Roeiploeg pakt goudvloot in World Cup Varese: twaalf boten, elf medailles

In het Italiaanse Varese is dit weekeinde de eerste World Cup van het jaar in het roeien afgewerkt. Op twee klasses na stonden zondag alle A-finales op het programma en dat ging voor Nederland bepaald niet slecht: de Nederlandse ploeg bestond uit twaalf boten, elf daarvan eindigden met eremetaal - vijf keer goud, drie keer zilver en drie keer brons.

Lichte skiff vrouwen
Tosca Kettler kwam in de eerste finale van het weekeinde in actie en lag constant op de derde plek, wat ze netjes af wist te maken. De winst was voor de Britse Olivia Bates, voor Maia Emilie Lund uit Noorwegen.

Lichte skiff mannen
Het was een mooie strijd tussen thuisfavoriet Patrick Rocek en de Duitser Arno Gaus en uiteindelijk ging de winst naar de Italiaan - Peter Strecansky uit Slowakije completeerde het podium.

Twee-zonder vrouwen
Wereldkampioenen Ymkje Clevering en Veronique Meester pakten al gelijk een flinke voorsprong en die stonden ze niet meer af, hoewel Fiona Murtagh en Aifric Keogh in de slotfase nog een beetje in de buurt kwamen. De Ierse boot moest het achter Nederland doen met zilver, voor Hedvig Rasmussen en Fie Erichsen uit Denemarken.

Twee-zonder mannen
Geen Nederlandse boot, wel een mooie finale waarin de Britten Oliver Wynne-Griffith en Tom George met een sterke tweede helft de winst pakten. Roman Röösli en Andrin Gulich uit Zwitserland werden tweede, voor de Denen Frederic Vystavel en Joachim Sutton.

Dubbel-twee vrouwen
Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis begonnen prima en hielden constant een kleine voorsprong, die ze om wisten te zetten in een mooie overwinning. Thea Helseth en Jenny Rorvik uit Noorwegen werden tweede, voor Frauke Hundeling en Sarah Wibberenz namens Duitsland.

Dubbel-twee mannen
Wereldkampioenen Melvin Twellaar en Stefan Broenink begonnen relatief rustig, maar trokken in de tweede kilometer hard door en snelden naar de winst. Plek twee ging naar thuisfavorieten Luca Rambaldi en Matteo Sartori, voor de Ieren Daire Lynch en Philip Doyle.

Lichte dubbel-twee vrouwen
Geen Nederlandse inbreng, maar met het Britse duo Emily Craig/Imogen Grant wel een van de 'zekerste' olympische gouden medailles als winnaars. Italië kon dubbel juichen: plek twee voor Valentina Rodini en Federica Cesarini, voor landgenotes Stefania Buttignon en Silvia Crosio.

Lichte dubbel-twee mannen
Brian Poll en Max Gompel kwamen als enige Nederlandse boot in actie in de B-finale, waarin ze als vierde eindigden. De spannende A-finale werd gewonnen door Stefano Oppo en Gabriel Soares uit Italië, nét voor de Zwitsers Jan Schäuble en Raphael Ireland. Lars Benske en Ask Jarl Tjøm werden namens Noorwegen derde.

Vier-zonder vrouwen
Voor de Nederlandse wereldkampioenen Marloes Oldenburg, Hermine Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra zat het er dit keer niet helemaal in: de ploeg werd wel derde, maar moest beide Britse ploegen voor laten gaan.

Vier-zonder mannen
Guus Mollee, Nelson Ritsema, Eli Brouwer en Rik Rienks vochten vooral om de derde plek, maar wisten die strijd met Duitsland wel te winnen. Het gevecht om de winst was een fraaie: Italië had de leiding en hield nog nét stand tegen de favoriete Britse boot.

Dubbel-vier vrouwen
Vicewereldkampioenen Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong en Bente Paulis waren niet opgewassen tegen de toch wel wat verrassende Oekraïnse winnaressen, maar met een sterk eindschot knokten ze zich wel naar de tweede plek, voor Duitsland.

Dubbel-vier mannen
Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers hadden als wereldkampioenen wat waar te maken en dat deden ze: de oranje boot lag na een rustige start halverwege aan de leiding en pakte overtuigend de winst, voor Groot-Brittannië en Italië.

Acht vrouwen
Een Nederlandse vrouwenacht was er niet, maar de thuisfans konden wel juichen: Italië pakte ietwat verrassend de winst, voor Groot-Brittannië en het op ruime afstand gevaren Roemenië.

Acht mannen
Nederland wist het de Britten als enige lastig te maken, vooral aan het einde. De Britse ploeg pakte wel de winst, maar plek twee was voor Ralf Rienks, Olav Molenaar, Jan van der Bij, Ruben Knab, Sander de Graaf, Jacob van de Kerkhof, Gert-Jan van Doorn, Mick Makker en stuurvrouw Dieuwke Fetter, met Duitsland op plek drie.

Skiff vrouwen
Als zekere gouden medailles bestaan, wat natuurlijk niet zo is, is Karolien Florijn wel de beste Nederlandse troef op de Spelen. De skiffeuse domineerde wederom en de wereldkampioene pakte met overmacht de winst, voor de Duitse Alexandra Föster en Inger Kavlie uit Noorwegen.

Skiff mannen
Op Oliver Zeidler stond geen maat, de Duitser pakte met overmacht de winst. Simon van Dorp lag lang op de tweede plek en wist een aanval van de Italiaan Davide Mumolo nét van zich af te houden.