Darter Aspinall zegeviert in Premier League-avond Ahoy, Van Gerwen snel onderuit

In het Rotterdamse Ahoy is donderdagavond de twaalfde avond van het jaar in de Premier League Darts afgewerkt. Het publiek kwam uiteraard grotendeels voor Michael van Gerwen, maar dat werd niet bepaald een doorslaggevend succes.

Kwartfinales
Luke Littler en Michael Smith openden de avond en het was Littler die startte met een 164-finish. Smith speelde echter ook uitstekend en was de eerste die een gaatje sloeg: 4-2. Littler wist zich niet terug te knokken en Smith pakte een 6-3 zege.

Rob Cross en Gerwyn Price kwamen vervolgens het podium op en verdeelden de eerste zes legs netjes: 3-3. Op 4-3 plaatste Price een break en nog een leg later maakte hij het met nagenoeg perfect finishen af: 6-3.

Het was vervolgens aan Peter Wright en Nathan Aspinall, waarbij Wright niet bepaald uit de startblokken schoot: na drie legs gooide hij gemiddeld amper 60 punten per beurt. Toch won Wright op 3-0 zowaar een leg, wat hij na gemiste kansen van Aspinall even later herhaalde: 4-2. Meer liet Aspinall niet gebeuren en met een 110-finish gooide hij de boel dicht: 6-2 en Wright gooide met krap 77 punten een van de laagste Premier League-gemiddeldes ooit.

Ahoy kon vervolgens uit z'n dak gaan voor Michael van Gerwen, die het opnam tegen Luke Humphries en in leg twee al een 149-finish pakte. Toch stond Humphries wat beter te spelen en was het de wereldkampioen die een gaatje sloeg: 4-2. Even kwam Van Gerwen terug tot 5-4, maar met een 75-finish maakte Humphries het met 6-4 af onder een striemend fluitconcert van het publiek, dat zich wederom van haar allerslechtste kant liet zien.

Halve finales
Smith en Price trapten de halve finales af en verdeelden de eerste zes legs volledig gelijk: 3-3. Ook de volgende vier legs leverden geen verschil op en dus was een beslissende leg nodig. Daarin was Smith nét iets beter en met een 74-finish maakte hij het af: 6-5.

Aspinall en Humphries speelden de andere halve finale en een matig spelende Aspinall keek in rap tempo tegen een 4-1 achterstand aan. Toch knokte hij zich helemaal terug naar 4-4, ging hij er met een 94-finish overheen en maakte hij het zowaar af: 6-4.

Finale
Smith en Aspinall sloten de avond af in een ook dit jaar alsmaar onprettiger Ahoy, waar een aanzienlijk deel van de dronkelui niet de capaciteit leek te hebben voor meer dan dom gefluit. Aspinall begon sterker en kwam op 3-1, maar Smith bleef in de buurt. Met een fraaie 170-finish kwam Smith terug tot 5-4, maar een leg later maakte Aspinall het na een handvol gemiste matchdarts toch af: 6-4 en net als vorig jaar pakte Aspinall de winst in Ahoy.

Stand
Met nog vier avonden te spelen staan Humphries en Littler min of meer veilig voor de playoffs, Aspinall en Van Gerwen staan ook nog in het groen. Smith's finaleplek bracht hem echter wel een stukje dichter bij de Nederlander, terwijl het voor Price, Cross en Wright wel voorbij is.