek. De voorgenoemde jetpack wordt dus ook op meerdere manieren gebruikt. Een precieze releasedatum voor de game is nog niet bekend.

Campenaerts wint de achttiende etappe na vroege vlucht

De achttiende etappe van de Tour de France is gewonnen door Victor Campenaerts. Een grote ontsnapping kreeg vroeg in de etappe de ruimte van het peloton, waarna Campenaerts in een sprint met drie de snelste was, voor Mattéo Vercher en Michal Kwiatkowski.

De achttiende etappe in de Tour de France was de laatste kans voor de aanvallers. Met nog twee bergetappes en een tijdrit te gaan was het de laatste kans voor veel renners en dat was ook te zien in de begin van de etappe. Een groot aantal renners wilde meezitten in de vroege vlucht en uiteindelijk reed er een kopgroep van ongeveer veertig renners weg uit het peloton.

Het peloton geloofde het wel, gaf de kopgroep snel de ruimte en was het duidelijk dat de kopgroep ging uitmaken voor de ritwinst. In de kopgroep zaten onder andere Wout van Aert, Michael Matthews, Richard Carapaz en de twee Nederlanders Bart Lemmen en Franck van den Broek.

Met nog zestig kilometer te gaan begonnen de eerste aanvallen in de kopgroep. Lemmen controleerde veel van die aanvallen op de twee voorlaatste klimmetjes door telkens direct te reageren. Vlak voor de top van de laatste klim, op 45 kilometer van de finish plaatste Michal Kwiatkowski een nieuwe aanval en dit keer was het wel de goede. De Poolse voormalig wereldkampioen had een kleine voorsprong in de afdaling en zag uiteindelijk alleen Victor Campenaerts en Mattéo Vercher terugkomen.

Lemmen had net de slag gemist en naderde samen met onder meer Jai Hindley en Oier Lazkano tot op tien seconden van het drietal, maar zou nooit komen aansluiten. Campenaerts, Kwiatkowski en Vercher gingen strijden voor de dagzege, waarbij laatstgenoemde op 800 meter van de finish in de aanval ging. Kwiatkowski reageerde direct op de Fransman, waarna er gesprint ging worden voor de dagzege en daarin was Campenaerts duidelijk de snelste voor Vercher en Kwiatkowski.

Results powered by FirstCycling.com

Gaat de "bankier van de armen" de bak in?

In ons land is Koningin Maxima groot promotor van microkredieten, maar de persoon die de kleine leningen groot heeft gemaakt is Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus. Hij is de vader van de microfinanciering met de door hem opgerichte Grameen Bank, en hij is een vriend van de invloedrijkste en beroemdste mensen ter wereld.

Nu riskeert hij een levenslange celstraf in een gevangenis in zijn geboorteland Bangladesh. Bloomberg Originals legt uit waarom.

 00:00 - 01:44 Heeft Muhammed Yunus de wet overtreden?

 01:44 - 02:54 Wie is de ‘bankier van de armen’?

 02:54 - 06:48 Conflict met premier Hasina

 06:48 - 07:34 Bezet gebouw

 07:34 - 10:00 Internationale consequenties

 10:00 - 12:24 Wat is de toekomst voor Yunus?

Titelverdediger Aspinall onderuit op World Matchplay

In de Winter Gardens in Blackpool zijn de afgelopen twee avonden de achtste finales gespeeld van de World Matchplay. 's Werelds beste darters strijden daar weer tegen elkaar, waarbij het doek viel voor de titelverdediger.

Gerwyn Price en Ross Smith openden met een spannende wedstrijd, waarin het vrijwel de hele wedstrijd gelijk op ging. In de slotfase sloeg de spanning bij Price net even wat meer toe en zo trok Smith de winst met 11-9 naar zich toe.

Titelverdediger Nathan Aspinall nam het daarna op tegen James Wade, die met 4-1 uit de startblokken schoot. Aspinall knokte zich terug, maar op 8-8 sloeg Wade toe en vervolgens maakte hij het in een paar legs vakkundig af: 11-8, de titelverdediger ligt er dus uit.

