Mountainbikers Batten en Koretzky sprinten naar shorttrackwinst in BraziliŽ

De World Cup mountainbiken is bezig aan het tweede weekeinde van het seizoen. Na de opening in het Braziliaanse Mairiporã trok men iets verder het binnenland van Brazilië in en wel naar Araxá, een van de voornaamste mountainbikegebieden van het land. Zaterdagavond werden daar de shorttrackwedstrijden afgewerkt.

Vrouwen
In een vrij langgerekt lint reden de vrouwen met een fors tempo over het parcours, tot Alessandra Keller voorin even onderuit ging en voor wat vertraging achter haar zorgde. Zo kwamen de Britse Evie Richards, de Amerikaanse Haley Batten en Linda Indergand uit Zwitserland voorop, maar onder leiding van de Amerikaanse Kate Courtney kwam er weer een forse groep terug.

In de laatste ronde werd die groep definitief uiteen gereden: Batten trok volle bak de gashendel open en niemand kon de rijdster van Specialized volgen. Indergand probeerde nog in de buurt te komen en deed dat best aardig, maar moest achter Batten genoegen nemen met de tweede plek, voor Savilia Blunk, de tweede Amerikaanse op het podium. Anne Tauber en Anne Terpstra finishten als zeventiende en achttiende, Lotte Koopmans werd 37e en laatste.

Mannen
Een wat ander beeld dan bij de vrouwen, met vooral gewoon een hele grote groep waar niemand echt het tempo bepaalde. Charlie Aldrigde deed dat in de eerste ronde nog wel even, maar de Brit schoof onderuit vanaf de leiding. In de laatste ronde zette Christopher Blevins de turbo aan en op indrukwekkende wijze reed de Amerikaan zich los van de rest, behalve van teamgenoot Victor Koretzky.

Koretzky knokte zich terug naar het wiel van Blevins, die hem na afloop lachend een kakkerlak noemde: "Hij gaat maar niet dood!". In de sprint had Koretzky de rapste benen en hij pakte de winst, voor Specialized-teamgenoot Blevins en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly.