Iraanse aanval: IsraŽl onderschept merendeel drones en raketten, weinig treffen doel

Iran vuurt volop drones en raketten af op Israël. Het luchtverdedigingssysteem is volledig operationeel en onderschept dreigingen, benadrukt een legerwoordvoerder. Boven de Israëlische hoofdstad zijn verschillende explosies te horen. 

Update 3.30 uur: Volgens het Israëlische leger heeft Iran ongeveer 200 drones en raketten afgevuurd bij de eerste aanval op Israël. Daar waren tientallen grond-grondraketten bij, zei legerwoordvoerder Daniel Hagari. “De overgrote meerderheid van de raketten zijn onderschept door onze raketverdediging buiten de grenzen van Israël”, zei Hagari. Slechts een klein aantal raketten raakte Israëlisch grondgebied. Hierbij raakte een meisje gewond. Volgens Hagari werd ook een militaire basis in het zuiden Israël getroffen en licht beschadigd.

Israëlische gevechtsvliegtuigen onderschepten meer dan tien Iraanse kruisraketten buiten Israëlisch grondgebied, zei de militaire woordvoerder. Ook werden tientallen onbemande luchtvaartuigen buiten Israël onderschept. “de Iraanse actie is nog niet voorbij”, zei Hagari. Er worden nog steeds drones onderschept en er zijn nog raketaanvallen mogelijk. Er zijn nog tientallen vliegtuigen in de lucht. Het leger doet alles wat nodig is om de burgers van Israël te beschermen. 

Update 2.37 uur: Groot-Brittannië kondigde aan dat het meer straaljagers naar de regio zou sturen als reactie op de Iraanse aanvallen. De jets en tankvliegtuigen zouden de troepen versterken die al in het gebied zijn ingezet tegen de terroristische organisatie Islamitische Staat, aldus de Britse minister van Defensie Grant Shapps. "Deze straaljagers zullen indien nodig alle luchtaanvallen binnen het bereik van onze bestaande missies onderscheppen." Groot-Brittannië exploiteert een luchtmachtbasis op Cyprus.

Eerdere berichtgeving: Zondagnacht ging in Jeruzalem een luchtalarm af, waarna verschillende explosies te horen waren. AFP-verslaggevers meldden dat rond 01.45 uur (lokale tijd, 12.45 uur CEST) minstens vijf explosies werden gehoord boven Jeruzalem. Ook werden explosies in Jericho op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever gehoord. Volgens de Israëlische hulpdienst Magen David Adom zijn er tot nu toe geen meldingen van slachtoffers door de Iraanse aanval.

Legerwoordvoerder Daniel Hagari vroeg de Israëlische bevolking zich "verantwoordelijk en kalm te gedragen zoals voorheen". “Wij zijn sterk en in staat om deze gebeurtenis het hoofd te bieden. De IDF zal al het nodige doen om de burgers van de staat Israël te beschermen”, aldus Hagari. Het luchtverdedigingssysteem is volledig operationeel en onderschept dreigingen waar dat nodig is, ‘ook op dit moment’. Er zijn talloze vliegtuigen in de lucht om elke dreiging af te weren. Hagari waarschuwde voor "explosies tijdens de onderscheppingen en vallend puin." De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem beval alle medewerkers om tot nader order te schuilen.

Volgens het Israëlische leger vuurde Iran meer dan 100 drones af op Israël. Het zal enkele uren duren voordat de drones Israël bereiken. De Iraanse staatstelevisie meldde dat de Iraanse Revolutionaire Garde drones en raketten op Israël heeft afgevuurd.

Volgens Hagari werkt Israël nauw samen met de VS en zijn partners in de regio om de drones ‘aan te pakken en te onderscheppen’. Amerikaanse omroepen meldden dat het Amerikaanse leger verschillende drones heeft neergeschoten die door Iran op Israël zijn afgevuurd. Zowel de VS als Jordanië meldden tientallen drones afkomstig uit de richting van Iran te hebben neergehaald. 

Premier Netanyahu heeft het oorlogs kabinet bij elkaar geroepen. Israël sluit zijn luchtruim, ook andere landen in de regio hebben deze stap gezet. Israël wordt ook vanuit Libanon aangevallen. De Hezbollah-militie zegt raketten te hebben afgevuurd op de door Israël bezette Golanhoogte. Volgens een rapport van persbureau AFP stuurde de Houthi-militie in Jemen ook drones richting Israël.

Op het forum wordt in dit topic uitgebreid gediscussieerd over de Iraanse aanval. 

Zie ook: Iran valt aan, kruisraketten en honderden drones onderweg naar Israël