Ook bij Luke Humphries en Stephen Bunting ging het helemaal gelijk op, maar op 8-7 plaatste de wereldkampioen een break en dat was de genadeklap: 11-7 voor de ijzersterk spelende Humphries. Tot slot liet Jonny Clayton talloze kansen liggen tegen Dimitri van den Bergh, waardoor de Belg het vrij simpel af kon maken: 11-5.

Andrew Gilding opende de tweede avond aan achtste finales met een simpele 11-5 overwinning op Krzysztof Ratajski, waarna Rob Cross even moeite had met Ryan Searle. Vanaf 6-4 was de weerstand wel een beetje verdwenen en een indrukwekkend sterk spelende Cross liep weg naar een 11-6 zege.

Tegen Joe Cullen begon Michael van Gerwen uitstekend, hij stond snel op 4-1, maar de Engelsman kwam weer wat terug. Toch liet Van Gerwen zich niet gek maken, hij trok de winst met 11-8 naar zich toe.

Michael Smith en Chris Dobey sloten de achtste finales af, waarbij Smith snel een 4-0 voorsprong pakte. Met onder meer een 170-finish kwam Dobey echter terug tot 6-5, maar op 9-8 liet hij een 135-finish nét liggen om op gelijke hoogte te komen. Smith profiteerde en maakte het karwei af: 11-9.

Donderdagavond spelen Ross Smith en Wade tegen elkaar in de eerste kwartfinale, gevolgd door Humphries en Van den Bergh. Vrijdagavond is het dan aan Van Gerwen en Gilding, waarna Michael Smith en Cross de kwartfinales afsluiten.

Magnussen verlaat Haas als contract afloopt in 2024

Kevin Magnussen verlaat Haas aan het einde van het seizoen als zijn contract afloopt. Teambaas Ayao Komatsu hoopt dat ze een manier kunnen vinden om op de een of andere manier samen te blijven werken.

Magnussen is momenteel bezig aan zijn zevende seizoen bij Haas, verdeeld over twee periodes (2017-2020 en 2022-2024), en heeft dit seizoen vijf punten gescoord tegenover de tweeëntwintig van teamgenoot Nico Hulkenberg.

Komatsu: "Ik wil Kevin bedanken voor alles wat hij ons als team heeft gegeven - zowel op als naast het circuit. Hij is door de jaren heen echt het fundament van onze rijdersgroep geweest. Niemand heeft meer races voor ons gereden en we hebben samen een aantal gedenkwaardige hoogtepunten beleefd - niet in de laatste plaats een opmerkelijke vijfde plaats tijdens de Grand Prix van Bahrein in 2022, toen Kevin terugkeerde om aan zijn tweede periode bij het team te beginnen."

"Hij had niet verwacht dat hij dat weekend in een Formule 1-wagen zou rijden, maar hij zette een opmerkelijke prestatie neer die een enorme boost was voor de hele organisatie en hij liet opnieuw zijn eigen talenten achter het stuur zien."

Kevin Magnussen reageert op zijn aanstaande vertrek: "Ik wil iedereen bij MoneyGram Haas F1 Team bedanken. Ik ben er trots op dat ik de afgelopen jaren voor zo'n geweldig team heb mogen racen."

"In het bijzonder wil ik Gene Haas bedanken voor zijn toewijding aan mij, met name door me terug te halen in 2022 toen ik dacht dat mijn tijd in de Formule 1 voorbij was. Ik heb genoten van een aantal geweldige momenten met dit team, herinneringen die ik nooit zal vergeten."

"Hoewel ik uitkijk naar het volgende hoofdstuk van mijn racecarrière, blijf ik volledig gefocust om alles te geven wat ik heb voor de rest van dit seizoen."

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 29

Er zijn vervolgen op Inside Out en Twister, er is de eerste hoofdrol voor June Squibb, er zijn lichtvoetige komedie's en er is een heruitgave van de debuutfilm van de Coen brothers. Je weet de bioscoop te vinden; veel plezier dit weekend!

