Van Gerwen ontspoort Littlertrein in Premier League Darts

In de Utilita Arena in Birmingham is donderdagavond alweer de elfde avond van het Premier League Darts-jaar gespeeld. Na vijf opeenvolgende weken met een Luke als winnaar kwam er eindelijk eens een andere naam uit de bus, terwijl de strijd om de playofftickets vorm begint te krijgen.

Kwartfinales
Peter Wright begon de avond tegen Luke Humphries en begon prima: met onder meer een strakke 130-finish kwam hij op 4-1. De wereldkampioen verloor vanaf dat moment echter geen leg meer en met een 92-finish maakte Humphries de comeback compleet: 6-4.

Het was daarna aan Rob Cross en Luke Littler, waarbij Cross een 3-1 voorsprong pakte. Littler kwam terug tot 4-4, maar met een 85-finish kwam Cross op matchpoint. Littler haalde er een beslissende leg uit en daarin maakte hij het op matchdart drie af: 6-5.

Gerwyn Price en Michael Smith betraden het podium en het was Smith die uit de startblokken schoot: 3-0. Price begon een beetje op gang te komen met onder meer een 91-finish, maar het was niet genoeg om een nederlaag te voorkomen en met een 62-finish pakte Smith de 6-3 zege.

Michael van Gerwen en Nathan Aspinall sloten de kwartfinales af, waarbij de eerste vier legs netjes werden verdeeld. Ook de volgende vier legs werden keurig verdeeld, waarna Van Gerwen met een mooie 152-finish op matchpoint kwam om dat vervolgens af te maken: 6-4.

Halve finales
Humphries en Littler stonden weer eens tegenover elkaar in een inmiddels redelijk uitgemolken 'herhaling van de WK-finale', waarin Littler met onder meer een 108-finish - nadat een negendarter niet lukte - een 4-2 voorsprong pakte. Een snaarstrakke 94-finish bracht hem op 5-2, maar Humphries kwam helemaal terug tot 5-5. Littler herpakte zich nog één keer en trok met 6-5 toch de winst uit het vuur.

Smith en Van Gerwen speelden de andere halve finale, waarin de twee oud-wereldkampioenen de eerste zes legs netjes verdeelden. Van Gerwen gaf vervolgens wat extra gas en pakte twee legs op rij, om het twee legs later op zijn tweede matchdart af te maken: 6-4.

Finale
Van Gerwen mocht proberen de Littlertrein na twee opeenvolgende dagzeges te stoppen en ook in de finale zorgden de eerste zes legs niet voor een onderling verschil: 3-3. Van Gerwen drukte er nipt een 58-finish in voor 4-3, gooide een twaalfdarter voor 5-3 en maakte het af met een 95-finish voor 6-3 en zijn eerste dagzege sinds week drie.

Stand
Littler gaat nog altijd aan de leiding met 26 punten, gevolgd door de 24 punten van Humphries en de 22 van Van Gerwen. De spanning zit hem vooralsnog met name in de strijd om het vierde en laatste ticket: Aspinall staat op 18 punten, één meer dan Smith. Cross (11), Price (10) en vooral Wright (4) hebben weinig kansen meer.