Giro: Etappe 1 - Grande Partenza met zware rit, begin zegetocht Pogacar?

Het is zover, de allereerste grote wielerronde van 2024 gaat beginnen! De Giro d'Italia start zaterdag in Venaria Reale, waar men na de Grande Partenza gelijk al flink aan de bak moet: er staan meerdere beklimmingen op het programma tijdens de 140 kilometer lange rit naar Turijn.

Na een vlakke aanloop moet na ruim veertig kilometer voor het eerst geklommen worden, vierde categorie. Daarna volgt de Superga en dat is geen toeval: het is zaterdag exact 75 jaar geleden dat een vliegtuig met bijna de hele selectie van Torino FC er verongelukte, een team dat door de vele successen in de jaren voor het ongeluk omschreven werd als onsterfelijk.

Na de Superga gaan we via een heuvelachtig stuk richting de korte, maar scherpe Bivio di San Vito, anderhalve kilometer aan bijna negen procent. De ruim zeven kilometer lange Colle della Maddalena volgt, waarna we koers zetten richting de finish. Vlak voor die finish moet men nog eens de Bivio di San Vito op, waarna het dalen is naar de finishlijn in Turijn.

Zonder rare tegenslagen is Tadej Pogacar met grote afstand de topfavoriet. De strijd om plek twee in het klassement lijkt leuker te worden, met kanshebbers als Ben O'Connor, Damiano Caruso, Geraint Thomas, Romain Bardet en Thymen Arensman, of wellicht Cian Uijtdebroeks namens Team Visma.

De start in Venaria Reale staat op de planning voor 13.55 uur, de finish wordt zo rond kwart over vijf verwacht. Op het WLR-forum op FOK! is iedereen uiteraard van harte welkom om de Giro mee te volgen en om mee te spelen in de diverse voorspelspelletjes.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)