Inside Out 2

Het vervolg op Inside Out keert terug naar het brein van de inmiddels tiener geworden Riley, net op het moment dat het hoofdkantoor plotseling wordt gesloopt om ruimte te maken voor iets geheel onverwachts: nieuwe emoties! Joy, Sadness, Anger, Fear en Disgust, die al lang op succesvolle wijze de boel runnen op het hoofdkantoor, weten niet hoe ze zich moeten voelen als Anxiety plotseling opduikt. En het lijkt erop dat ze niet de enige is.

Thelma

Een ontroerende actiekomedie waarin de filmveteraan June Squibb (Nebraska) haar eerste hoofdrol speelt en waarin baanbrekend acteur Richard Roundtree (Shaft) zijn laatste rol speelt. Squibb, die veel van haar stunts in de film zelf deed, speelt Thelma Post, een pittige 93-jarige oma die via de telefoon wordt opgelicht door iemand die zich voordoet als haar kleinzoon (Fred Hechinger, The White Lotus). Ze begint aan een gevaarlijke speurtocht door Los Angeles, vergezeld door een bejaarde vriend (Roundtree) en zijn scootmobiel, om terug te krijgen wat haar is afgetroggeld. Verder zijn er ook rollen voor Parker Posey, Clark Gregg en Malcolm McDowell. 

Twisters

Deze zomer keert de epische rampenfilm terug in de bioscoop, een opwindende belevenis die je een adrenalinerush bezorgt en je een van de meest wonderbaarlijke en destructieve krachten van de natuur levensecht laat ervaren.

Sometimes I Think About Dying

De introverte Fran werkt op het kantoor van een havenbedrijfje in Oregon, omringd door collega’s waarmee ze maar moeilijk een band kan opbouwen. Om de dagen te vullen, bedenkt ze met haar rijke fantasie de meest originele manieren om te sterven. Haar eentonige, maar comfortabele bestaan wordt opgeschud wanneer Fran’s nieuwe en grappige collega Robert interesse in haar toont. Langzaam kruipt ze uit haar schulp, maar dat blijkt na al die jaren eenzaamheid moeilijker dan verwacht. 

Something in the Water

Vijf vriendinnen komen samen op een Caribisch eiland voor de bruiloft van één van hen. Voorafgaand aan het feest maken ze een idyllisch boottochtje, maar dan wordt één van hen bij het zwemmen plotseling ernstig gebeten. De vrouwen moeten zo snel mogelijk terug, maar het noodlot slaat pas echt toe wanneer hun boot op een rots kapot slaat en begint te zinken. Wat begon als een fantastische ‘girlstrip’ verandert in een strijd op leven en dood wanneer ze midden op zee te water raken … buiten zicht van alles en iedereen, zonder enig bereik en overgeleverd aan een stel bloeddorstige haaien. 

The New Boy

In het holst van de nacht wordt een naamloze Aboriginal-jongen afgeleverd bij een afgelegen klooster in de Australische outback. Deze opvangplek voor verlaten kinderen wordt geleid door de zorgzame zuster Eileen, die geduldig is met de jongens die onder haar hoede vallen, maar ook vastberaden is in haar missie hen tot het christendom te bekeren. De net gearriveerde New Boy, zoals hij genoemd wordt, spreekt geen Engels en verzet zich tegen de gewoontes en regels van het klooster, maar hij lijkt wel te reageren op de religieuze gebruiken van Eileen. Wanneer er een prachtig gesneden kruisbeeld in het klooster geplaatst wordt, aanschouwt hij deze met de grootste bewondering. De jongen blijkt over buitengewone krachten te beschikken, vergelijkbaar met die van Eileens uitverkoren redder – krachten die zouden kunnen verdwijnen wanneer Eileen niet inziet hoe christelijke en inheemse overtuigingen in harmonie naast elkaar kunnen bestaan. 

Eureka

De inheemse bewoners van een Braziliaans regenwoud zijn al niet veel beter af dan die van een native-American reservaat, in deze magisch-realistische film met een glansrol voor een ooievaar.

