Nederlandse 3x3-basketballers grijpen naast olympische tickets en moeten naar volgend OKT

Het eerste olympisch kwalificatietoernooi voor de 3x3-basketballers heeft voor Nederland niet zo best uitgepakt. Zowel de mannen als de vrouwen stonden in Hong Kong in de halve finales, maar de ploegen wisten beiden niet de finale te halen - de winnaars van de finales plaatsten zich voor de Spelen van Parijs.

Vrouwen
De dag werd geopend met een spannende halve finale tussen Hongarije en Azerbeidzjan, die met 21-19 werd gewonnen door de Azerbeidzjan, spelend met drie gekochte Amerikaanse speelsters. Nederland nam het vervolgens op tegen Polen, maar dat ging geen moment goed: Polen sloeg in no-time een gat en Nederland kwam geen moment meer in de buurt, 12-20.

Azerbeidzjan won vervolgens een zinderende finale na overtime met 18-17 van Polen en mag zich opmaken voor de Spelen, Nederland krijgt op 3 tot en met 5 mei een nieuwe kans op het tweede OKT in Japan.

Mannen
Oostenrijk begon met een zinderende 20-18 overwinning na overtime tegen Nieuw-Zeeland, waarna Nederland aan mocht treden tegen olympisch kampioen Letland. Na een stroef begin kwam Nederland van 5-1 en 11-6 terug tot 11-11 na een score van De Jong, waarna Van der Horst er zelfs 13-11 van maakte. Letland kwam echter terug via twee vrije worpen van Nauris Miezis, waarna Van der Horst voor 14-13 zorgde. Toch ging het nog fout: in een zinderende overtime schoot Miezis, met Nederland op matchpoint, Letland naar de 15-14 zege.

In de finale had Letland het een stukje makkelijker, Oostenrijk werd met 19-14 verslagen. Nederland had zich in eerste instantie niet voor het OKT in Japan geplaatst, maar doordat Letland de finale in Hong Kong won, vervalt hun deelname in Japan en Nederland staat op de eerste plek om die plaats in te nemen.

Zowel de Nederlandse mannen als vrouwen mogen indien nodig overigens halverwege mei ook nog meedoen met het grote OKT in Hongarije, waar drie startplekken te verdienen zijn.