Nederlandse mannen en vrouwen twee zeges verwijderd van Olympische Spelen in 3x3-basketbal

In Hong Kong wordt dit weekeinde het eerste van drie olympische kwalificatietoernooien gespeeld voor het 3x3-basketbal. De Nederlandse mannen en vrouwen zijn beiden aanwezig, waarbij de mannen later eventueel nog een kans hebben, terwijl de vrouwen voor beide andere OKT's geplaatst zijn. Alleen de winnaars van de toernooien in Hong Kong plaatsen zich zondag voor de Spelen van Parijs. Vrijdag en zaterdag werden de groepswedstrijden gespeeld, zondag staan de halve finales en finales gepland.

Vrouwen
Loyce Bettonvil, Julia Jorritsma, Noortje Driessen en Janis Boonstra openden het toernooi vrijdag met een simpele overwinning op Mongolië: 20-7, met maar liefst dertien punten van Driessen. Tegen Chili was het zaterdag beduidend spannender, met 42 seconden te gaan stond het 13-13. Bettonvil scoorde en in de laatste seconden gooide Driessen twee vrije worpen raak, wat Nederland de 16-13 zege opleverde.

Nederland sloot de groepsfase af tegen Azerbeidzjan, dat van 10-6 terug wist te komen tot 11-10 met twee minuten te spelen. Twee scores van Boonstra hielpen Nederland verder en vervolgens maakten Bettonvil en Driessen het in de slotminuut af: 15-11 en Nederland mag zich opmaken voor de halve finale tegen Polen, zondagochtend om 09.55 uur Nederlandse tijd.

Mannen
Jan Driessen, Bryan Alberts, Dimeo van der Horst en Worthy de Jong begonnen vrijdag prima: onder leiding van De Jong, goed voor dertien punten, werd Zwitserland met 22-15 verslagen. Tegen Hong Kong ging het zaterdagochtend ook prima, met onder meer zeven punten voor Van der Horst werd het 17-11.

Tegen Oostenrijk ging het allemaal anders. Nederland had constant een voorsprong en leek met 12-8 keurig op weg naar de winst, maar de Oostenrijkers kwamen terug en Nico Kaltenbrunner zette ze met een tweetje zelfs op voorsprong: 15-16. De Jong sloeg gelijk terug voor 17-16, maar twee late scores van Enis Murati deden Nederland de das om: 17-18.

De Nederlandse nederlaag maakte overigens niet meer uit: Zwitserland kwam weliswaar ook uit op twee zeges, nadat Hong Kong werd verslagen, maar Nederland plaatste zich op onderling resultaat voor de halve finales. Daarin mag de ploeg zondagochtend om 10.55 uur aantreden tegen topfavoriet Letland.