Goodbye Julia

De Noord-Soedanese Mona wordt geteisterd door schuldgevoelens nadat ze een moord heeft verdoezeld. Ze probeert haar geweten te zuiveren door de Zuid-Soedanese weduwe van de overledene, Julia, en haar zoon Daniel in huis te nemen. Mona kan haar misstappen niet opbiechten aan Julia en besluit het verleden achter zich te laten. De onrust in het land zorgt er echter voor dat ze alsnog oog in oog met haar zonden komt te staan. 

Expeditie Cupido

Wanneer de opnames van het romantische ‘Reality’ programma ‘Expeditie Cupido’ op een tropisch eiland geteisterd worden door een orkaan moeten de hitsige deelnemers en klagende crewleden samenwerken om écht te overleven. Een avontuurlijke over-the-top komedie vol humor, seks, geweld en toch stiekem met een hart van goud. 

Blood Simple (40th anniversary)

Het speelfilmdebuut van de gelauwerde ‘Coen Brothers’ (No Country For Old Men, Fargo, The Big Lebowski). Ter ere van het 40-jarig jubileum maakten ze een nieuwe edit, in 4K gerestaureerd en met dolby geluid. Blood Simple was ook de eerste grote film van cinematograaf Barry Sonnenfeld (The Addams Family, Men In Black, Get Shorty). Met Blood Simple leverden Joel en Ethan Coen gelijk hun zwart-komische visitekaartje af. Een café-eigenaar in een klein dorpje in Texas ontdekt dat zijn vrouw een affaire heeft met één van zijn werknemers en schakelt een privédetective in om de twee te vermoorden. Die blijkt alleen niet al te slim. Wanneer er een lijk wordt ontdekt, ontstaat een complex web van bedrog en dubbele agenda’s en is het een kwestie van tijd voordat er meer slachtoffers vallen. De plotlijnen raken ingenieus vervlochten, met sterk spel van onder andere Frances McDormand (Fargo), die hier haar speelfilmdebuut maakt. 

De 4daagse van qltel - dag 2 - de dag van Wijchen, roze woensdag

In de derde week van juli wordt de 4Daagse gelopen, de grootste wandelprestatietocht ter wereld! Meer dan 45.000 deelnemers, met meer dan 70 verschillende nationaliteiten, van 11 jaar tot 90+, komen elk jaar naar Nijmegen om vier dagen 30, 40 of 50 kilometer te wandelen in de Waalstad en haar prachtige, bosrijke omgeving. Allemaal met hetzelfde doel: het felbegeerde 4Daagsekruisje. Het is dit jaar de 106e keer dat de 4daagse georganiseerd wordt.

Von der Leyen herkozen tot voorzitter Europese Commissie

EU-Commissievoorzitter von der Leyen is herkozen voor een tweede ambtstermijn van vijf jaar. De CDU-politica kreeg 401 stemmen tijdens een anonieme stemming in het Europees Parlement in Straatsburg. Voor de absolute meerderheid waren er 360 stemmen nodig.

Von der Leyen presenteerde voor de stemming haar plannen voor de komende jaren aan het Europees Parlement. In haar kandidatuurspeech kondigde ze onder andere initiatieven aan voor een sterkere defensie-industrie en een sterkere concurrentiepositie voor de EU. Met het oog op de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne sprak ze zich uit voor de opbouw van een Europese Unie van Defensie.

Daarnaast moeten klimaatbescherming en een groeiende economie geharmoniseerd worden: Particuliere investeerders moeten gestimuleerd worden om in Europa te blijven in plaats van naar Amerika of Azië te vertrekken. Von der Leyen kondigde ook aan dat ze sociale netwerken strenger wil reguleren om kinderen en jongeren te beschermen.

Kai Trump wil graag in de voetstappen van haar opa treden

De 17-jarige kleindochter van Donald Trump maakte woensdagavond haar politieke debuut op de Republikeinse conventie en liet doorschemeren in de voetsporen van haar opa te willen treden.

Kai Trump, de dochter van Don jr. en oudste van de 10 kleinkinderen van de Republikeinse kandidaat, mocht spreken tijdens de conventie in Milwaukee, Wisconsin, waarbij ze een zachtere kant van Trump liet zien en opschepte over haar golfkwaliteiten.

