Mountainbikester Rissveds wint na 5 jaar weer, Blevins de beste bij de mannen

Voor de liefhebber gaan we nog even naar het Braziliaanse Mairiporã, want daar werd zondagavond het eerste World Cup-weekeinde van het jaar voor de mountainbikers afgesloten. De cross-countrywedstrijden stonden op het programma en leverden twee zeer mooie races op, alvorens men naar Araxá trekt, waar komend weekeinde gereden wordt.

Vrouwen
Al vrij snel ontstond een kopgroep van vier dames: Chiara Teocchi uit Italië, de Zweedse Jenny Rissveds en de Amerikaanse rensters Savilia Blunk en Haley Batten. Teocchi haakte richting de slotfase af en in de laatste ronde was het Rissveds die de aanval serieus opende, nadat Batten het daarvoor af en toe al probeerde.

Blunk moest al een tijdje alle registers open trekken om erbij te blijven en haakte na Rissveds' aanval definitief af, maar kreeg plek twee in de schoot geworpen: Batten ging onderuit. Rissveds stoomde door en pakte haar eerste overwinning sinds Lenzerheide 2019, ruim voor Blunk en Batten. Anne Tauber finishte als zevende, Anne Terpstra werd vijftiende en Lotte Koopmans 28e.

Mannen
Na de eerste drie ronden reden de jonge Chileen Martin Vidaurre, Filippo Colombo uit Zwitserland en de Fransen Victor Koretzky en Joshua Dubau voorop, maar zij trokken niet echt door en werden even later vergezeld door de Amerikaan Christopher Blevins, de Nieuw-Zeelander Sam Gaze en nog een Fransman, Jordan Sarrou.

Dubau haakte daar weer af en ook Gaze kon het tempo in de slotfase niet meer volgen, de overige vijf streden in een mooie race om de overwinning. Daarbij was het Blevins die in de laatste ronde de aanval opende en de Amerikaan maakte het fraai af, voor Koretzky en Colombo - Sarrou en Vidaurre completeerden de top-5. Nederlanders stonden er niet aan de start.