Slechte woningen na 8 jaar weer gesloopt

Woningen aan de Mozartlaan in Voorhout zijn zo slecht dat ze waarschijnlijk gesloopt moeten worden. De huurwoningen zijn pas in 2016 opgeleverd.

De appartementen zitten vol met scheuren en de eigenaar heeft nu alle huurders gemeld dat ze zullen moeten vertrekken. Eigenaar woonstichting Stek ziet geen oplossing om de ernstige scheurvorming te verhelpen, waardoor sloop van deze woningen waarschijnlijk is.

De oorzaak van de scheuren zit in het materiaal dat is gebruikt. Het zet sterk uit en krimpt ook weer fors, en bovendien neemt het ontzettend veel vocht op. Voegen, tegels en stukwerk komen los van de muren en herstelwerkzaamheden bleken geen blijvende oplossing te bieden. Hoewel de woonstichting stelt dat er geen direct instortingsgevaar is, zijn twee onderste woningen gestut.

Huurders hebben al een jaar lang huurkorting van €100,- per maand. Nu krijgen ze voorrang bij de zoektocht naar een nieuwe woning en een verhuis vergoeding.

Nintendo komt met charge kit voor Joy-Cons

Maar liefst zeven jaar na de release van de Nintendo Switch komt de Japanse gamegigant met een heus oplaadstation voor de controllers van de Nintendo Switch, de Joy-Cons. Een prijs is vooralsnog niet genoemd, wel een datum waarop de charging stand beschikbaar is: 17 oktober.

Er ontstond meteen de nodige backlash omdat veel Switch-gebruikers de timing nogal apart vinden. Per slot van rekening heeft Nintendo aangegeven spoedig meer los te laten over de Switch 2 en het is vooralsnog onduidelijk of deze laadpaal ook compatibel is met eventuele nieuwe Joy-Cons. Ook zijn er al sinds jaar en dag charging stands beschikbaar van third-party merken als QWARE en Hori, waarbij die laatstgenoemde zelfs in staat is om vier Joy-Cons tegelijk op te laden. Uiteraard zijn grappen over een uitblijvende oplossing voor de stickdrift ook niet van de lucht.

'Populaire fatbikes nauwelijks nog te verzekeren'

Uit recent onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat fatbikes nauwelijks nog te verzekeren zijn. Van de traditionele verzekeraars bieden alleen Interpolis en Centraal Beheer nog verzekeringen aan voor fatbikes. Andere verzekeraars zijn gestopt met aanbieden van fatbikeverzekeringen vanwege de hoge mate van diefstal. Ook het aantal ongelukken met fatbikes is de afgelopen tijd hard gestegen. Dit model e-bike is vooral populair onder jongeren, die zich vaak niet bewust zijn van de risico’s. 

Door een explosieve stijging in het aantal diefstallen van fatbikes hebben meerdere grote verzekeraars hun dekking voor deze fietsen stopgezet. Sinds augustus 2023 zijn onder andere Univé, ANWB, Allianz en ASR gestopt met het aanbieden van nieuwe fatbike-polissen. Interpolis en sinds kort Centraal Beheer zijn de enige twee verzekeraars die fatbikeverzekeringen aanbieden. Gelukkig zijn er alternatieven; zo bieden enkele fatbike-merken zoals Doppio, Phatfour en Knaap nu hun eigen verzekeringen aan. Bij het verzekeren van fatbikes is het bijna altijd nodig om een ART 2 gecertificeerd slot te gebruiken en een tracker in de fatbike te laten plaatsen zodat deze makkelijker teruggevonden kan worden bij diefstal.

Quote schadeverzekeringen expert bij Overstappen.nl Jeremy Broekman: “Een van de redenen waarom verzekeraars soms 'tijdelijk' stoppen is omdat de portefeuille nu verlieslatend is als gevolg van de toename van diefstallen en ongelukken. In dat geval gaan ze opnieuw om de tafel om de pricing weer 'goed' te krijgen met als eventueel gevolg dat voorwaardes en premies worden aangepast.” 

De ANWB stopte in 2023 met het verzekeren van fatbikes vanwege de "extreem hoge diefstalcijfers" en aanpassingen aan de fietsen na aankoop. De organisatie benadrukt dat dit besluit nodig is om fietsverzekeringen betaalbaar te houden. In Amsterdam ligt de kans op diefstal van fatbikes zelfs op 90 procent.

Zorgen om grote toename ongelukken met fatbikes
De stijging van fatbike-ongevallen veroorzaakt grote bezorgdheid onder medische professionals. Artsen op de spoedeisende hulp melden een zorgwekkende toename van ernstige verwondingen, vooral onder jongeren. In 2023 belandden 59 fatbike-bestuurders op de SEH, vergeleken met zeven in 2022, en in de eerste vier maanden van 2024 waren er al 33 incidenten. Ook het opvoeren van fatbikes is een toenemend probleem. Fatbikes die harder kunnen dan de toegestane snelheid van 25 km/u zijn niet verzekerd voor schade aan de fiets of pechhulp. Schade aan anderen door een opgevoerde fiets is niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering, staat op de website van Interpolis.

Tour: Etappe 18 - Zware semi-bergetappe

De zeventiende etappe van de Tour de France leverde een prachtige zege op voor Richard Carapaz, terwijl de podiumklanten in het algemeen klassement het vooral met wat speldenprikjes hier en daar deden. Of ze vandaag wat meer gaan doen valt te betwijfelen, maar een aanvallersrit is het wel weer.

De heren starten in Gap en beginnen met een bijna drie kilometer lang klimmetje van 4,6 procent. Als de benen dan even wakker zijn geschud baant men zich een weg naar de Col du Festre: vier kilometer aan 6,6 procent, derde categorie. Na de afdaling volgt de Côte de Corps, slechts 2,2 kilometer en net zo steil, maar óók goed voor de derde categorie.

Vreemd genoeg levert de volgende klim, die naar Les Costes, dan weer helemaal niks op, ook al is die langer en nagenoeg net zo steil als de vorige. Enfin, de wegen van de organisatie wat bergpunten betreft zijn ondoorgrondelijk, even later volgt dan weer de Col de Manse: derde categorie, maar 5,2 kilometer aan slechts 3,7 procent.

Het is alsof men alles koste wat het kost binnen categorie drie wilde houden, want na de afdaling van de Manse volgt de Côte de Saint-Apollinaire, die met 7,1 kilometer aan 5,6 procent toch echt wel een stukje pittiger is...maar nee, categorie drie, net als de Côte de Demoiselles Coiffées (3,5km aan 5,3 procent).

Tot slot wordt er dan nog enkele tientallen kilometers beetje bij beetje gestegen, we komen uiteindelijk bij de finish in Barcelonnette op 1134 meter hoogte, toch een dikke 250 meter hoger dan het einde van de afdaling van de laatste gecategoriseerde klim. De renners hebben dan zo'n 180 kilometer achter de rug, na de start om 13.20 uur worden de eersten grofweg tussen half zes en kwart over zes aan de finish verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: zomers, droog weer

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend komt eerst mist voor die snel oplost. In het noorden is het eerst nog bewolkt, voor de rest zijn er zonnige perioden. Het blijft droog. Aan zee staat er een zwakke tot matige oostenwind, landinwaarts is er weinig wind.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. Het wordt maximaal 20°C op de Wadden tot rond 27°C in het zuidoosten. Langs de kust gaat een zwakke tot matige wind van zee waaien, elders is er weinig wind.

Vanavond is het eerst zonnig. Het blijft droog. De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot matig.

Komende nacht is het droog. Het koelt af naar ongeveer 14°C. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

In het zonnige Portugal is een parhelium te zien (Foto: Managarm)
In het zonnige Portugal is een parhelium te zien (Foto: Managarm) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Celstraf voor bedreiging burgemeester wegens AZC in Albergen

Het openbaar ministerie eiste woensdag vijf maanden gevangenisstraf waarvan drie voorwaardelijk, tegen een 49-jarige verdachte uit Albergen. De man, die zich moest verantwoorden voor de politierechter in Almelo, wordt verdacht van bedreiging van de burgemeester van de gemeente Tubbergen en van verboden wapenbezit. De officier van justitie eiste, naast een celstraf, een contactverbod met de burgemeester en locatieverbod voor onder andere het gemeentehuis van Tubbergen. De rechter volgde de eis.

Op 15 maart 2024 ontdekte de burgemeester van Tubbergen bij toeval een zwart doosje achter een wieldop van zijn auto. In dit doosje zat een airtag, een volgmiddel waarmee routes en verblijfplaatsen van de bestuurder kunnen worden bekeken. Uit onderzoek bleek dat verdachte deze airtag had geplaatst. Bij een doorzoeking van zijn huis, op 26 maart, werden bovendien verschillende wapens aangetroffen waaronder een verboden vuurwapen. Verdachte ontkende in eerste instantie het plaatsen van de airtag. Hij bekende pas op het moment dat hij werd geconfronteerd met het feit dat er opsporing was verricht die belastende informatie voor hem had opgeleverd.

Na het aantreffen van de airtag uitte de burgemeester reeds het vermoeden dat deze mogelijk op woensdagavond 13 maart 2024 zou zijn aangebracht door verdachte. Op die datum vond een inloopavond plaats over de komst van een AZC in Albergen. Deze avond verliep in grimmige sfeer.

De burgemeester heeft verklaard dat hij zich na de ontdekking van de airtag geïntimideerd voelde, bedreigd in zijn vrijheid en heel erg angstig voor zijn gezin. De officier van justitie: “Mede gezien de geladen en gepolariseerde sfeer waarbinnen de burgemeester en het gemeentebestuur moesten werken in het traject rondom de vestiging van een AZC was die vrees niet ongerechtvaardigd”. De officier acht bedreiging dan ook bewezen: ”Bedreiging is het opzettelijk creëren van vrees of angst bij een ander. Verdachte heeft weliswaar aangegeven dat het niet zijn intentie was om de burgemeester vrees aan te jagen, echter, hij had redelijkerwijs kunnen vermoeden dat zijn actie wel degelijk dat gevolg zou hebben. In de huidige tijd bestaat bovendien al veel onrust over gepleegde aanslagen op personen. Het is niet vreemd dat de ontdekking van een heimelijk aangebracht volgmiddel, grote angst voor een onverhoedse aanval of aanslag veroorzaakt. Een alternatieve verklaring voor een dergelijk volgmiddel is niet snel te bedenken.”

“Dat het in dit geval gaat om een burgemeester, maakt de feiten nog ernstiger”, betoogde de officier. “In een democratische rechtsstaat is het van groot belang dat burgemeesters hun werk, dat per definitie in de openbaarheid plaatsvindt, zonder angst en beletsels in het kader van hun veiligheid kunnen verrichten. Door de burgemeester te bedreigen heeft de verdachte bijgedragen aan een klimaat waarin sommige ambtsdragers zich uit angst beknot kunnen voelen in hun persoonlijke vrijheid alsook in hun privéleven. Bovendien wordt het gezag van de burgemeester op deze manier ernstig ondermijnd. Een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf acht ik in deze zaak passend, ook als signaal richting de samenleving.”

De politierechter deed direct uitspraak. Hij legde conform de eis van de officier 5 maanden gevangenisstraf op waarvan 3 voorwaardelijk. Ook het contact- en locatieverbod legde de politierechter op.

Bangladesh sluit scholen en universiteiten tot nader order

In Bangladesh zijn alle scholen in het land gesloten na de dood van zes leerlingen tijdens protesten tegen het quotasysteem in de publieke sector. Dat melden lokale media.

Universiteiten en islamitische scholen worden ook door het besluit getroffen. Bovendien hebben verschillende universiteiten hun studenten gevraagd de universiteitsslaapzalen onmiddellijk te verlaten.

De studenten eisen een hervorming van het quotasysteem. Tot nu toe is 30 procent van alle banen in de publieke sector in Bangladesh gereserveerd voor familieleden van voormalige onafhankelijkheidsstrijders. Volgens studenten is het quotasysteem discriminerend en staat het prestatiegerelateerd inhuren van personeel in de weg. Tijdens de protesten van de afgelopen dagen zijn er botsingen geweest tussen hervormingsgezinde en regeringsgetrouwe studenten en de politie.

Cultuuronderzoeker: 'Taylor Swift kan een probleem worden voor Donald Trump'

Cultuuronderzoeker Jörn Glasenapp denkt dat popzangeres Taylor Swift een beslissende rol zou kunnen spelen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de zogenaamde ‘swing states’. In deze staten is er traditioneel een spannende race tussen Republikeinen en Democraten; slechts een paar duizend stemmen kunnen doorslaggevend zijn.

Glasenapp, hoogleraar literatuur en media aan de Universiteit van Bamberg, verwacht stellig dat Swift publiekelijk zal oproepen tot een stem tegen de Republikeinse kandidaat Trump. Glasenapp zei op Deutschlandfunk dat de 34-jarige een trouwe aanhang 'Swifties' heeft die ze kan oproepen om te gaan stemmen. De zangeres wordt beschouwd als een uitgesproken tegenstander van Trump. Glasenapp benadrukte dat dit een probleem zou kunnen zijn voor de Republikeinen in de swing states.

De cultureel onderzoeker zei dat Swift staat voor een inclusief, divers en liberaal wereldbeeld zonder iets revolutionairs te belichamen. Dat is het compleet tegenovergestelde van Trumps wereldbeeld. De popwereld als geheel is zeer kosmopolitisch en heeft weinig kenmerken die de Republikeinen vertegenwoordigen, aldus Glasenapp.

Wanneer en hoe Swift zal oproepen tot een stem tegen Trump is onduidelijk. Glasenapp verwacht dat dit zal gebeuren tijdens haar concerten in de VS in het najaar, vlak voor de verkiezingen begin november. Er kunnen ook views van Swift zijn via sociale netwerken. Alleen al op het sociale netwerk Instagram wordt de zangeres wereldwijd gevolgd door ongeveer 283 miljoen mensen. Swift treedt momenteel op in Europa met haar “Eras Tour”.

Invloedrijke Democraat vraagt Biden te stoppen, president wegens corona in isolatie

Een belangrijke Democraat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gevraagd om zich niet meer verkiesbaar te stellen wil. De parlementariër Adam Schiff riep de 81-jarige Biden om plaats te maken voor een andere kandidaat. 

Schiff is de invloedrijkste Democraat die tot nu toe Biden openlijk oproept om te stoppen.

Biden heeft woensdagavond zijn campagneaciviteiten in de staat Nevada afgebroken wegens een besmetting met het coronavirus. Hij heeft milde symptomen, aldus het Witte Huis in Washington. Biden gaat naar zijn privéwoning in de staat Delaware en zal zich daar isoleren. Niettemin zal hij gedurende deze periode al zijn taken uitvoeren.

Ook werd gezegd dat Biden ‘s middags typische symptomen van een infectie van de bovenste luchtwegen vertoonde en klaagde over algemene malaise. Volgens een arts heeft de president inmiddels een eerste dosis van het antivirale middel Paxlovid gekregen. Hij is ook gevaccineerd en heeft zijn boosters gehad.

Door de diagnose kan Biden niet zoals gepland aanwezig zijn bij een evenement georganiseerd door de Latino burgerrechtenorganisatie UnidosUS in Las Vegas, waar hij van plan was een toespraak te houden.

Aantal coronagevallen lijkt verder te stijgen

Steeds meer mensen lijken het coronavirus onder de leden te hebben. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is voor de negende week op rij gestegen en staat nu op het hoogste niveau sinds het begin van het jaar.

In de afgelopen negen weken is de zogenoemde virusvracht vertienvoudigd, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).Het aantal virusdeeltjes in het riool is aanzienlijk hoger dan vorig jaar rond deze tijd. De concentraties zijn wel lager dan in juli 2022. Meer hierover bij Skipr

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1380
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.